Що таке автобафери і навіщо їх встановлювати?

18.05.2023
Автобафери являють собою додаткові амортизуючі проставки, які виготовляються з поліуретану і які покликані покращити ходові якості авто та забезпечити надійний захист елементів підвіски на поганих дорогах. До того ж машину із встановленими автобаферами можна дуже сильно навантажити, і кліренс у неї буде вищим, ніж у такої ж завантаженої машини, але без автобаферів.

Конструкція їх проста. Автобафер являє собою суцільну деталь (кільке з технологічним розрізом) з поліуретану (можу бути в прозорому чи кольоровому виконанні) чи хлоропренового каучуку. Згадані матеріали відрізняються хорошими амортизуючими якостями й в процесі експлуатації чудово справляються з поставленими перед ними завданнями. Що каучук, що поліуретан швидко відновлюють свою форму навіть за сильних механічних впливів. Використовувати автобафер можна приблизно 6-7 років (все залежить від умов експлуатації, типу авто, характеру керування водія тощо). Саме кільце не дуже широке - воно відповідає міжвитковій відстані пружини підвіски, усередині якої розташовано амортизатор. Також в обох торцях цієї деталі розташовано поздовжні поглиблення, які призначені для встановлення пружин.

Як працюють автобафери?


Автобафер встановлюється між двома витками пружин. Коли авто рухається, то ці пружини мають долати опір подушки (автобафера) й таким чином створюється додаткова амортизація. Відповідно, під час руху авто не так реагує на ями, просідання колеса тощо.

Переваги встановлення автобаферів:


  • автобафери покликані приймати на себе всі основні удари і тим самим запобігати пробою амортизаторів;
  • фінансова економія. Автобафери здатні прослужити багато років без втсрати своїх експлуатаційних характеристик, а їх роль дуже велика й вони цілком окупають себе;
  • неприйнятність до різних реагентів та стійкість до високих температур забезпечують довгий строк експлуатації деталей;
  • автобафери знижують вібрації та роблять проїзд через “лежачих поліцейських”, по грунтових дорогах тощо більш приємним та м'яким (водій менше втомлюється й рівень його уваги на дорозі точно буде вищим). Крім комфорту ці деталі забезпечують кращу керованість авто;
  • деталі можуть бути встановлені на транспортних засобах різних марок та моделей;
  • підвищується продуктивність підвіски;
  • автобафери збільшують кліренс на декілька сантиметрів.

  • Чи мають автобафери недоліки?


    Не дивлячись на те, що автобафери мають безліч переваг, не позбавлені вони й ряду недоліків, в числі яких:
  • Висока ціна за комплект. В нашому магазині Ви точно знайдете кращі ціни на різні позиції, однак все ж такі ці деталі важко назвати дешевими.
  • Непростий процес встановлення. Ось послідовність, в якій виконується ця процедура:
    • -Спочатку трохи піднімається сторона автомобіля, де буде встановлений автобафер. Це розвантажить пружину – між витками буде легше розташувати демпфер;
      - Пружину необхідно очистити від бруду, щоб проставка не вискочила;
      - Для полегшення монтажу (кромка досить жорстка) кінець розпірки оброблений мильним розчином - так її легше зафіксувати на витках пружини;
      - Розпірка повинна бути встановлена ??на один виток. В іншому випадку його надлишки зрізаються;
      - Щоб автобафер не злітав при сильних ударах, його можна закріпити на котушці пластиковим затискачем.
    В принципі алгорит і не дуже важкий, однак все ж таки на практиці є певні нюанси. Наприклад, відсутність штатного кріплення зумовлює необхідність використання “продуктів” власних міркувань.

  • Відносним недоліком є те, що підвіска стає жорсткішою.
  • Неможливість встановлення на будь-якому транспортному засобі за бажанням. Проставки рекомендуються для м'яких і втомлених пружин. Додавання жорсткості і без того жорсткій пружині може збільшити удар і навантаження на тіло, що призведе до тріщин і розривів. Так, в цьому випадку стійка піде далі, але доведеться пожертвувати комфортом через високу жорсткість.
  • Інколи люди ставлять під сумнів ще й певні переваги автобаферів, такі як покращення керованості, підвищення кліренсу тощо.

    Як правильно вибрати автобафери для свого автомобіля?


    Щоб правильно підібрати проставки, необхідно точно знати розміри пружин, встановлених на автомобілі. Перед покупкою розпірок необхідно зробити наступні виміри:
  • Для передніх ресор - виміряти найбільший міжвитковий зазор (переважно це середина ресори);
  • Для задніх ресор перед цими вимірами потрібно завантажити автомобіль (покласти вантаж в багажник);
  • Виміряйте штангенциркулем товщину витків пружини (це допоможе визначити, яким має бути паз на краю розпірки).
  • Якщо автомобіль ще в заводській комплектації (ресори жодного разу не мінялися), то в каталозі можна вибрати автобафери відповідно до моделі авто. В іншому випадку необхідно підбирати розпірки за індивідуальними параметрами.

  • Чи потрібні бафери?


    На це питання важко відповісти, кожен сам вирішує це для себе. Все залежить від того, чи розуміє власник авто, навіщо така деталь встановлена на пружині, і які недоліки є. Якби конструкція автомобіля гостро потребувала таких елементів, виробники подбали б про наявність таких деталей у підвісці своїх автомобілів. Деякі експерти вважають, що з установкою прокладок автомобіль дійсно стане більш передбачуваним на дорозі, його кліренс підвищиться при повному завантаженні, а динаміка покращиться за рахунок кращої реакції кузова на стан дорожнього полотна. З іншого боку, автовласники можуть зіткнутися з негативним ефектом після установки прокладок в пружинах. Наприклад, в деяких випадках автомобіль стане помітно жорсткіше. Також варто враховувати, що ці елементи мають свій ресурс. Однак, якщо Ви все ж таки вирішили придбати ці деталі для свого авто, тоді переходьте до нашого каталогу. У нас Ви можете придбати автобафери:

  • Автобафери ТТС для амортизаторів, тип B (Комплект: 2 шт.)
  • Автобафери ТТС для амортизаторів, тип B + (Комплект: 2 шт.)
  • Автобафери ТТС для амортизаторів, тип F + (Комплект: 2 шт.) тощо для Ford, Geely, Great Wall, Honda, Hyundai, Infiniti, Jaguar, Jeep і т.д.


  • Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено