Зимове водіння та поради щодо правильного догляду за автомобілем взимку

19.11.2020
Догляд за автомобілем може бути складним завданням, якщо ви не до кінця знайомі з основами. Додайте сюди морози, і завдання може легко перетворитися на кошмар. Поїздки на автомобілі взимку можуть дійсно змусити нервувати. Адже доводиться мати справу з їздою по слизькому асфальту і часто, в умовах поганої видимості. Підтримання автомобіля у відмінній формі має допомогти вам почувати себе більш впевнено за кермом, особливо на зледенілих дорогах. У цій статті ми розповімо про особливості зимового водіння і дамо головні поради про те, як правильно доглядати за автомобілем в холодну пору року.

Перехід на комплект зимових шин за кілька тижнів до ...


Взимку дорога може бути дуже слизькою, навіть якщо снігу насипало небагато. Якщо ви сподіваєтеся заощадити час і гроші, залишаючи на машині один і той же комплект шин цілий рік, ви напевне не самотні. Креативні водії намагаються поміняти тільки свої провідні шини, створюючи комбінацію з двох всесезонних шин і двох зимових шин. Але, насправді це дуже погана ідея.

Шини, можливо, є одним з найважливіших компонентів вашого автомобіля в цей період. Хоча всесезонні шини, як правило, підходять багатьом водіям, вони не завжди можуть виконувати свою роботу взимку. Навіть якщо ви будете їхати зі швидкістю равлика, пляма контакту між блоками протектора таких шин просто не може утримувати зчеплення з обмерзлих дорожнім покриттям. Ви все одно будете ковзати по дорозі, більше як на санях, ніж на автомобілі.

Більш жорсткі шини, створені спеціально для зносу в зимовий період часу- зимові шини. Вони можуть запропонувати більше тяги, більшу стабільність і кращі результати водіння в погану погоду. За кілька тижнів до того, як починаються реальні морози ставте машину на повний комплект зимових шин. Якщо Ви цього ще не зробили - швидше перевзувайте колеса свого автомобіля.

Незалежно від того, чи є у вашого автомобіля передній, задній або навіть повний привід, не варто міняти тільки дві шини. Вам знадобиться повний комплект з чотирьох зимових шин. Експлуатація тільки з половиною комплекту зимових шин може викликати серйозні проблеми, коли ви виїжджаєте на дорогу. Збільшується ймовірність того, що Ви можете втратити контроль над керуванням автомобіля в зимових умовах.

Залежно від дорожніх умов ви можете вибрати конфігурацію зимовий шин з протекторами, які підходять для відводу снігу і бруду, або шини з протектором, яких дає хороше зчеплення з дорогою в умовах зледенілих доріг. Але, найкращим шансом залишитися в безпеці на вкритій льодом- це встановити на автомобіль шини з металевими шипами на кожному протекторному блоці. А якщо зовсім замете- використовувати ланцюга на колеса , тоді ваша машина точно не буде вести себе, як балерина на льоду.


Основні поради з водіння взимку


Водіння взимку сильно відрізняється від їзди по сухій або дощової дорозі в іншу пору року. Зима приносить непередбачувану і особливо небезпечну погоду- дороги можуть бути слизькими, засипаними глибоким снігом і заповненими перешкодами. Взимку, важливо, щоб ви водили трохи інакше, щоб залишатися в строю і уникати потенційних небезпек. Нижче наведені основні поради щодо забезпечення безпеки за кермом в найхолодніші місяці року.

Будьте пильні: хоча ви можете бути дуже уважним водієм, інші на дорозі можуть створювати проблеми взимку. Гладка дорога або острівці льоду на дорогах можуть викликати ковзання і втрату управління; інші водії можуть стати причиною аварії, в якій ви можете загрузнути. Слідкуйте за дорогою і її околицями, вам потрібно бути більш акуратним, ніж зазвичай і вміти виявляти проблеми до того, як вони відбудуться. Ви ніколи не знаєте, що може статися, тому залишайтеся максимально зібраним за кермом взимку.

Уникайте крутих схилів: по можливості, краще уникайте їзди вгору і вниз по схилах. Особливо круті спуски і ухили можуть бути небезпечними на слизькій дорозі. Заїзд і з'їзд з пагорба може збільшити шанси втратити керування, особливо якщо на дорозі є сніг чи лід. Якщо можливо, постарайтеся вибирати альтернативний маршрут.

Збільшення дистанції: завжди рекомендується зберігати безпечну дистанцію, навіть коли світить сонце, а дороги сухі. Взимку ж, рекомендується збільшити цю відстань. В негоду аварії і втрата управління можуть відбутися за частки секунди. Чим далі ви знаходитесь від інших, тим більше у вас буде часу, щоб зреагувати. Гарне практичне правило- зберігати відстань приблизно 10 секунд між вашою машиною та іншими автомобілями.

Уповільнення: крім того, що ви тримайтеся подалі від інших транспортних засобів, вам також слід знизити швидкість під час руху в зимову погоду. Погана погода може погіршити видимість, через що вам буде складно побачити інші автомобілі або потенційні дорожні небезпеки. Такі проблеми, як проливний дощ, туман, бризки з неочищених доріг і снігопад,- це лише кілька прикладів, котрі значно знижують видимість. Щоб залишатися в безпеці і краще контролювати дорогу, рухайтеся навіть повільніше, ніж це дозволено.

Уникайте різкого гальмування: натискання на гальма завжди є авантюру- особливо, коли вам потрібно терміново зупинитися в самий останній момент. Але, натискати на гальма взимку може бути дуже небезпечно. Ваш автомобіль може легше ковзати в зимових умовах, що призводить до прямо протилежного ефекту. Замість цього розслабтеся при гальмуванні. Повільно натискайте на гальма, і ви зможете відреагувати на будь-який ковзання, яке може статися.


Перевірка фар: заміна ламп і регулювання протитуманних ліхтарів


Одна з найбільших небезпек при водінні в розпал зими- це те, що світловий день зазвичай коротше. Це значно погіршує видимість, тому важливо, щоб освітлення автомобіля було у відмінній формі. Необхідно, щоб ваші фари і протитуманні фари забезпечували найкраще висвітлення дороги для вашої безпеки і безпеки інших автомобілістів. Перевірити цілісність фар і інших автомобільних освітлювальних приладів повинно бути досить просто. Якщо ви не можете зробити це самостійно, вам слід звернутися до ліцензованого автоелектрика для перевірки. Можливо, ви навіть хочете подумати про заміну лампочок у фарах на ті, які можуть дати вам більше світла на зиму.

Перевірте і замініть моторне масло і фільтри


Якщо ви ще не міняли моторне масло і фільтри, зараз саме час для цього. Масло має дуже своєрідною здатністю загуснути при незвично низькій температурі. Це ускладнює запуск двигуна, і для нормальної циркуляції масла по двигуну потрібно більше часу. Тому ще до зимових місяців, ви повинні вже мати моторне масло і масляний фільтр для заміни. Як тільки ви відчуєте складності запалювання через зниження температури- проведіть заміну на відповідний сезону тип моторного масла!

Відмовтеся від звичайного моторного масла на користь синтетичного, особливо з більш низьким рейтингом SAE, переважно в діапазоні від 0W до 10W, хоча 5W було б ідеально. Ці сорти моторних олив забезпечують найкращі робочі характеристики двигуна в умовах низьких температур, захищаючи двигун і заощаджуючи ваші дорогоцінні ресурси. Більш докладно про типи моторних олив читайте в статті: " Класифікації моторних олив".


Перевірте антифриз і долийте його при необхідності


Є причини, по якому двигун повинен мати власну систему охолодження. Сама думка про механічних частинах, що рухаються зі швидкістю кілька тисяч обертів на секунду, просто приголомшлива. Але цей процес виділяє багато тепла. І хоча влітку охолоджуючу рідину двигуна можна заливати в радіатор в будь-який час, багато хто забуває робити те ж саме взимку. Антифриз взимку гарантує, що охолоджує розчин, необхідний вашому двигуну, працює нормально.

Однак, слід розуміти, що антифриз слід змішувати в рівних частинах дистильованою водою. Отже, якщо у вас є літр антифризу, ви повинні змішати його з літром дистильованої води, перш ніж заливати його в резервуар охолоджуючої рідини двигуна. Звичайно, якщо ви купуєте антифриз , який готовий до використання, то змішувати його явно немає необхідності.


