Ознаки забрудненого повітряного фільтра

08.10.2023
Повітряний фільтр автомобіля
Повітряний фільтр покликаний забезпечити очищення повітря, яке подається в двигун. Нехтування регламентом його заміни може призвести до скорочення ресурсу двигуна, адже в повітрі є всілякі домішки й без фільтра вони будуть всі потрапляти в двигун. У разі експлуатації транспортного засобу в умовах міста, коли доводиться проводити величезну кількість часу в заторах, повітряний фільтр забруднюється дуже швидко. Замінювати його треба кожні 10-15 тис. км. Якщо вчасно не реагувати на проблеми, то пропускна здатність повітряного фільтра буде нижче і, відповідно, паливо-повітряна суміш буде утворюватись в некоректних пропорціях.

Ознаки забрудненого повітряного фільтра


Про необхідність заміни повітряного фільтра можуть свідчити:
    Повітряний фільтр автомобіля
  • втрата потужності двигуна авто;
  • поява шумів у двигуні. При роботі двигуна на холостому ходу або коли автомобіль стоїть, відчуваються і чути плавні вібрації двигуна, що ефективно працює. Якщо з'являються незвичайні шуми, зокрема схожі на кашель або бавовну, це означає, що надходження повітря в двигун недостатнє;
  • поява запаху бензину у вихлопних газах. Якщо при пуску двигуна з'являється запах бензину, це означає, що в систему упорскування палива надходить недостатня кількість повітря і надлишкове паливо, що не згоріло, виходить з вихлопної труби автомобіля (тому і з'являється запах). Після заміни повітряного фільтра запах має зникнути;
  • збільшення витрати пального під час експлуатації автомобіля. Несправний, або ж забруднений повітряний фільтр обмежує надходження повітря, зменшуючи кількість кисню в суміші. Двигун таким чином компенсує цю нестачу, споживаючи більше палива, щоб генерувати потужність, яка необхідна для переміщення на ту саму відстань або з тією ж швидкістю, що і з чистим фільтром;
  • збільшення токсичності вихлопу. Про цю проблему свідчить дим, який стає чорним.
Аби забезпечити максимально тривалий термін експлуатації двигуна власник має уважно слідкувати за будь-якими змінами у його роботі й у разі будь-яких проблем виконати заміну фільтра. Однак тут може мати місце неприємний сюрприз — наявність моторної оливи на фільтруючому елементі.

Позитивний сценарій


Повітряний фільтр автомобіля Якщо слідів оливи на фільтрі немає, то це свідчить про те, що просто був порушений регламент й варто бути більш уважним до дотримання інтервалів заміни. Адже якщо фільтруючий елемент надто забруднений, то мотор працює в режимі повітряного «голоду» й починає підсмоктувати його з картера разом з оливою, або ж всотувати його з навколишнього середовища разом з усім брудом.

У разі, якщо на повітряному фільтрі все ж таки буде олива, в першу чергу варто виконати заміну деталі. Після - треба проїхати на авто близько 400-600 км і обов?язково проконтролювати стан повітряного фільтра. Якщо на ньому буде присутня моторна олива, то варто терміново звернутися до фахівців та пройти технічний огляд. Як показує практика повторна поява оливи свідчить про доволі серйозні проблеми й заміна фільтруючого елемента зазвичай не допомагає. В такому випадку слід якомога оперативніше виявити та усунути причину потрапляння оливи в систему підготовки повітряної суміші. Основний шлях потрапляння оливи на фільтр з картера двигуна, через систему вентиляції картерних газів.

Забруднення системи вентиляції картерних газів


Повітряний фільтр автомобіля Ця несправність супроводжується незначним нальотом оливи на фільтроелементі. Його поява має місце у разі появи суттєвого забруднення системи вентиляції картера (мова йде про засмічення трубопроводів, оливовідділювача, сітки на ньому, клапана вентиляції картера (клапан PCV).

Якщо двигун справний і його робота не викликає нарікань, то клапан PCV відкривається кожного разу, коли у впускному колекторі утворюється розрідження, а коли тиск в системі нормалізується, клапан закривається. Якщо система вентиляції картерних газів буде забруднена, то клапан може заклинити в одному з положень й тоді він може перестати виконувати свої завдання.

Якщо клапан заклинило у відкритому положенні, то він буде постійно подавати у вхідну магістраль картерів гази. Це з плином часу призведе до того, що паливна суміш буде збіднена й стане причиною нестійкої роботи двигуна. Відкритий клапан не перешкоджає потраплянню оливного туману у впускну магістраль й він осідає на повітряному фільтрі, дросельній заслінці та впускних клапанах. Потрапляючи в камеру згоряння олива сприяє утворенню відкладень і призводить до закоксування поршневих кілець.

Повітряний фільтр автомобіля Якщо ж клапан заклинило в закритому положенні, то картерні гази не зможуть циркулювати належним чином й будуть накопичуватися усередині двигуна. Істотноме підвищення тиску відпрацьованих газів в картері двигуна призводить до їх різкого викиду через клапан PCV. Ці гази містять в собі багато оливного туману, який згодом осідає на повітряному фільтрі тощо.

Позбутися забруднень системи вентиляції картерних газів можна шляхом:
  • виконання загального промивання оливної системи двигуна за допомогою засобів автохімії;
  • демонтування клапана PCV та патрубків, та їх ручного очищення. Використання автохімії для проведення даних маніпуляцій має цілу низку переваг, серед яких: економія часу, відсутність необхідності розбирати автомобіль тощо.

  • Високий тиск картерних газів


    Повітряний фільтр автомобіля Якщо в повітряному фільтрі буде велика кількість забруднень, то скоріш за все у двигуні має місце високий тиск картерних газів. Що ж до клапана PCV, то він може перебувати в справному стані. Відпрацьовані гази прориваються через зношені поршневі кільця і потрапляють таким чином в картер двигуна. Кількість газів і створений ними тиск в картері залежить від величини зазорів між поршнями і циліндрами (а саме, від ступеня зношеності циліндро-поршневої групи (ЦПГ). В даному випадку варто подбати про відновлення геометрії елементів ЦПГ та експлуатаційних характеристик двигуна, якщо його знос не є критичним. Варто відзначити також і можливість застосування гелів-ревіталізантів, вони дозволяють не тільки компенсувати накопичений знос, але й захистити деталі двигуна (якщо пробіг автомобіля невеликий - до 100 тисяч км).

    Повітряний фільтр автомобіля Пам'ятайте, що використання якісних мастильних матеріалів і регулярне проведення технічного обслуговування допоможе продовжити ресурс двигуна вашого автомобіля.

    Коли приходить час замінити повітряний фільтр кращим рішенням буде звернутись до нашого інтернет-магазину “Авторадості”. В нашому онлайн-каталозі є:
  • Повітряний фільтр Wix WA9754
  • Повітряний фільтр VAG 04E129620A
  • Повітряний фільтр Purflux A1297
  • Повітряний фільтр Wix WA6214
  • Повітряний фільтр Knecht LX 1211
  • Повітряний фільтр Bosch 1 457 433 714
  • Повітряний фільтр Wix WA9520 тощо.


  • Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено