Безпека гальмівної системи - гальмівні рідини Febi

04.05.2020
Багато автовласників незадоволені роботою гальм, не припускаючи, що саме гальмівна рідина і її властивості відіграють ключову роль. Під час гальмування автомобіля виділяється значна кількість тепла, і це тепло повинно розсіюватися досить швидко. Тому для збереження ефективності, гальмівна рідина повинна мати високу температуру кипіння, але не кожна рідина здатна довго зберігати свої робочі властивості. Обслуговування гальмівної системи автомобіля і заміна рідини є критично важливим питанням.

У цій статті ми поговоримо про роль гальмівної рідини, про властивості, якими вона повинна володіти, а також розповімо про сучасні технології автомобільних мастильних матеріалів і обговоримо деякі новинки. Все це для того, щоб після прочитання, Ви змогли самостійно вирішити, яку гальмівну рідину можна використовувати в своєму автомобілі.

Роль гальмівної рідини


Гальмівні рідини зазвичай містять простий гліколевий ефір або діетиленгліколь і повинні мати постійну в'язкість в широкому діапазоні температур, від надзвичайно гарячих до морозних. Основне призначення цієї рідини - передача енергії від натискання педалі на гальмівні супорти. Гальмівна рідина також повинна мати високу температуру кипіння, щоб протистояти екстремальним температурам, що виникають під час гальмування. Гальмівна рідина діє як гідравлічний агент, розроблений з урахуванням захисту металевих компонентів гальма від корозії і вологи.

Чому гальмівна рідина важлива і коли її міняти?


Гальма вашого автомобіля є найбільш важливою функцією безпеки, а гальмівна рідина - життєво важлива для безпечної їзди. Згодом вода забруднює гальмівну рідину, знижуючи її температуру кипіння, а накопичення вологи може привести до потенційно небезпечного зниження гальмівної здатності. Фактично, стара гальмівна рідина, що містить гліколь, абсолютно небезпечна і не може бути використана. Зазвичай в центрах перевіряють рівень гальмівної рідини і перевіряють герметичність головного циліндра і гальмівних трубок, що ведуть до кожного колеса. Однак, більшість автовиробників не включають обслуговування гальмівної системи, як частину рекомендованого технічного обслуговування, тому ви повинні вміти самостійно визначати, коли приходить час заміни гальмвної рідини.

Деякі водії мають звичку ігнорувати сигнали некоректної роботи гальма, але все ж з міркувань безпеки, перевіряти і змінювати гальмівну рідину слід вчасно. Перш ніж змінювати або доливати гальмівну рідину, ви повинні знати, який тип вже використовується в вашому автомобілі. Як правило, тип гальмівної рідини зазначений на кришці гальмівного бачка і в керівництві користувача. Хоча, це може залежати і від моделі автомобіля, яким ви керуєте, є різні думки про те, коли краще міняти гальмівну рідину, тому немає точного графіка для цього. Виробники рекомендують міняти гальмівну рідину не рідше одного разу на два роки, іноді раніше. Регулярна перевірка чистоти, консистенції і рівня гальмівної рідини дозволить дізнатися, коли її міняти або навіть попередити вихід гальм з ладу.

Безпека у властивостях гальмівної рідини


При сильному гальмуванні, такому як тривалий спуск або буксирування, гальма нагріваються і нагрівають гальмівну рідину. Вода кипить при 100° C, нагріваючись утворюється пар, який, на відміну від рідини, стискається. Кипіння гальмівної рідини призводить до м'якої або провалений педалі, яка є ознакою зниженого гідравлічного тиску, викликаного в гальмівній системі. Гальмівна рідина DOT повинна відповідати суворим стандартам і специфікаціям, встановленим "Товариством інженерів автомобільної промисловості" і "Міністерством транспорту" - звідси і назва DOT.

Ці стандарти спрямовані на підтримку характеристик гальмівної рідини в діапазоні температур (високих і низьких), а також визначають мінімальні температури кипіння, яких повинні дотримуватися виробники рідини. Гальмівна рідина має дві температури кипіння: суха і волога. Точка сухого кипіння відноситься до точки кипіння свіжої гальмівної рідини в закритій ємності. Температура вологого кипіння, з іншого боку, відноситься до температури кипіння рідини після накопичення води, яка починається на початку терміну її служби. Гальмівна рідина DOT досягне критичного рівня води приблизно через два роки експлуатації, тому рекомендується замінити гальмівну рідину відповідно до рекомендацій виробника.

В'язкість і інші властивості


В'язкість гальмівної рідини визначає її внутрішню стійкість до вільного потоку при певній температурі. Під впливом температур в діапазоні від -40° С до + 100° С в'язкість гальмівної рідини повинна бути настільки низькою, наскільки це можливо. Низька в'язкість гальмівної рідини дозволяє швидко змінювати тиск в трубопроводах гальмівної системи, в залежності від ситуації під час руху.

Разом з параметрами точки кипіння, гальмівні рідини повинні:

1. Захищати внутрішню частину гальмівної системи від корозії завдяки корозійно-інгібіторним добавкам.
2. Захищати рухливі компоненти гальмівної системи при високому тиску і низькій робочій швидкості, а також при високому робочому тиску в діапазоні від 150 до 180 бар. Це включає в себе такі деталі, як гідравлічний модулятор, гальмівні супорти, циліндри коліс і головний циліндр.
3. Дотримуватися допустимих лімітів розширення і усадки гумових і еластомерних ущільнювачів і кілець ущільнювачів.
4. З огляду на бази гальмівних рідин, вони повинні бути сумісні з існуючими гальмівними рідинами і гальмівними системами.

Серед новинок - гальмівна рідина Febi DOT 4 Plus


Гальмівна рідина Febi DOT 4 Plus - це повністю синтетичне гальмівна рідина на основі гліколів. Вона містить інгібітори окислення і корозії, а також відмінні властивості високої і низької точок кипіння. Вона також запобігає утворенню бульбашок пару. При застосуванні гальмівних рідин від febi, необхідно брати до уваги відповідність наступним критеріям:

1. Вимоги до специфікації гальмівної рідини в конкретній гальмівній системі.
2. Справний технічний стан гальмівної системи.
3. Заплановане технічне обслуговування і графік технічних обслуговувань.

Гальмівні рідини DOT 4 Plus від FEBI доступні в наступних ємностях: febi 26746 - обсяг 0,25л і febi 23930 - обсяг 1л. Рідину можна змішувати, і вона сумісна з іншими синтетичними гальмівними рідинами. Гальмівна рідина febi DOT 4 підходить для гідравлічних гальм і систем зчеплення відповідно до рекомендацій виробника рідини, які вказані в специфікаціях, або виробником автомобіля. До них відносяться:

  • Audi/Volkswagen B 000750 M1, B000500, B 000 600 02 B 000 600 12 B000600A1, B000600B1, B000700B1, B000700C1, B000750M2, BBR 700700 A
  • Seat/Škoda B 000750 M1
  • Mercedes-Benz 000 989 8 Липня, MB 331.0

  • Ви можете покластися на гальмівні рідини febi оригінальної якості. Гальмівні рідини febi розробляються відповідно до стандартів якості та вимогами виробників транспортних засобів і гальмівних систем, щоб відповідати всім вимогам існуючих гальмівних систем, включаючи електронно-керовані гальмівні системи, які повинні надійно спрацьовувати в межах секунди. Повний асортимент рідин в каталозі: гальмівні рідини.

    Хочете дізнатися більше про процедуру заміни? Читайте статтю: "Керівництво по заміні гальмівної рідини: причини, терміни, DOT-сумісність".


    Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено