Додаткові дзеркала: види та особливості

25.08.2022
Дзеркала заднього виду та дзеркала "мертва зона" - те, що потрібно для забезпечення безпеки під час поїздки. Адже вони мають допомогти водієві контролювати все, що відбувається на дорозі. Однак, щоб експлуатація дзеркал була максимально ефективною, їх необхідно правильно встановити та налаштувати. Це дозволить забезпечити максимальний кут огляду. Багато водіїв недооцінюють важливість цієї процедури і тому ризик виникнення аварійної ситуації є неминучим. Це може статися під час перебудови транспортного засобу або обгону іншого автомобіля, адже машини, які рухаються зустрічкою, можуть пропадати з поля зору. Постановка дзеркал у правильному положенні допоможе запобігти виникненню непередбаченої події.

Як уникнути «мертвої зони»?


«Мертва зона» є певною частиною простору, яка знаходиться в задній частині автомобіля і яка не проглядається водієм під час їзди. Це по суті простір, який не видно через заднє салонне скло, ні через бічні дзеркала. Причинами появи сліпих зон є:

  • неправильне налаштування дзеркал заднього виду;
  • наявність у сидіннях високих підголівників. Зазвичай виробники продумують цей момент, проте іноді водії встановлюють сидіння таким чином, що самі собі перешкоджають;
  • перевезення великих вантажів. Купуючи пральну машинку або щось схоже, багато хто намагається заощадити і не вдаватися до послуг транспортної компанії. Така економія може коштувати занадто дорого, адже насправді водій не бачить нічого, що відбувається ззаду і може спровокувати ДТП;
  • високі стійки кузовної частини;
  • перевезення великих пасажирів тощо.

  • Щоб не постраждати від “мертвих зон”, доведеться або постійно крутити головою, намагаючись розглянути, що відбувається ззаду, або придбати спеціальні дзеркала і правильно налаштувати їх. У першому випадку є нюанс - якщо звертати увагу назад, то можна випустити з-під контролю ситуацію на дорозі в цілому і не встежити за тим, що відбувається “під носом”. Тому найкращим виходом із ситуації буде покупка спеціального дзеркала “мертва зона”. Встановлення такого аксесуару покликане збільшити кут огляду.

    Особливості та різновиди дзеркал «мертва зона»


    Серед дзеркал «мертва зона» найбільш затребуваною моделлю є дзеркало асферичної форми. Такі пристрої поділені на 2 зони:

  • основна частина такого виробу більша за розміром і вона розташована ближче до водія. Таке дзеркало нічим відрізняється від звичайного дзеркала сферичної форми та її кут огляду вбирається у звичайні розміри дзеркала;
  • друга частина дзеркала менших розмірів і вона відповідає за збільшення кута огляду. Це дзеркало відповідає за зниження рівня кривизни та дозволяє водієві побачити все, що знаходиться у сліпій зоні.

  • Щоб дзеркало справді "працювало", важливо підібрати правильний варіант для свого авто. Це може бути мініатюрний оптичний елемент, який фіксується на бічному дзеркалі, так і окремий елемент, який монтується над основним дзеркалом.

    Вибрати відповідний варіант можна у нашому інтернет-магазині "Авторадості". Переходьте у каталог додаткових дзеркал, де є багато різних варіантів на будь-який бюджет, тому проблем із вибором не виникне точно.

    Як настроїти дзеркало заднього виду


    Щоб відрегулювати дзеркало заднього виду водієві, потрібно зручно сісти за кермо і подивитися в дзеркало. Він повинен бачити всі ділянки за машиною і всі об'єкти, що рухаються, з обох боків позаду машини - тільки в такому випадку можна говорити про те, що дзеркало відрегульовано правильно і дійсно допоможе водієві під час керування автомобілем.

    Коли треба дивитись у дзеркало заднього виду?


    Дивитись у дзеркало заднього виду необхідно:
  • перед виконанням маневру. Під маневром слід розуміти обгін, перебудову в інший ряд, паркування тощо;
  • у процесі гальмування. А раптом позаду водій відволікся і не встиг вчасно зреагувати?
  • перед тим, як здавати назад;
  • перед виходом водія чи пасажирів із авто. Тільки після того, як водій скаже, що пасажир може залишити авто, можна це зробити. інакше є ризик вискочити на проїжджу частину під колеса авто.


  • Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено