Допомагаємо з вибором зарядного пристрою для АКБ

04.12.2023
Зарядний пристрій автомобільного акумулятора
Зазвичай про автомобільний акумулятор згадують тоді, коли батарея перестає повертати двигун. У такому разі уникнути проблем з машиною та виконати правильну зарядку АКБ допоможуть зарядні пристрої. Найчастіше необхідність їх використання виникає взимку, коли на морозі АКБ більш активно втрачає свій заряд. Однак потреба у ЗУ може виникнути не лише взимку. Так, необхідність використовувати зарядку може виникнути також якщо освітлювальні прилади були включені довгий час без потреби або протиугонка «з'їла» заряд АКБ. Так чи інакше, автомобільне ЗУ має бути у кожного водія, адже регулярна зарядка АКБ сприяє збільшенню експлуатаційного ресурсу даного приладу.

Перед тим, як замовити зарядний пристрій в магазині, необхідно ознайомитися з доступним асортиментом на ринку. Взагалі автомобільне ЗУ є «розумним» випрямлячем, який забезпечує перетворення змінного струму на постійний. Переважно автомобільні зарядні пристрої працюють від електромережі, рідше від прикурювача. Відповідно, зарядний пристрій виступає свого роду провідником між АКБ та розеткою. Сучасні зарядні пристрої відрізняються простотою та легкістю у використанні. Застосовувати їх дуже легко. Головне – правильно вибрати ЗУ для авто. У статті розглянемо основні чинники, які впливають вибір зарядного устройства.

Напруга АКБ


Зарядний пристрій автомобільного акумулятора Щоб АКБ напевно зарядився, необхідно знати його напругу. Так, акумулятор у машинах буває на 6В та 12В. Перший варіант зустрічається дуже часто, переважно він використовується в старих моделях мотоциклів, моторних човнах. Однак, насправді, в будь-якому випадку вибрати ЗУ буде нескладно - практично всі сучасні ЗУ оснащені спеціальним перемикачем тумблером напруги на 6В або 12В (правда є зарядки тільки на 12В). Якщо Ви все ж таки купите останній варіант на 12В, то в експлуатації або виникнуть певні складності, або вона стане зовсім неможливою. Що стосується "виправних" ситуацій, то можна виставити струм ЗУ на мінімум і уважно контролювати процес - щоб електроліт не закипів. Правда, слід пам'ятати, що такий трюк є допустимим лише з трансформаторними зарядками автомобільними, з імпульсними зарядками таке провернути не вийде. Тому варіант з кількома режимами все ж таки кращий.

Сьогодні на ринку є безліч варіантів зарядки з напругою 12В та 24В (ці є більш універсальними - підходять для обслуговування вантажних (кар'єрна техніка, тягачі, фури) та легкових авто). Про останні поговоримо більш детально - як правило для зарядки АКБ у сільськогосподарській техніці або великій дорожній техніці потрібні ЗУ на 24В. Це означає, що у таких авто встановлено 2 батареї по 12В у парі. Щоб заощадити час, такі АКБ заряджаються одночасно зарядкою на 24В, акумулятори включаються послідовно. Якщо потрібно одночасно зарядити 2 акумулятори, то важливо, щоб ємність була однаковою.

Тип батареї, що заряджається


Зарядний пристрій автомобільного акумулятора Одним із важливих моментів, які слід обов'язково взяти до уваги, є тип батареї. АКБ бувають залиті, сухозаряджені, гелеві та свинцево-кислотні. На акумуляторі завжди є маркування, тому при купівлі точно не сплутаєте: WET. MF. AGM. GEL. Кожен із варіантів має свої нюанси зарядки. Для всіх типів потрібні свої режими використання, тільки до батарей WET підходять всі ЗУ транспортного засобу.

WET – це пристрій з рідким електролітом, що складається з води та сірчаної кислоти. Саме такі батареї переважно встановлюються у машинах. Щоб коректно виконати зарядку АКБ WET, необхідно не забувати про те, що кислотна АКБ дуже не любить глибокого розряду, проте добре переносить часті підзарядки.

Герметизовані АКБ AGM мають скловолокно - воно заповнює порожнини між пластинами та відповідає за утримання електроліту всередині. Навіть якщо перевернути батарею, то електроліт не витікне. Також не течуть і батареї GEL. Акумулятори такого типу характеризуються цілою низкою переваг перед варіантами кислотного типу. В тому числі:
  • Струм саморозряду в таких АКБ невеликий;
  • батарея відрізняється тривалішим терміном експлуатації.
Однак слід розуміти, що для таких пристроїв потрібні спеціальні зарядки, розроблені для гелевих батарей MF або GEL. Головною особливістю такої зарядки є те, що дуже небезпечно перевищувати граничне значення струму і не заряджати прискореним режимом заряджання. Ці значення слід уточнити в інструкції.

Тип АКБ має значення при виборі ЗУ, якщо зарядку вибрати неправильно, акумулятори типів MF. AGM. GEL. В крайніх випадках від надлишку газів корпус АКБ може вибухнути. Саме тому краще вибирати універсальні зарядки.

Ємність АКБ


Зарядний пристрій автомобільного акумулятора Місткість позначає не фізичні розміри батареї, а величину, яка вимірюється в одиницях Ампер на годину. Вона визначає величину струму, яка віддається АКБ за певний час. Цим показником у жодному разі не можна нехтувати при виборі. Найчастіше власники авто роблять вибір на користь ЗУ, що відповідає за ємністю батареї авто. Однак слід розуміти, що АКБ – витратна деталь авто і її завжди можна замінити, коли вона вийде з ладу. В іншому пристрої може бути інша ємність. Саме з цієї причини краще купити ЗУ з запасом потужності (оптимально, щоб запас був 10%). Щоб правильно обчислити показник, треба ємність АКБ розділити на потужність зарядки і додати ще 10% до отриманої цифри. Це мінімальний запас, який треба передбачити.

Яким має бути струм заряду?


Якщо правильно вибрати потрібний струм заряду, акумулятор буде заряджений правильно і при цьому він буде "захищений" від передчасного старіння. Заряджати АКБ можна буде з різною швидкістю. Чим більший струм, тим швидше відбуватиметься зарядка АКБ. Однак, слід розуміти, що великий струм негативно впливає на батарею. Правильним вважається струм заряду, що дорівнює 10% ємності акумулятора. Так, якщо ємність вашого АКБ становить 65 Агод, то струм зарядки не повинен бути вищим за 6,5А. Чим менший струм зарядки, тим якісніше буде заряджений АКБ авто.

Як здійснювати контроль за рівнем заряду?


Зарядний пристрій автомобільного акумулятора Відгуки покупців про ЗУ нерідко згадують, що дуже важливо правильно визначити час закінчення заряду. Якщо орієнтуватися на таймер або шкалу, то є ризик того, що акумулятор буде недозаряджений або буде перезаряджатися. Тому контроль рівня заряду АКБ передбачає участь людського чинника, тому помилок уникнути вкрай складно. Якщо зарядний пристрій доступний з фіксованим значенням струму, необхідно відстежувати стан електроліту, адже в кінці АКБ може закипіти. Якщо це зарядне має постійну напругу, то АКБ повністю не зарядиться, оскільки в кінці струм сильно впаде. Таким чином відбувається зарядка у неавтоматичних ЗУ.

Однак на ринку є інші типи зарядок. Це комбіновані автоматичні ЗП. Такі зарядки називаються імпульсними. Вони є найбільш зручними для використання - вони спочатку заряджають акумулятор постійним струмом, а коли процес зарядки наближається до закінчення, пристрій автоматично переходить на режим постійної напруги. Користуватися ними просто. Потрібно просто вставити штепсель у розетку. Вбудований мікроконтролер у пристрої сам визначить і величину струму, і час вимкнення приладу. Показники зазвичай виведені на цифровий дисплей. Цінова політика таких пристроїв дещо вища, проте витрачені кошти цілком виправдають себе.

Які технології можна використовувати?


За технологією ЗУ для машини бувають:
  • Трансформаторні. Це найбільш "стародавній" варіант і тому швидше за все дуже скоро їх на ринку не буде зовсім. Серед недоліків таких пристроїв можна відзначити наявність великого та важкого трансформатора, неперетворена частота, габаритні розміри.
  • Інверторні. Такі зарядки працюють за рахунок імпульсів та на високих частотах. Замість трансформатора у таких зарядках використовується мікропроцесорна плата. Відповідно такі зарядки менше важать і компактніші.

Як зарядити АКБ, що повністю сів?


Розряджений в нуль акумулятор - найстрашніше, що може статися. Швидше за все, відновленню такої АКБ не підлягатиме. Якщо ж він просто "сильно сів", тоді врятувати ситуацію ще можна - головне правильно вибрати зарядний пристрій. Більшість зарядок упоратися з таким завданням не зможуть. Адже насправді ЗУ не розуміє, що таке розряджена батарея і не може підібрати оптимальний варіант. Щоправда, на ринку є й універсальні варіанти.

Щоб воскресити АКБ, застосовується імпульсна зарядка. Вона дозволяє зарядити АКБ навіть за глибокого розряду. Спочатку здійснюється певний етап підготовки акумулятора до заряду - струм заряду тим часом дуже низький, він становить приблизно 5% від ємності батареї. Потім він поступово зростає.

Функція десульфатації – відновлення батареї


Зарядний пристрій автомобільного акумулятора Якщо акумулятор сів давно і дуже сильно, то починає відбуватися процес сульфатації. Вся кислота переміщається до пластин, а солі кислоти осідають зверху на пластинах АКБ щільним шаром. При цьому дуже знижується густина електроліту. Місткість губиться. Заряджати АКБ у такому стані номінальним струмом зарядки не можна в жодному разі. Для таких випадків ідеально підходять ЗП, які оснащені функцією відновлення. Ця функція у тому, що накладання солей на пластинах розбиваються імпульсним струмом. Цей процес здійснюється у кілька циклів. Кількість циклів варіюється.

Чи можна зарядити холодний АКБ?


АКБ може нормально приймати заряд лише за позитивної температури електроліту. Якщо вона нижче 5 ° С, заряджати її можна, проте на це потрібно буде близько 2 годин зарядки, перш ніж почнеться "звичайна" зарядка. Тому, якщо Ви принесли батарею з морозу, то найкраще не ставити одразу її на зарядку – найкраще трохи почекати та відігріти пристрій. Щоб не створювати собі зайві незручності, варто зупинити вибір на зарядці з температурною компенсацією. Цю функцію ще називають режим холодної погоди. Програма для холодної погоди має багато автоматичних зарядних пристроїв.

А як бути з налаштуваннями?


Багато сучасних інверторних зарядок є функція збереження останніх налаштувань. Це означає, що всі параметри з останньої зарядки запам'ятовуються в незалежній пам'яті ЗУ. До таких параметрів відносяться показник величини струму, час тощо. При наступному включенні щось виставляти заново не доводиться. Це дуже комфортно.

Ми маємо величезний асортимент зарядних пристроїв від Alligator, Armer, Baseus, CTEK, Elegant, Intertool, Lavita, Master Watt, Osram, Pulso і не тільки. Ви можете замовити у нас:
Зарядний пристрій автомобільного акумулятора Зарядний пристрій автомобільного акумулятора


Читати інші новини...

У вашому кошику
Корзина пуста
Інформація
Потрібна інформація не знайдено