Чому потрібно вчасно змінювати повітряний фільтр?

18.08.2022
Фільтр двигуна автомобіля є свого роду бар'єром між атмосферою в якій багато пилу та деталями транспортного засобу. Якщо не очищати повітря, яке потрапляє в двигун зовні, то бруд з дороги потрапить на двигун і призведе до погіршення його експлуатаційних характеристик і навіть виходу з ладу. Саме тому ця маленька деталь така важлива і саме тому дана стаття буде присвячена їй.

Як пил знищує двигун?


Повітря необхідне у двигуні для того, щоб забезпечити процес горіння палива в камері згоряння. Якщо не встановити повітряний фільтр для очищення повітря, що потрапляє в камеру, то частинки пилу будуть поступово знищувати метал, виступаючи в ролі дрібного абразиву.

Із самого початку пил потрапляє в газорозподільний механізм і вже там він може почати робити "свою чорну справу" - сприяти зношенню клапанної системи. Коли між клапаном і сідлом осідають тверді частинки, то згодом вони стирають їхню поверхню. Це, у свою чергу, призводить до того, що клапанна система зношується і вже не так добре справляється зі своїм завданням. Як результат – вона починає пропускати суміш. Це призводить до зниження компресії двигуна та до того, що паливо згоряє гірше. А тут уже навіть той, хто далекий від світу автомобілів, може сказати, до яких наслідків це все призводить - витрата палива збільшується, тяга падає, двигун працює нестабільно, а випускні клапани зношуються ще швидше. Далі чекає на ремонт газорозподільного механізму.

Після того, як повітря виходить із системи газорозподілу, він потрапляє вже безпосередньо в камеру згоряння (рухаючись по впускному каналу). У процесі руху до стін двигуна та інших деталей, які змащені олією, прилипає пил. Її кількість збільшується з кожним рухом поршня. Новий оберт двигуна - більше пилу в картері, а при цьому забруднюється ще й моторне масло. Масло ж розносить бруд із блискавичною швидкістю, оскільки масляний фільтр з такими дрібними частинками впоратися не в змозі. Як результат, піщинки, потрапляючи між парами, що труться, стирають поліровану поверхню. Коефіцієнт тертя з часом збільшується і всі процеси стають незворотними. А там уже, зношування вкладишів, кілець, заміна поршневих пальців, колінчастого валу, маслонасоса і т.д. Крім цього, бруд збирається ще й у каналах і забиває їх. Це все веде до погіршення циркуляції мастила та поступового вмирання двигуна та його капітального ремонту.

Навіщо міняти повітряний фільтр?


Повітряний фільтр – елемент, що складається з різних елементів. Фільтруючим матеріалом виступає папір певної пористості, синтетичної тканини, бавовняного волокна. Якщо не міняти фільтр вчасно та експлуатувати елемент, який забитий чи зношений, то є ризик того, що:
  • фільтр перестане пропускати необхідну кількість повітря і процес згоряння палива не відбуватиметься так, як належить. Це призведе до закоксування неспаленим паливом двигуна. Це все виведе з ладу датчики кисню, фільтри вихлопу, призведе до зниження ресурсу запалювання свічок і т.д. У дизельних авто розпізнати проблему буде дещо простіше – з вихлопу виступатиме чорна димність. Проблема в тому, що коли вона буде добре видно, то вирішити все заміною фільтра вже навряд чи вийде;
  • внаслідок контакту з вологою та постійним потоком повітря фільтр втратить щільність та пошкодиться. Сенсу від нього в такому разі буде мало - по суті, що він є, що його немає.

  • Коли час замислитись над тим, щоб купити повітряний фільтр?


    Щоб не стати частим гостем СТО і не потрапити на покупку двигуна або його капітальний ремонт, фільтр варто міняти кожні 10 тис. км або раз на рік. Все залежить від кількості пилу на дорогах, а також клімату. Особливу увагу системі фільтрації слід приділяти в осінньо-весняний період - це пов'язано з чергуванням вологої та пильової погоди та прискоренням забруднення фільтра (пил більше прилипає коли фільтр вологий). Крім того, фільтр, який розмокає, швидше втрачає свої властивості. Щоб не зіткнутися віч-на-віч з неприємностями стан фільтра варто перевіряти при кожному візиті на сервіс.

    Для людей, які проживають у сільській місцевості і часто їздять ґрунтовими дорогами варто частіше прочищати фільтр стисненим повітрям.

    Довіряти установку фільтра варто лише фахівцям. Важливо, щоб корпус повітрозабірника був ретельно очищений і протерт, а фільтр встановлений безпосередньо у необхідні місця. Якщо трохи зміститися і встановити виріб нещільно, то неочищене повітря проникатиме в мотор (наслідки ми вже розглянули вище). Тут варто відзначити, що не менш важливо правильно підібрати сам фільтр. Їх сьогодні величезна кількість. Моделі відрізняються за габаритами та матеріалами з якого виготовлені.

    Купити повітряний фільтр для Acura, Alfa Romeo, Audi, Bentley, BMW, BYD, Cadillac, Chery, Chevrolet, Chrysler, Citroen, Dacia, Daewoo, Daihatsu, Dodge, DS, Fiat, Ford, Geely, Great Wall, Honda, Hummer, Hyundai, Infiniti, Isuzu, IVECO, Jaguar та інших марок автомобілів можна у нашому інтернет-магазині "Авторадості". На онлайн-полках представлені деталі від різних світових брендів, серед яких AMiO, Asam, Blue Print, BMW, Bosch, BSY, Champion, Continental, Daewoo, Denckermann, Eurorepar, FEBI, Ford, FRAM, GM Korea, Hengst, Honda, Hyundai / Kia (Mobis), Japanparts, Jc premium та інших. Якщо Ви заплутаєтеся у всьому різноманітті, то сміливо звертайтесь до наших менеджерів. Вони із задоволенням проконсультують з усіх питань та допоможуть підібрати потрібний варіант.

    "Авторадості" гарантує найкращі ціни на весь асортимент. Варто також зазначити, що у нас можна оформити доставку повітряного фільтра для авто будь-яким зручним способом для клієнта: Новою поштою на відділення, Новою поштою на адресу клієнта, самовивіз тощо. Також магазин пропонує варіативність способів оплати замовлення. Для нас комфорт клієнта – насамперед.


    Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено