Як виявити перегорілий запобіжник в автомобілі?

18.01.2024
Запобіжники в авто
Ускладнення електроніки – тенденція в автомобілебудуванні, яка має місце протягом останніх десятиліть. Для підвищення рівня комфорту при пересуванні в автомобілі в конструкції з'являється все більше електронних приладів, які замикаються в електричному ланцюзі. Відповідно, поломка одного елемента в ланцюзі може спровокувати ситуацію, коли решта також виходять з ладу. Щоб такого не сталося в авто, використовуються спеціальні пристрої - запобіжники. Такі пристрої зчитують показники електромережі автомобіля для того, щоб у потрібний момент перервати ланцюг і забезпечити захист інших пристроїв ланцюга. У цій статті ви дізнаєтесь, як перевірити запобіжник на працездатність.

Запобіжник у машині: які види пристроїв бувають?


Запобіжники в авто Перш ніж придбати новий запобіжник або розібратися з тим, а чи справний той, який вже встановлений у транспортному засобі, необхідно для початку визначитися з різновидами запобіжників. У конструкції машини запобіжники розміщуються у спеціальних блоках – вони бувають як додатковими, так і основними. Основний блок розміщується в підкапотному просторі або в багажнику авто. Саме в основному блоці розміщуються найважливіші запобіжники у машині. Додатковий блок знаходиться в салоні, а ось його точне розташування залежить від моделі та марки машини.

Що ж до розміру пристрою, всі вони діляться великі (Maxi), середні (Medium) і маленькі (Mini). Перш ніж купити нову деталь, необхідно обов'язково звернути увагу на її номінальний струм. Показник зазвичай варіюється від 5 до 30 ампер, визначити його можна як на вигляд, так і завдяки аналізу технічної документації до пристрою. За документами - тут все зрозуміло, а ось, що стосується зовнішнього вигляду, то треба орієнтуватися на колір пристрою: Запобіжники в авто
  • сірий запобіжник - 2 А;
  • запобіжник рожевого кольору – 4 А;
  • помаранчевий пристрій – 5 А;
  • коричнева деталь – 7,5 А;
  • червоний запобіжник – 10 А;
  • синій пристрій 15 А;
  • жовте обладнання – 20 А;
  • білий запобіжник – 25 А;
  • зелена деталь – 30 А.

Чому важливо вміти перевіряти запобіжник у машині?


Запобіжники в авто Розрив ланцюга може бути спровокований не тільки запобіжником та його несправністю. Тому якщо проблема з'явилася, то відразу поспішати із заміною деталі не варто – насамперед необхідно виконати діагностику системи (це дозволить визначити справжню причину проблеми). Якщо з ладу вийшов певний прилад в електромережі, знайти проблему необхідно за допомогою спеціальної карти запобіжників. Якщо поломка підтвердилася, то запобіжник, що перегорів, необхідно замінити на нову комплектуючу.

Чи можна перевірити запобіжник візуальним оглядом?


Так, при цьому візуальний огляд є найбільш надійним способом перевірки цілісності запобіжника. Однак, дістатися до запчастини буде недостатньо, необхідно витягнути деталь та уважно оглянути її. Якщо Ви виявите, що дріт усередині порвався, а на корпусі є сліди гару, то заміни потребує саме ця деталь.

Візуальний огляд дозволяє виявити проблему, коли йдеться про основні види запобіжників, а саме про скляні або пластмасові пристрої. При цьому проблема полягає в тому, що водій не має можливості отримати підтвердження поломки від спеціалізованого приладу. Людина може зробити помилку при виконанні огляду запчастини та помилково замінити повністю робочий компонент. За такого розкладу проблема в конструкції залишиться.

Чи можна використовувати мультиметр для перевірки справності запобіжника?


Запобіжники в авто Звичайно! І не лише можна, а й треба! Перевірка мультиметром в принципі є одним з найбільш надійних способів дізнатися чи запобіжник справний. Цей прилад є корисним для власників авто, а також співробітників СТО, адже за його допомогою можна діагностувати різні проблеми у бортовій мережі автомобіля. Тому купити мультиметр буде точно не зайвим для кожного автовласника.

Сама перевірка у своїй виконується досить просто. Вона може здійснюватися за напругою та опором. Алгоритм дій при цьому буде слугуючим (у першому випадку):
  • Необхідно насамперед виконати налаштування виробу в режим напруги.
  • Після цього необхідно увімкнути автомобільний прилад, який спровокував появу несправностей у мережі.
  • Далі необхідно перевірити рівень напруги на обох виводах запчастини. Якщо запобіжник перегорів, то напруга не буде.

Запобіжники в авто Спеціальні знання та вміння у такому разі не потрібні. Однак перевірка за напругою не може використовуватися для визначення справності певних запобіжників, наприклад, таких як замок дверей.

У такому разі запчастину необхідно виконати перевірку виробу з опору. У такому випадку необхідно спочатку демонтувати запобіжник, потім перевести мультиметр в режим вимірювання опору. Після цього щупи вимірювального приладу прикладаються до висновків запчастини. Якщо мультиметр показує в такому разі нульовий опір і лунає звуковий сигнал, то деталь знаходиться в порядку, якщо сигнал у такому випадку відсутня, а на екрані цифра 1, то вона перегоріла і її необхідно замінити.

Основні несправності запобіжників пов'язані саме з тим, що перегоріла деталь. Тому водієві корисно знати способи її перевірки та знати, коли необхідно замінити її на нову. Якщо запобіжник перегорів, придбати новий можна у нас. У нашому інтернет-магазині є: Запобіжники в авто І це лише частина доступних позицій нашого онлайн-каталогу.


Читати інші новини...

У вашому кошику
Корзина пуста
Інформація
Потрібна інформація не знайдено