Електромобілі та гібридні автомобілі: відповіді на поширені запитання

21.01.2021
Світ змінюється і, хочемо ми того чи ні, на українських дорогах з'являється все більше автомобілів з електричними двигунами. Більшість, як і раніше, задається безліччю питань про те: як це працює, як поява електрокарів стосується вітчизняного авторинку, і на що чекати в майбутньому? У цій статті ми розглянемо найбільш поширені питання про електромобілі та надамо відповіді на часті запити про сучасні автомобілі на електричній тязі.

Які типи електромобілів бувають?


Існує три основних типи електромобілів: електромобілі з акумулятором (BEV) повністю працюють на електриці. Вони заряджаються або від електромережі, або шляхом уловлювання енергії (наприклад, сонячної). Як правило, чим більше акумулятор, тим далі автомобіль може проїхати без підзарядки. Підключаючі гібриди (PHEV) також використовують акумуляторні батареї, проте ці автомобілі також мають традиційний двигун внутрішнього згоряння. Гібриди (HEV) не відрізняються від PHEV, також в них використовується комбінація батарей і двигуна внутрішнього згоряння, однак HEV не можуть бути підключені для зарядки і зазвичай мають менші батареї, які заряджаються двигуном і рекуперативним гальмуванням.

Скільки коштує електромобіль?


В Україні ціни на Б/У гібридні автомобілі або HEV починаються приблизно з 8 500 доларів, а підключаючі гібриди або PHEV - від 11 500 доларів. Повністю акумуляторні електромобілі або BEV починаються від 7 500 доларів. Вартість нових електромобілів з салону або моделі, що побували в експлуатації менше року, обійдуться в рази дорожче. І, нині придбання електромобілів, все одно, не обходиться дешевше, а ніж їх еквіваленти з двигунами внутрішнього згоряння. Прогнози показують, що паритет рівних купівельних цін може бути досягнутий приблизно до 2024 року.

Скільки коштує обслуговування?


Якщо провести огляд цін на електромобілі, складно сказати, що початкова вартість електромобілів має щось спільне з економією. Однак, з розрахунком вартості обслуговування електромобіля, його експлуатація обходиться куди дешевше, ніж утримання звичайного автомобіля з двигуном внутрішнього згоряння. Останнім часом в Україні середня ціна на бензин становить близько 26 грн за літр. Щоб досягти таких же відстаней, еквівалентний електромобіль буде витрачати 5 грн, Якщо він буде заряджатися через електромережу.

Менші експлуатаційні витрати можуть бути досягнуті шляхом використання не побутової енергії, а наприклад, сонячної. Акумуляторні автомобілі або електромобілі з акумуляторною батареєю мають додаткові переваги в плані витрат. Оскільки вони мають набагато менше рухомих частин, отже, вимагають меншого обслуговування. BEV також не вимагають регулярної заміни рідини.

Скільки часу потрібно для зарядки електромобіля?


Це залежить від типу автомобіля та зарядного пристрою. Підключення до мережі вдома через звичайну розетку — найповільніший метод, але електромобіль повністю зарядиться за ніч. Однак, загальнодоступні станції швидкого заряду від постійного струму можуть забезпечити 80-відсоткову місткість батареї більшості електромобілів приблизно за 30 хвилин.

Як далеко можуть проїхати електромобілі без підзарядки?




До недавнього часу одним з найбільших обмежень електромобілів була дальність поїздки. Але добре те, що в Україні з кожним роком стає все більше станцій зарядки. І тепер можна не побоюючись купити електромобіль, здатний проїхати без підзарядки від 150 до 300 км і більше. Оскільки, більшість власників електромобілів живуть в містах, середній щоденний пробіг становить близько 35-50 км. Тому, запасу ходу електромобілів, що існують, має бути достатньо для переважної більшості користувачів.



Відповіді на інші популярні питання:


Як швидко можуть їхати електромобілі?
  • Електромобілі можуть бути дуже швидкими, оскільки їх крутний момент передається майже миттєво. Ще в 1899 році електромобіль подолав бар'єр швидкості 100 км / год з максимальною швидкістю 105 км / год. Сьогодні Hyundai Kona EV може розганятися так само швидко, як і його турбо бензиновий родич, а Tesla Model S може розігнатися до 100 км / год за 2,5 секунди — набагато швидше, ніж більшість суперкарів.
Як знайти місця для зарядки електромобіля?
  • Зарядні станції для електромобілів роблять все, щоб ви знайшли їх по Гугл і Яндекс картах. Також, існує ряд безкоштовних веб сайтів і додатків, які можна використовувати для пошуку альтернативних громадських зарядних станцій поруч з вами.
Що таке «тривога дальності ходу» електромобіля?
  • Занепокоєння про запас ходу означає занепокоєння водія, що у нього не вистачить заряду, щоб дістатися до будинку або до наступної зарядної станції. З більш досконалими батареями, що забезпечують збільшений діапазон, і установкою більшої кількості громадських електричних зарядних пристроїв, це стає менш серйозною проблемою.
Чи є інтерес до електромобілів в Україні?
  • Нещодавні опитування в Україні показують, що 35 відсотків автомобілістів подумали б про покупку електромобіля, якби була доступна всеукраїнська мережа громадських станцій зарядки. Хоча, влада твердить, що можуть допомогти встановити зарядні пристрої для електромобілів і забезпечити стабільність нашої електромережі по всій території України, за фактом, ми ще не дуже готові до майбутнього. Україна сильно відстає від Європи і решти світу в створенні інфраструктури електромобілів, і нам потрібно ще багато надолужити.
Скільки електромобілів продається в Україні?
  • У 2018 році в Україні було продано 5300 електромобілів (без урахування гібридів). У 2019 було продано 10714 електромобілів, знову ж без урахування гібридів. Попри вплив COVID-19, за перші шість місяців 2020 роки до нас завезли 1619 електромобілів з пробігом і 329 нових. На сьогодні, Укравтопром нарахував 7 455 зареєстрованих робочих електромобілів. Зараз електромобілі становлять менше ніж 1 відсоток від загального обсягу продажів автомобілів в Україні, поява нових моделей у 2021 році має привести до подальшого зростання попиту.
Які електромобілі популярні в Україні?
  • Найбільш продаваними електромобілями в Україні за 2020 рік виявилися Audi E-Tron і Hyundai Ioniq, за якими слідують Jaguar I-Pace і Tesla Model X. Ще однією з найпопулярніших електричних моделей стала Hyundai Kona. Слідом виділилися Porsche Taycan і обожнювана багатьма Tesla Model 3. Список з 10 найбільш продаваних електромобілів України за попередній рік закривають: Nissan Leaf, BMW i3, JAC iEV 7S.
Яка ситуація з електромобілями у Світі?
    Все більше юрисдикцій оголошують про плани щодо поетапної відмови від продажу нових бензинових і дизельних автомобілів:

  • Великобританія заборонить продаж бензинових, дизельних і гібридних автомобілів до 2035 року.
  • Франція заборонить продаж бензинових і дизельних автомобілів до 2040 року.
  • Норвегія, у якій найвищий рівень проникнення електромобілів у світі, заборонить продаж бензинових, дизельних і гібридних автомобілів до 2025 року.
  • Нідерланди будуть забороняти продаж бензинових, дизельних і гібридних автомобілів до 2030 року.
  • Ізраїль заборонить продаж бензинових і дизельних автомобілів до 2030 року.
  • Понад 10 штатів США заборонять продаж бензину і дизельного палива в період з 2030 по 2040 роки.

  • Крім того, багато міст і території по всьому світу впроваджують лише електричні автобуси у свої мережі громадського транспорту.
Що роблять автовиробники?
  • Найбільші світові виробники автомобілів інвестують понад 100 мільярдів доларів на підтримку переходу від автомобілів на рідкому паливі до автомобілів з низьким або нульовим рівнем викидів. Багато брендів відкрито обговорюють кінець епохи бензину і дизельного палива, включаючи Volvo, Mercedes і Volkswagen Group - найбільшого у світі виробника автомобілів. Навіть General Motors, добре відома своїми американськими масл карами, бачить повністю електричне майбутнє з розробкою нової архітектури електромобілів, яка стане основою майбутніх електричних моделей. Toyota, найбільший постачальник автомобілів, очікує, що до 2025 року більша частина його продажів буде припадати на частку електромобілів.
Електромобілі забруднюють менше, ніж бензинові та дизельні автомобілі?
  • Більшість автомобілів на наших дорогах виробляють більше забруднення, ніж аналогічні автомобілі в інших розвинених країнах. Україна має високий рівень викидів вуглецю і є однією з небагатьох країн у світі, у якій немає схеми контролю автомобільних викидів. Середній новий автомобіль на пальному паливі викидає близько 185 г CO2 / км. У той час, як середній новий електромобіль виділяє близько 98 г CO2 / км, що набагато краще для навколишнього середовища. З чого випливає, що технології виробництва електромобілів істотно знизять наш вуглецевий слід.
Які недоліки в електричних авто?
  • Електромобілі в цей час досить дорого купувати.
  • Деякі електромобілі мають менший діапазон ходу, ніж їх еквівалент двигуна внутрішнього згоряння.
  • Електроенергія, що купується з мережі для зарядки, хоч і дешева, але, не безкоштовна.
  • Електромобілю потрібно більше часу, щоб «заправитися», тобто зарядитися.
  • Нині кількість загальнодоступних зарядних пристроїв обмежена.
Які переваги переходу на електричні авто?
  • Перехід на електрику здатне підвищити нашу національну безпеку, виключивши 4 мільйони барелів нафти, що імпортується в рік.
  • Екологічні вигоди. Якби з дороги було знято з десяток тисяч автомобілів з бензиновим двигуном і замінені електромобілями, то за 10 років сукупні викиди CO2 скоротилися б на 10 мегатонн. Це був би повітря, які вбудовані чистіше.
  • Літій є основним компонентом акумуляторів електромобілів, з можливістю переробки та сучасних методів безпечної утилізації.
  • Електромобілі не потребують настільки частого обслуговування, і вам не доведеться відвідувати СТО частіше, ніж того хочеться.
  • Електромобілі тихіші й за своєю суттю приємніші в управлінні, їх характеристики не поступаються або навіть краще, ніж у звичайних бензинових автомобілів.

Чи дійсно нам потрібні електромобілі?


Україна не виробляє власні автомобілі, тому ми покладаємося на імпорт. Традиційно, ми потребуємо автомобілів, у яких не повинні сісти батарейки в полі. Тому, наші улюблені бензинові та дизельні модифікації найближчим часом нікуди не зникнуть. Але, коли через кілька років всі великі автовиробники будуть мати електричні версії популярних моделей, у нас з'являєтиметься все більше варіантів, щоб купити електромобіль у якості "робочої конячки".

Ford, GM, Toyota, Great Wall і інші виробники зараз активно працюють над удосконаленням електромобілів. Доступ до великих, швидким і безпечним автомобілям буде завжди, і в майбутньому, можливо, вони всі будуть працювати від електрики. І, оскільки, країни всього світу активно переходять на електромобілі, ми повинні також бути готові до цього. В недалекому майбутньому більшість автовиробників перестануть випускати автомобілі з двигунами внутрішнього згоряння. Прийде час, коли бензинові та дизельні автомобілі більше не будуть імпортуватися, а це означає, що ми зможемо купувати тільки електромобілі.



Читати інші новини...

У вашому кошику
Корзина пуста
Інформація
Потрібна інформація не знайдено