Найпоширеніші причини помилкових спрацьовувань автомобільної сигналізації

08.06.2023
Навряд чи хтось ризикне сьогодні залишити авто на вулиці, якщо на ньому немає встановленої автомобільної сигналізації. Адже ризик того, що речі з салону (документи, гаманець тощо) чи взагалі сам автомобіль можуть викрасти дуже великий. Сигналізація покликана сповістити власника про спробу пограбування та збити з пантелику крадіїв. Враховуючи те, яке завдання покладено на неї вона завжди має бути в справному стані й цей момент вкрай важливо постійно відслідковувати. Саме тому, якщо сигналізація починає періодично спрацьовувати без видимої на це причини, треба звернутися до фахівців та розібратися в чому проблема.

У цій статті ми розглянемо найбільш поширені причини з яких сигналізація взагалі може спрацювати та шляхи вирішення проблем.

Що робити, якщо сигналізація спрацьовує помилково?

    Спроби викрадення
Уявіть, що вночі сигналізація спрацьовує декілька разів й кожного разу, виходячи з дому, Ви бачите, що все добре й біля машини навіть нікого немає. Напевно, що після 3-4 сигналу Ви зробите висновок про те, що сигналізація несправна й варто зняти авто з охорони. Зробивши це ви підете спати, а зранку на Вас чекатиме неприємний “сюрприз” - відсутність авто.

Викрадачі можуть кидати невеликі предмети в кузов авто, використовувати передавач, який видає потужні радіоперешкоди тощо для того, щоб провокувати реакцію сигналізації й впевнювати власника в тому, що пристрій спрацьовує помилково й є несправним.

Якщо Ви зіштовхнулися з тим, що посеред ночі Вас часто будить сирена, то ні в якому разі не варто вимикати сигналізацію. З цієї ситуації можна вийти кількома шляхами:
  • сучасні системи в переважній більшості обладнані спеціальним режимом без сирени. Цей режим можна легко активувати з брелока лише за пару секунд;
  • якщо Ваша автомобільна сигналізація не обладнана вищезгаданою опцією, то варто спуститися до авто та вимкнути сирену вручну. Це дозволить “звільнити” сусідів від галасу вночі й при цьому залишити саму сигналізацію ввімкненою.

  • Гарною ідеєю буде придбати автомобільну сигналізацію з функцією іммобілайзера. Вона дозволить вберегти авто від викрадення, адже злочинець просто не зможе завести двигун транспортного засобу.

    Також дуже “полюбляють” викрадачі активні світлові сигналізації - вночі такі пристрої дуже сильно привертають увагу до себе й створюють зайві проблеми. Тому зазвичай з ними не зв'язуються.
      Помилки при регулюванні та налаштуванні чутливості датчиків удару/нахилу/кочення
    Якщо встановити чутливість датчика на занадто високих показниках, то помилкових спрацьовувань може виявитися забагато, адже пристрій буде реагувати на вітер, дощ та інші атмосферні явища. Також у такому разі пристрій буде реагувати на всі авто, які будуть проїжджати поряд. Експлуатація авто стане просто неможливою.

    Сучасні пристрої частіше оснащені дворівневими датчиками - вони реагують і на сильний, і на легкий вплив. Налаштовувати автомобільну сигналізацію краще довірити майстру - робити все необхідно відповідно до рекомендацій, які містяться в інструкції з експлуатації.

    В деяких випадках сигналізація може спрацьовувати помилково через те, що датчик зафіксований погано. Інколи його фіксують на кузові за допомогою хомутів з пластмаси - через декілька років експлуатації ці деталі можуть втратити цілісність та триматися по суті лише на дроті.
    В такому випадку цілком очікувано, що датчик буде спрацьовувати навіть від найменшого потоку вітру. Саме тому важливо перевіряти надійність кріпленні датчика перш ніж шукати проблему в чомусь іншому.
      Деренчання або слабкий контакт датчиків закриття багажника, дверей і капота
    Така проблема є характерною для транспортних засобів, які були випущені до 2005 року. Під час їх виробництва використовувались контактні датчики (їх ще інакше називають кінцевиками), що здатні фіксувати закриття дверей, капота і багажника. На жаль, ці елементи часто приходять в непридатність. Про те, що з ними є проблеми може свідчити наступне: під час спроби поставити авто під охорону сигналізація спрацьовує не кожного разу.
    Частіше ця проблема зустрічається в датчиках, які встановлені у дверях водія. Інколи навіть після закриття дверей за допомогою центрального замка двері можуть відкриватися. Аби виправити ситуація необхідно відрегулювати скоби та завіс дверних замків. Якщо це не допоможе, тоді доведеться прибігти до заміни кінцевих датчиків.

    У більш нових авто встановлюються переважно електронні датчики. Якщо збій в роботі сигналізації станеться через них, то змінювати треба буде весь блок замка.
      Розряд акумулятора або витік живлення
    Розряджена до критичного показника АКБ може стати причиною нештатних ситуацій, адже при такому раскладі автосигналізація не зможе працювати стабільно. До того ж не варто забувати про те, що двосторонні сигналізації часто оснащуються режимом, який дозволяє перевірити показник напруги в бортовій мережі автомобіля. У разі якщо показник буде нижче за відмітку 11,5 В, брелок подасть спеціальний сигнал. Тоді варто негайно перевірити напругу на АКБ та перевірити ланцюг на наявність розривів, які можуть призводити до витоку енергії та недоотримання живлення АКБ. У сучасних системах охорони для авто рівень споживання зазвичай встановлений в діапазоні 15 мА. Якщо система працює справно і АКБ заряджені, то сигналізація зможе працювати справно до 6 місяців під час стоянки авто та додаткової зарядки АКБ.
      Наявність електромагнітних перешкод
    У технічній документації до будь-якорная пристрою виробник зазвичай вказує рівень її перешкодозахищеності. Однак варто враховувати, що часто в міських умовах зустрічаються окремі зони, в яких рівень напруженості електромагнітного поля занадто перевищує норму, що може стати причиною виникнення збоїв. Зазвичай перешкоди більше всього «відчутні» біля магістральних ліній електропередач, поблизу базових станцій мобільних операторів, тролейбусних і трамвайних шляхопроводів; великих промислових зон. Якимось чином уникнути ці перешкоди просто неможливо, варто лише пам?ятати про те, що таке існує й паркувати авто подалі від такої місцевості.
      Проблеми з електропроводкою самої автосигналізації
    Якщо монтажем займаються люди, які не мають достатнього досвіду, то є ризик виникнення серйозних помилок. Однак і у разі, коли монтаж виконують досвідчені спеціалісти, через декілька років в системі можуть виникнути глюки (це може бути зумовлено механічним зносом дротів та порушенням їх цілісності у місцях з'єднання).
    Якщо така ситуація має місце, то як правило ремонт вже не допоможе. Фахівці радять в такому разі встановити нову сигналізацію.
      Несправність в CAN-шині
    Велика кількість систем охорони транспортного засобу має можливість підключення CAN-шині, за допомогою якої вони отримують інформацію про стан автомобіля. CAN-шина являє собою спеціальну локальну мережу, яка покликана зв?язувати між собою всі основні блоки керування авто. У старих моделях авто для того, щоб контролювати, чи закрити двері і багажник, сигналізація мала була бути пов'язаною з відповідними датчиками, сьогодні ж при наявності в машині CAN-шини вона підключається до неї і може отримати доступ до різної інформації, щодо температури в салоні, стану двигуна тощо.

    Технічно CAN-шина — це кручена пара низького і високого рівня. У разі порушення її цілісності сигнал не буде надходити на потрібному рівні й система може «подумати»м що має місце спроба проникнення в авто. Аби відремонтувати CAN-шину доведеться звернутися до фахівців, адже тут потрібен досвід та певні знання в цій галузі.
      Проблема від попадання всередину вологи
    Потрапляння вологи в систему є доволі поширеною проблемою. Автомобільна сигналізація встановлюється зазвичай під панеллю приладів біля лівої стійки, саме нею вода може проникнути до блоку сигналізації. Як правило, ця проблема виникає в сезон дощів. У разі засмічення зливу під лобовим склом частина вологи потрапить до салону. Саме тому варто слідкувати за станом зливів та періодично прочищувати їх. Якщо ж поїзд як то кажуть поїхав і вода вже потрапила до основного блоку системи охорони, то необхідно буде вдатися до наступного алгоритму:
  • перш за все треба заглушити мотор, зняти з акумулятора клеми та від'єднати блок;
  • далі треба обережно розібрати корпус блоку і за допомогою м'якого пензлика і медичного спирту провести очищення монтажної плати. Варто відзначити, що для цих цілей зовсім не підійде розчинник - його використовувати заборонено. Для чистки підійде виключно спирт;
  • далі необхідно ретельно просушити плату. Для цих цілей можна використовувати фен, однак тільки за умови, що температура не буде перевищувати 130 C;
  • далі треба зібрати все назад та виконати підключення.
    • Неполадки в роботі датчика обсягу
    Датчик обсягу встановлений далеко не на всіх транспортних засобах. Однак, якщо він є, але при цьому він встановлений неправильно, то це може стати причиною виникнення помилкових спрацьовувань. Якщо така ситуація має місце, то його спочатку рекомендується тимчасово демонтувати, а пізніше налаштувати його роботу і підібрати оптимальне його розташування, яке дозволить мінімізувати ймовірність помилкового спрацьовування.

    Аби ви мали менше шансів зіштовхнутися з вищезазначеними та будь-якими іншими проблемами, варто купувати систему охорони лише у перевірених місцях. Адже від надійності та справності пристрою залежить комфорт його використання. Придбати якісні автосигналізації Ви можете в нашому інтернет-магазині «Авторадості». У нас є широкий асортимент обладнання з різними характеристиками та на різний гаманець. До замовлення доступні як автосигналізації, так і різні комплектуючі, а саме:

  • Автосигналізація Pandora DXL 4710 з сиреною;
  • Автосигналізація Pandora DXL 4910UA (3G) без сирени;
  • Антена до автосигналізації Pandora DXL 3210 can;
  • Автосигналізація двостороння CYCLON X-300 без сирени;
  • Автосигналізація CYCLON 001v2 без сирени;
  • Брелок для автосигналізації daVINCI PHI-330, PHI-399;
  • Чохол для брелока Pandora-DXL-5000 (РК-71) чорний тощо.

  • Будь-яку позицію з онлайн-каталогу можна замовити з доставленням до Києва, Одеси, Запоріжжя, Кропивницького та інших міст України. Також варто відзначити, що ми завжди працюємо над розширенням асортименту товарів для авто й сьогодні у нас можна замовити не тільки системи охорони для авто і все, що з ними пов'язано, а й автомобільні бокси, фільтри для технічного огляду, герметизуючі засоби, фаркопи, додаткові дзеркала, рейлінги на дах, щітки склоочисника, автомобільні вентилятори, шампуні для авто, тощо.


    Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено