Амортизатор кришки багажника: призначення та нюанси заміни пристрою

01.02.2024
Амортизатор кришки багажника
Амортизатори - ті елементи авто, які знайшли застосування не тільки в його підвісці, але й використовуються в кузовних елементах, а саме в кришках багажника і капоті. Щоправда, що стосується останніх, то тут ці деталі швидше відповідають за підвищення зручності використання транспортного засобу і певною мірою за безпеку такої експлуатації. Амортизатори такого плану відрізняються простою конструкцією, мають хороший експлуатаційний ресурс (виходять з ладу вони не так часто, як це трапляється з компонентами підвіски та іншими деталями авто), але все ж таки можуть завдати клопотів власнику машини у разі поломки. У статті розглянемо необхідність наявності амортизаторів багажника, шляхи перевірки їх справності, алгоритм підбору деталі у разі потреби її заміни і не тільки.

Навіщо у багажнику потрібні упори?


Амортизатор кришки багажника Кришка багажника, також як і капот машини, можуть у прямому сенсі впасти на голову в самий невідповідний момент і завдати при цьому травми власнику авто або майстру СТО і це не кажучи вже про те, що не можна буде виконати ремонт авто або дістати потрібні речі з багажника. Щоб цього не траплялося, автоконцерни в сучасних авто передбачають спеціальні амортизатори - вони відповідають за спрощення доступу до багажника або моторного відсіку, а ще упори "відповідають" за безпеку при роботі. Сьогодні машин без таких упор просто немає на ринку (коли йдеться про нові авто), виробництво авто з такими деталями почалося приблизно років 30 тому. Варто зазначити, що упори багажника відомі також під такими назвами, як «амортизатор», «торсіон», «газова пружина». Коректно буде використовувати назву «пневмогідравлічний упор», однак у повсякденному житті така назва застосовується вкрай рідко і багато автолюбителів (навіть із досвідом) коли чують це словосполучення не відразу розуміють про що йдеться.

Що стосується функціонального призначення, то амортизатори багажника забезпечують:
  • виконання плавного підйому кришки багажника машини в автоматичному режимі без удару в крайньому верхньому положенні та утримання в ньому для забезпечення зручного доступу до вмісту багажника;
  • плавне опускання кришки замість різкого захлопування, по-перше, сильний удар може спровокувати деформацію кришки, а по-друге, це як мінімум не створюватиме дискомфорту.

Які види амортизаторів багажника є?


Незважаючи на те, що амортизатори мають вкрай просту конструкцію і їх функція полягає переважно в тому, щоб гасити коливання між кришкою капота і багажника та іншою частиною кузова, вони все ж таки відрізняються між собою. Амортизатори поділяються на кілька видів. Тип амортизації в амортизаторах багажника може бути таким: Амортизатор кришки багажника
  • Гідравлічний. Пристрої покликані уповільнити перебіг кришки багажника досить різко ближче до крайніх точок. Такі деталі монтують штоком униз;
  • Динамічний. Амортизатори такого плану сповільнюють перебіг плавно. Не мають такі амортизатори жорстких приписів до монтажу.
Амортизатори багажника також класифікуються за робочою речовиною, що використовується. У цьому випадку неважко відзначити аналогію з амортизаторами підвіски:
  • Газ. Пристрої, які мають робочу речовину у вигляді газу, характеризуються високим ступенем надійності, мають величезний експлуатаційний ресурс, а також не залежать від будь-яких зовнішніх умов. Проте, як свідчить практика, такі вироби не є дешевими;
  • Газ та олива. Амортизатори багажника цього виду дуже надійні, проте мають вони певний недолік - вони реагують на зниження температури атмосферного повітря (при сильному морозі вони можуть почати заїдати, оскільки олія в системі підвищує свою в'язкість). При цьому саме такий тип амортизаторів є оптимальним з погляду співвідношення "ціна-якість";
  • Масло. Масляні амортизатори багажника є бюджетним варіантом для авто, проте їх експлуатаційний ресурс не надто "видатний" і вони ще сильніше реагують на зниження температури повітря. Ще одна особливість пристроїв такого плану полягає у погіршенні робочих властивостей при тривалому простої. Якщо ви зробили вибір на користь масляного упору, то багажник або капот доведеться відкривати частіше.

Електронні амортизатори багажника


Амортизатор кришки багажника У деяких авто, що мають двооб'ємний тип кузова, встановлені електронні амортизатори багажників, а не більш поширені пристрої з газовим та масляним наповненням. Серед особливостей та переваг пристроїв такого плану можна відзначити: високий рівень експлуатації та простоту монтажу. Недоліками деталей такого плану є їхня висока ціна, мала поширеність та середній експлуатаційний ресурс усієї системи (амортизатор необхідно монтувати разом з іншими елементами). Так, комплект установки упору електронного типу включає такі елементи:
  • Сам амортизатор;
  • Спеціальний блок керування;
  • Кнопка управління під ключ і кнопки відкриття та закриття (вона знаходиться в салоні) - тут все дуже просто, вони застосовуються для управління амортизаторами;
  • Датчик - важливий елемент вихід із ладу якого веде до того що, що вся система буде несправна;
  • Сенсорні планки – такі пристрої виконують роль додаткового захисту від можливого затискання.
Вся необхідна для встановлення інформація є у посібнику користувача, який постачається разом із комплектом. Тому тут можна в принципі заощадити та не залучати фахівців.

Як перевірити справність амортизатора


Амортизатор кришки багажника На жаль, тут на автолюбителів чекає розчарування - точно визначити, чи потребує упор багажника заміни до появи проблем з ним просто неможливо. Про те, що час виконати заміну свідчить про підвищення ризику отримати безглузду травму під час вивчення вмісту багажника і т.д. Якщо автолюбитель хоча б раз отримував удар кришкою багажника по голові чи спині, то упор точно настав час міняти. Також якщо кришці багажника доводиться під час використання «допомагати» або амортизатор явно не відпрацьовує плавне її опускання, пристрій необхідно змінювати однозначно. Адже деталь покликана підвищити комфорт від експлуатації авто, а не просто бути.

Тут необхідно відзначити наступне: на відміну від амортизатора підвіски, упори багажників і капотів не перевіряють на спеціальних стендах або за допомогою розгойдування. Не допоможе тут і візуальний огляд (у разі встановлення газового упору). Проте перевірити деталь все ж таки можна, тут правда є нюанс - коректна перевірка здійсненна тільки в холодну пору року. Якщо при мінусових температурах деталь завжди працює некоректно (їй треба "допомагати"), замінити її точно треба. Якщо ж упор працює нестабільно, то його можна не змінювати - при позитивних температурах з упором все буде в порядку.

Як вибрати та встановити амортизатори багажника?


Амортизатор кришки багажника Щоб напевно не помилитися з вибором, рекомендуємо насамперед ознайомитися з мануалом з експлуатації – практично вся необхідна інформація міститься в ньому. Пристрій слід підбирати виходячи з марки та моделі авто, а також року випуску транспортного засобу. Крім цього автолюбителю також слід брати до уваги такі моменти:
  • Наскільки часто відкриватиметься багажник. Найбільш стійкими та довговічними у цьому плані є газові амортизатори. Якщо багажник відкривається не надто часто, необхідно звернути увагу на газо-олійні пристрої;
  • Якою є середньомісячна температура взимку та скільки холодних зимових днів буває у вашому регіоні;
  • Чи амортизатор задовольняє технічні вимоги (для цього треба уважно вивчити мануал);
  • З якою вагою доведеться працювати амортизатору. Пристрій такого плану треба буде підбирати відповідно до навантаження. Якщо цим параметром знехтувати, то ви ризикуєте купити амортизатор, який не справлятиметься з поставленим перед ним завданням.
Щодо монтажу амортизатора, то він не складний. Для проведення робіт необхідно використовувати наступні інструменти: викрутка або гострогубці, страхувальний упор (можна кілька). Іноді треба буде використовувати ще й пару гайкових ключів із відкритою позіхою та шестигранним поглибленням, а також стопорну пружинну шайбу. Також слід взяти силіконове мастило.

Амортизатор кришки багажника Алгоритм дій під час монтажу наступний:
  1. Насамперед необхідно виконати демонтаж упору, встановлений в авто. Тут жодних складнощів точно не виникне: треба підняти затискач від «сухаря» і зняти його з кулі в місці кріплення. Ті самі дії необхідно виконати з іншого кінця. Швидше та зручніше це зробити гострогубцями;
  2. Обробити місце встановлення нового амортизатора мастилом. Найкраще використовувати силіконове мастило для цих цілей (зазначимо, що у нас Ви можете придбати його теж);
  3. Далі необхідно залишивши затискачі у напіввідкритому положенні, встановити новий амортизатор. Якщо упор монтується на жорстке кріплення, потрібно відкрутити болти по черзі. Штифтове кріплення розбирається при необхідності шпилькою, при цьому важливо не дати упору зісковзнути зі штифта. Щоб звільнити стопорну шайбу, її треба буде штовхнути в потрібному напрямку. Після того, як буде встановлено новий амортизатор багажника на місце, треба буде лише вкрутити стопорну шайбу до клацання.
Амортизатори багажників і капотів досить стійкі до механічних впливів, в середньому їхня заміна потрібна 1 раз за весь період експлуатації авто. Якщо Вам все ж таки потрібен амортизатор, то найкраще купити його в нашому інтернет-магазині. Ми продаємо лише високоякісну продукцію від перевірених брендів. У нас Ви можете замовити: Амортизатор кришки багажника Крім амортизаторів такого плану, у нас є ще багато чого цікавого для Вашого авто, у тому числі різні захисні килимки, ароматизатори, автобагажники, прикурювачі АКБ і т.д. Якщо Вам не хочеться витрачати свій час на пошук необхідної деталі, звертайтеся до наших менеджерів, вони завжди готові допомогти визначитися з вибором тієї чи іншої деталі. Цінова політика компанії як завжди приємно порадує та здивує Вас.


Читати інші новини...

У вашому кошику
Корзина пуста
Інформація
Потрібна інформація не знайдено