Заміна гальмівних дисків: покрокова інструкція

23.02.2023
Чи знаєте ви, що 80 % від величини потужності гальмування забезпечується за рахунок роботи передніх гальм? З цієї причини експлуатаційний ресурс передніх гальм набагато нижчий. Враховуючи важливість цієї системи у роботі автомобіля вкрай важко уважно відслідковувати стан, у якому вона перебуває. Якщо ви відмічаєте якісь проблеми у роботі гальм необхідно звернутись на СТО та виконати ремонт у разі необхідності. Не варто нехтувати цим аспектом роботи машини, адже від справності гальм залежить безпека водія, пасажирів та інших учасників дорожнього руху. Проблеми з гальмівною системою можуть бути різними. Це може бути зношування гальмівних колодок до заданого мінімального рівня, яке проявляє себе у вигляді брязкоту при натисканні на педаль, або ж зниження ефективності гальмування.

Заміну гальмівних дисків важко назвати складною операцією, однак і тут варто притримуватись певного алгоритму, аби все було правильно й справно працювало. Якщо ви маєте сумніви стосовно своїх можливостей, зверніться до кваліфікованого механіка й делегуйте цю задачу йому.

Аби не зіштовхнутися з такою проблемою як нерівномірне гальмування, слід замінювати гальмівні диски парами (2 передніх чи 2 задніх гальмівних диски одночасно).

Крок 1: Підготовка до заміни гальмівних дисків


  • 1. Перш за все оцініть свої гальмівні диски - це потрібно для того, щоб зрозуміти які саме частини необхідно замінити (гальмівні колодки, супорти, ротори або всі ці компоненти разом). В принципі, гарною ідеєю буде купити більше деталей ніж потрібно (як здається на перший погляд). До того ж, якщо ви збережете чек з магазину та упаковка товару буде неушкодженою, то ви завжди можете повернути все до магазину. В той же час Вам не доведеться витрачати свій час на те, щоб дозамовляти якісь потрібні позиції для ремонту.

  • 2. Підготуйте інструменти, які можуть знадобитися для роботи. Їх перелік може включати в себе храповики, подовжувачі та патрони в асортименті, зіркоподібні, шестигранні та зворотні зіркоподібні ключі, молоток, рукавиці, WD-40, мастило на основі міді тощо.

  • Крок 2: Знімання коліс автомобіля


    Розмістіть транспортний засіб у приміщенні для роботи та зафіксуйте його за допомогою паркувального/аварійного гальма (як варіант Ви можете покласти дерев’яний брус під задні чи передні колеса (залежно від того, які саме гальма необхідно привести до ладу).

    Після цього необхідно ослабити передні затискні гайки, але не знімати їх.
    Далі необхідно підняти машину та опустити її на підставки під домкрат. На цьому етапі варто переконатися в тому, що підставки під домкрат розміщуються під міцною частиною (підрамником чи каркасом) автомобіля. Якщо ви маєте сумніви щодо того де варто розмістити підставки під домкрат, краще звернутися до посібника користувача. Це дозволить уникнути помилок в роботі.

    Після того, як ви переконаєтесь в тому, що все розміщено правильно, витягніть колеса. Хорошою ідеєю буде підставити зняті колеса під машину, одразу за підставками під домкрат - у разі якщо автомобіль зісковзне з підставок під домкрат, він приземлиться на колеса, а не на вас.

    Крок 3: Виконайте заміну дискових гальм


    Спочатку необхідно зняти 2 болти, які відповідають за гальмівний супорт та посуньте супорт. Якщо на цьому етапі виникнуть труднощі, то слід скористатися невеликим важелем. Для того, щоб забезпечити статику гальмівного супорту на підвісці, варто скористатись стяжними кріпленнями. Вони мають тримати супорт таким чином, щоб він не перетискав гальмівну магістраль і не міг впасти.

    Після цього вийміть 2 болти на задній частині маточини, які утримують тримач супорта на місці. Вони, як правило, надзвичайно щільно затягнені, тому для їх зняття слід використовувати довгий торцевий ключ або молоток.

    Після цього необхідно зняти гальмівні колодки та перевірити ступінь їх зносу. Далі треба нанести на опору нових колодок мастило, воно покликано попередити скрип. Треба бути вкрай обережними й уважними, аби не нанести масло на фрикційні обшивки гальмівних колодок.

    Після цього необхідно перевірити гальмівний диск на наявність центруючого гвинта. Якщо він є, то треба відкрутити його й вже після цього вдарити по гальмівному диску молотком. Така маніпуляція дозволить легко зняти його.

    Перевірте гальмівний диск. Якщо він відповідає вимогам, які висуваються до таких деталей автомобіля, тоді відновіть його поверхню, якщо таке відновлення неможливе, тоді варто придбати новий.

    У будь-якому випадку доведеться вдатися до наступного алгоритму дій:
  • очистити іржу з маточини. Це дозволить попередити корозію. Робити це необхідно дротяною щіткою;
  • встановити гальмівний диск й переконатися в тому, що він розміщений на одному рівні з поверхнею;
  • замінити супорти у разі необхідності. На цьому етапі слід пам'ятати про необхідність встановленні клапанів та з’єднувальної арматури у верхньому положенні. Інакше - прокачати гальма не вийде;
  • замінити болти тримача та затягнути їх за допомогою довгого торцевого ключа або молотка;
  • натиснути на поршень супорта гальмівними колодками та затискною скобою. Варто не забути закрити кришкою гальмівний резервуар - це дозволить мінімізувати ризик витоку з гальмівної магістралі;
  • встановити гальмівні колодки в тримач і супорт на своє місце;
  • затягнути болти супорта;
  • перевірте як рухається гальмівний диск якщо гальма не застосовувати.

  • Крок 4: Встановіть колеса на місце та переконайтеся в тому, чи дійсно вони встановлені правильно


    Після того, як ви встановите колеса, затягніть упорні гайки. Далі вже необхідно буде опустити машину на землю та торцевим чи динамометричним ключем затягнути колеса більш щільно. Після цих маніпуляцій необхідно прокачати гальма до тих пір, поки в системі не буде досягнутий належний тиск.

    Після того, як все буде зроблено, варто виконати пробну поїздку (на коротку відстань). Після вже - виконати перевірку на автостраді (не варто перевищувати швидкість 80-90 км/год).

    Придбати якісні гальмівні диски можна в магазині “Авторадості”. В онлайн каталозі є:


    Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено