Все про світлодіоди: відповіді на найактуальніші питання

25.01.2024
Автомобільна світлодіодна лампочка

    Модернізовані світлодіодні лампи: для чого вони потрібні водієві?

Розроблені ці прилади були спеціально для водіїв, які хочуть змінити штатні галогенні лампи на сучасні пристрої, які можуть похизуватися такими перевагами: більш тривалий термін експлуатації (порівняно з галогенками світлодіодні лампи служать в 5 разів довше), більш яскраве світло (забезпечує кращу видимість на дорозі та виглядає більш естетично), можливість заміни одного елементу без необхідності придбання повного комплекту освітлювальних приладів чи всієї фари. Окремо варто відзначити, що такі лампи є доступними через призму ціноутворення. Асортимент позицій, які доступні на ринку, зазвичай включає світлодіодні джерела світла для всіх автомобільних застосувань як для внутрішнього, так і для зовнішнього освітлення.

    А можна переобладнати автомобіль із ксеноновими лампами та поставити замість них модернізовані світлодіодні лампи?

Кустарним способом виконати такі дії можна, однак вони не зовсім схвалені. Показовим є те, що провідні виробники автомобільного освітлення досі не зважилися на винесення такого типу рішень і, мабуть, причина криється не в тому, що вони не є розвиненими на належному рівні. Виробники перш за все піклуються про безпеку власників транспортних засобів та інших учасників дорожнього руху. Саме тому компанія Philips пропонує користувачам переходити з галогенних ламп на перевірені лампи Philips LED HL, які є безпечними у використанні.

    Чи можна зекономити перейшовши на світлодіодну технологію?

Автомобільна світлодіодна лампочка Так, світлодіодні лампи прослужать приблизно в 5 разів (а то й більше) довше. Це означає, що, по-перше, вам не треба буде так часто купувати лампи, а по-друге - витрачати час та гроші на виконання їх монтажу. Також варто відзначити, що світлодіодна лампа споживає значно менше енергії.

    Чи є модернізовані світлодіодні джерела екологічними?

Так, у екологічності та безпечності приладів не варто й сумніватися. Світлодіодні лампи дозволяють економити енергію (вони споживають менше сировини та випускають менше вуглекислого газу CO2), якісні прилади відповідають стандартам RoHS/REACH (при їх виробництві не використовуються небезпечні матеріали, які можуть нанести шкоду довкіллю).

    Яка колірна температура є оптимальною для світлодіодних ламп?

За результатами проведених досліджень можна зробити висновок, що чим вище колірна температура, тим краще, однак все це має бути до певної межі. Виробники транспортних засобів частіше вибирають температуру 5800 К, оскільки саме такий колір світла здатний забезпечити максимальний комфорт при керуванні вночі. Такий колір допомагає знизити загальне почуття втоми, покликаний зробити керування машиною в темряві більш комфортним та безпечним. Вища колірна температура не дорівнює кращій відимості, адже важливо забезпечити контрастність.

Проте варто зазначити й про те, що надписи на пакуванні не завжди відповідають дійсності. Саме тому купувати лампи варто у перевірених місцях та від перевірених виробників, які мають хорошу репутацію.

    Скільки можуть прослужити світлодіодні джерела світла?

Автомобільна світлодіодна лампочка Скільки прослужать світлодіодні лампи відразу сказати важко, адже на термін служби впливають різні фактори (не дивуйтесь, якщо лампи прослужать вам 5000 годин, хоча виробник заявляв про 50000 робочих годин). Проблема пов'язана з тим, що стандартизації в описі світлодіодної продукції, викликаної відсутністю легалізації або схвалення, немає, а тому послідовної номенклатури, яка б містила актуальну інформацію про кількість робочих годин на дорогах загального користування, також немає. Велика кількість брендів світлодіодних ламп запевняють, що термін служби їх продукції становить від 10 до 50 тисяч годин. Така інформація вводить водія в оману. Виробник “не бреше”, однак він зазначає показники, які мають місце в лабораторних умовах за постійної температури 25 градусів. Проте така температура точно не є критичною під час експлуатації цього вузла в авто (вона може сягати навіть 100 градусів). Звичайно ж, що за таких умов строк служби буде меншим. Тому варто уточнити всі деталі у продавців.

    Який гарантійний термін на світлодіодну продукцію?

Термін гарантії на модернізовані світлодіодні продукти залежить від обраної позиції та виробника. Так, наприклад на Автомобільні лампочки Philips X-tremeUltinon LED-HL H7 (PX26d) 5800К (2 шт.) 11972XUWX2 надається гарантія 12 місяців.

    Чому модернізовані світлодіодні лампи мають вентилятори? Що таке холодні та теплі люмени?

Люмени є мірою світлової потужності будь-якого джерела світла. Коли мова йде проі світлодіоди, то холодний люмен є світловим потоком, який вимірюється за стандартних умов випробувань, який є нижчим за температуру з’єднання світлодіода з друкованою платою. Умови тестування становлять 25 градусів C. Гарячі люмени – це типові люмени, що видаються світлодіодом при температурі спаю приблизно 80-85 градусів за нормальної температури довкілля. Холодні люмени – це світловий потік самого світлодіодного модуля при першому включенні, поки він повністю не нагріється і не досягне стабільної робочої температури. “Теплі люмени” – світловий потік світлодіодного джерела при повному нагріванні у світильнику. Світловий потік “теплих люменів” може бути на 30-50% нижчим, ніж у “холодних люменів”. Щоб світлодіодна лампа прослужила довше і її робота була ефективнішою, вона повинна добре охолоджуватися. Саме тому в автомобільних світлодіодних джерелах світла мають бути присутні вентилятори. Хоча цей спосіб охолодження не є єдиним.

    Що означають наступні технології – AirBoost та AirCool?

Автомобільна світлодіодна лампочка AirBoost та AirCool являють собою інноваційні досягнення в області контролю температури. Вони оснащені активними та пасивними системами охолодження, які покликані сприяти збільшенню терміну експлуатації та підвищення продуктивності пристроїв. Пасивне охолодження використовується тоді, коли простір у фарах досить великий - це дозволить ефективно розсіювати тепло без ризику зниження продуктивності. По суті така конструкція являє собою простий радіатор. Краще поєднувати пасивну систему з цілісним корпусом, адже кількість з'єднувальних елементів впливає на тепловіддачу (чим їх більше, тим вона гірше). Якість використовуваних компонентів також має значення.

    Чи засліплюють модернізовані світлодіодні лампи зустрічний транспорт?

Якісні прилади від перевірених брендів цього не повинні робити, адже безпека є пріоритетною. Якісні лампи цього типу мають бути оснащені технологією, яка забезпечує найкращу діаграму спрямованості променя без відблисків. У приладах Philips ця технологія називається SafeBeam.

    Чому світлодіодні джерела світла мають бути компактними?

Сучасні фари невеликі за розмірами й тому важливо використовувати компактні світлодіодні лампи. Вони мають бути невеликі за розмірами й мають бути сумісними з різними марками та моделями авто. Також в ідеалі вони мають бути сумісні з установками на 12V i 24V.

    Чому варто купляти фірмові світлодіоди?

Замовляючи товари від відомих брендів ви можете не сумніватися в тому, що використані при їх виробництві рішення є такими, що адаптовані до ринку авто. Умови роботи з автомобільними компонентами більш вимогливі, ніж ті, в яких світлодіоди працюють вдома. Тут мова йде про високу навантаження та безпекову складову через призму забезпечення належного рівня світла. Не варто забувати й про те, що вироби для машин мають бути більш точними, адже це має безпосередній вплив на безпеку дорожнього руху.

    Кількість люмен, заявлена виробниками на упаковці, порівняно з реальними показниками

Автомобільна світлодіодна лампочка Деякі компанії використовують маркетинг по максимуму та зазначають, що їх вироби мають показник 8000 люменів. Припустимо, що світлодіодний чіп генерує потік до 1000 люменів. Якщо модернізована світлодіодна лампа оснащена 8 світлодіодними чіпами, вказаний загальний світловий потік становить 8 ? 1000 lm = 8000 lm. Однак такі математичні розрахунки не є коректними, світловий потік вимірюється за допомогою спеціального обладнання. Хитрощі заключаються ще й в тому, то виробники, наприклад для джерел світла H4, об’єднують 2 промені дальнього і ближнього світла, однак ці ж 2 променя ніколи не світять разом - проте маркетинговий ефект був досягнутий.

    Чи можна придбати модернізовані світлодіодні лампи для фар мого автомобіля?

Однозначно відповісти на це питання важко. Зазвичай таку можливість перевіряють методом спроб та помилок. Хоча, деякі виробники складають список марок та моделей авто для яких можна використовувати інноваційні світлодіодні лампи. Так, наприклад, коли мова йде про джерела світла Philips, фізичні випробування пройшли десятки моделей автомобілів - список можна без проблем знайти у мережі. Однак тут є нюанс, якщо вашого авто немає у списку - це зовсім не означає, що встановити лампи не вийде.

    Що таке CANbus і як дізнатися, чи вона мені потрібна?

Автомобільна світлодіодна лампочка Під час встановлення світлодіодної лампи замість галогенного джерела світла можуть виникнути певні технічні проблеми. Про їх наявність будуть свідчити повідомлення про помилку на панелі приладів, мерехтіння під час ввімкнення або ефект затемнення. В першому випадку тербуватися не варто, це цілком природньо, такі повідомлення є типовими помилками під час переходу з галогенної на світлодіодну технологію. Для того, щоб вирішити проблему виробники розробили спеціальні інтелектуальні рішення - це так звані CANbus адаптери. Вони є “відповідальними” за безперебійну роботу системи освітлення автомобіля, що є гарантією надійності електричної системи під час експлуатації. Що інших проблем зазначимо наступне: мерехтіння та затемнення викликані електричною системою PWM (широтно-імпульсної модуляції) автомобіля. Сигнал є “причиною” конфлікту між електронікою автомобіля та електронікою блоку управління світлодіодними лампами. Осцилограф вимірює цей конфлікт у вигляді квадратної хвилі. Щоб виправити це, використовується спеціальний додатковий конденсатор. Однак варто звернути увагу на те, що у деяких моделях автомобілів треба буде додати другий конденсатор (другий CANbus).

Ще однією проблемою з якою може зіштовхнутись власник авто після того, як в авто будуть встановлені світлодіоди може стати поява на панелі приладів повідомлення, яке свідчить про те, що лампочка перегоріла. Як перевірити, чи є система “виявлення несправності лампочки” в авто? Зробити це просто. Для цього необхідно просто від’єднати галогенну лампу та завести авто, після - увімкніть функцію освітлення та перевірте світло на панелі приладів. Якщо повідомлення на панелі не буде, то встановлювати додатковий CANbus вам не доведеться.

    Чому адаптери CANbus вбудовані не у всі світлодіодні джерела світла?

CANbus - елемент, який потрібний не кожному авто й тому включати його не є доцільним. Адже цілком зрозуміло, що кожний додатковий елемент - це фактор, який сприяє підвищенню ціни детали. А так виробники подбали про гаманець власників авто та фактично знизили кінцеву вартість продукту.

    Який адаптер CANbus мені знадобиться: 5 Вт чи 21 Вт?

Автомобільна світлодіодна лампочка Адаптер CANbus потужністю 5 Вт був розроблений для освітлення салону авто та номерного знака. Адаптер CANbus потужністю 21 Вт слід використовувати із зовнішнім освітленням, наприклад, габаритними вогнями та лампами ближнього/дальнього світла.

    Що робити, якщо при встановленні світлодіодних джерел світла з адаптерами CANbus всеодно відображається повідомлення про помилку, або ж джерела світла мерехтять?

Якщо монтаж виконаний правильно, адаптер CANbus встановлено, а помилка нікуди не дівається, то, на жаль, зробити щ цим нічого не вдастся зробити залишається тільки повернути галогенні лампи на місце.

    Що являє собою з’єднувальне кільце?

Майже в кожній моделі авто передбачено різні типи цоколів, у які встановлюють галогенні лампи. Під час заміни галогенних ламп на світлодіодні може знадобитися з’єднувальне кільце для фіксації останніх усередині фари. Так, наприклад, кожна світлодіодна лампа Philips вже оснащена кільцем типу A. Зазвичай цього достатньо для більшості машин. Однак іноді виникає потреба в тому, щоб придбати спеціальне з’єднувальне кільце.

    Що таке EMC і чи доведеться мені мати з ним справу?

ЕМС або електромагнітна сумісність – є показником здатності даного електричного або електронного пристрою коректно працювати в даному електромагнітному середовищі і не випромінювати обурення електромагнітного поля, які можуть стати на заваді правильній роботі інших пристроїв. Усі електронні вироби, які поставляються на ринок, мають відповідний клас ЕМС. Так, наприклад, світлодіодні лампи Philips протестовані на електромагнітну сумісність й вони точно не будуть перешкоджати працювати іншим автомобільним пристроям.

    Чи можна використовувати модернізовані світлодіодні лампи на дорогах загального користування відповідно до норм чинного законодавства?

Автомобільна світлодіодна лампочка На жаль, законодавство багатьох країн, зокрема ЄС, відстає від розвитку технологій й тому світлодіодні лампи досі не є дозволеними до використання. Саме тому виїжджаючи за кордон треба буде повертати на місце галогенні лампи, адже штрафи можуть добре вдарити по кишені. Однак, в певних країнах прорив все ж таки було зроблено й тому у Франції, Німеччині, Хорватії, Австрії, Іспанії та Чехії такі лампи дозволені.

Корейські водії можуть використовувати світлодіодні лампи завдяки рішенню Philips Ultinon Essential gen2. Де б вони не перебували, водії можуть законно встановити світлодіодну лампу, яка відповідає стандарту H7, на будь-яку машину та їздити по дорогах країни. Також можна використовувати Philips X-treme Ultinon другого покоління. Вони забезпечують ще більшу яскравість та більший комфорт під час перебування за кермом.

    А що будет, якщо пересуватись дорогами загального користування з модернізованими світлодіодними лампами?

Наслідки будуть варіюватись в залежності від країни. Так, санкції можуть бути виражені наступним: штраф та/або заміна на сертифіковані несвітлодіодні лампи, проблеми з проходженням обов’язкового технічного огляду. Більше проблем може виникнути у разі ДТП, адже в такому разі є ризик того, що водія можуть визнати винним у ній та призвести до неузгодженостей зі страховою компанією.

    Сертифікат R128: що це таке та чому модернізовані світлодіодні джерела світла не відповідають його вимогам?

Сертифікат ECE R128 - той документ, який підтверджує, що певна фара була розроблена для використання зі світлодіодним джерелом світла. Однак ці правила не поширюються на модернізовані світлодіодні джерела світла, які встановлюються на заміну галогенних ламп, які мають сертифікат ECE R37.

Автомобільна світлодіодна лампочка Сподіваємось, що ви знайшли відповіді на всі питання, які стосувались модернізованих світлодіодних ламп на авто й вирішили все ж таки купувати їх. Підібрати джерела світла гарної якості за доступною ціною можете у нашому каталозі. Серед доступних деталей до замовлення є:


Читати інші новини...

У вашому кошику
Корзина пуста
Інформація
Потрібна інформація не знайдено