Перевірте акумуляторну батарею автомобіля


Акумулятор вашого автомобіля необхідний для виконання початкової задачі по запуску електронних схем вашого автомобіля і двигуна. На жаль, батареї мають дуже своєрідне поведінка в холодні місяці, і не обов'язково добре працюють в цей період. Таким чином, якщо ви думаєте, що ваша підлозі розряджена батарея в теплі місяці ще якось справлялася, то взимку вона буде майже повністю розряджена. Обов'язково перевірте його потужність за допомогою вольтметра . Якщо ви не знаєте, як виконати цей тест, то можете призвести АКБ в наш магазин і попросити оцінити стан вашої батареї. Про те скільки вольт повинна показувати справна АКБ ви можете дізнатися зі статті: " Як продовжити термін служби автомобільного акумулятора? "

Також скористайтеся цією можливістю, щоб перевірити клеми у вашій батареї. Холодні місяці можуть призвести до одних неприємних наслідків- корозії. Тому важливо перевірити клеми акумулятора на наявність ознак іржі. Якщо зараз його немає, саме час взяти банку з вазеліном і нанести трохи на клеми акумулятора. Обов'язково відключіть клеми і ретельно очистіть їх, перш ніж нанести рясне покриття вазеліном для захисту від корозії.

Замініть щітки склоочисника


Сніг, в порівнянні з дощем- абсолютно інша справа. У зимові місяці ваші щітки склоочисника прийматимуть на себе більше, стираючи наліт снігу і навіть шматки твердого льоду на лобовому склі. Таким чином, ви повинні запитати себе, коли ви в останній раз міняли щітки склоочисника? Якщо це було більше 6 місяців назад, то саме час встановити нові леза.

Звичайно, ви завжди можете виконувати звичайний ритуал очищення щітки склоочисника кожного разу, виходячи на вулицю. Але, це не рішення через саму природу речей в зимові місяці. Кращий варіант- купити нову пару щіток склоочисника хорошої якості. І не забувайте про наявність відповідної рідини в резервуарі омивача скла. Купіть розчин, який не замерзає навіть при 20С. Слідкуйте за рівнем і регулярно доливайте зимову рідину в бачок омивача лобового скла.


Очищайте машину від скупчення снігу


Незалежно від того, наскільки хороші ваші щітки склоочисника, не найкраще рішення прибирати ними обмерзання або сніг, який вже накопичився на лобовому склі. Якщо ви виявите вранці, що на лобовому склі зібралося більше ніж сантиметр товщини снігу, ніколи не включайте щітки склоочисника, щоб очистити вітрове вікно. Замість цього використовуйте щітку і скребок для снігу та акуратно кошторисі сніг і видаліть лід, які накопичилися за ніч на склі.

Механізм обігріву в вашому автомобілі також є життєво важливим для очищення вікон. Переконайтеся, що обігрівач працює нормально і ви дійсно можете відчувати, як тепле повітря спрямовується на лобове скло. Ви також можете включити кондиціонер, щоб осушити повітря в автомобілі і запобігти запотівання лобового скла.
< br> Крім того, якщо ви збираєтеся залишити машину на сильному морозі, не забудьте підняти двірники над поверхнею лобового скла автомобіля. Це допомагає запобігти замерзанню двірників на лобовому склі. Все це допоможе тримати вікна чистими, підвищуючи безпеку під час водіння взимку. Після поїздок, стежте також, щоб налиплий сніг не залишився на колісних арках і кузові. Якщо ви заїдемо на засніженому авто в гараж, то волога може потрапляти в тріщини під фарбу, що надалі призводить до іржавіння.


Підводячи підсумки


Наостанок, відзначимо, що взимку, зберігання бензобака повним може допомогти запобігти замерзанню вологи, яка могла накопичуватися в паливному насосі. Крім того, якщо вам доводиться багато часу проводити за кермом, взимку двигун буде працювати довше, отже- витрачати більше пального. А для цього в бензобаку завжди має бути достатньо палива. Ухвалення цих дуже простих заходів для забезпечення оптимальної продуктивності автомобіля допоможе вам значно заощадити в зимові місяці і залишатися в безпеці при русі по обмерзлих дорогах. Бажаємо безпечних поїздок і приємний покупок в магазині Авторадості!


Читати інші новини...

У вашому кошику
Корзина пуста
Інформація
Потрібна інформація не знайдено