Що потрібно знати про автомобільні акумулятори?

05.01.2023
Автомобільний акумулятор - пристрій, який піддається сильним навантаженням у процесі експлуатації авто і тому його заміни виникає досить часто. Купити акумулятор на заміну досить непросто, адже характеристик, які необхідно врахувати під час виборів дуже багато. В рамках цієї статті ми розглянемо найчастіші причини виходу акумулятора з ладу, правила експлуатації АКБ та параметри, на які варто звертати увагу при покупці.

АКБ: що потрібно знати?


Термін служби АКБ становить приблизно 4 роки (хоча трапляються випадки, коли акумулятор працює по 10 років і не викликає нарікань з боку власника авто). Ця система авто має певний ресурс, після того, як він буде вичерпаний, двигун перестане заводитися з першого разу або перестане заводитися зовсім.

Класифікувати АКБ можна по-різному, залежить від того, який параметр ми візьмемо за основу. Серед важливих параметрів, які треба врахувати при виборі нового пристрою, можна виділити:
  • Ємність аккумулятору. Цей показник виражається в ампер-годинниках (Ah). Суть цього показника зводиться до такого: акумулятор протягом деякого проміжку часу дає певний струм. Якщо ємність акумулятора становить 50 ампер-годин, це означає, що протягом 50 годин він стабільно дає струм 1 ампер, або треба 2 ампера, то акумулятор пропрацює 25 годин тощо;
  • пускова потужність. Під пусковою потужністю слід розуміти максимальне значення вихідної потужності, до якої пристрій дотягує при температурі -18°C протягом 30 секунд;
  • резервна ємність. Цей показник свідчить про те, якою є здатність АКБ бути генератором, тобто наскільки довго він зможе видавати струм 25 ампер.

Конструкція АКБ


Конструкція акумулятора залишається незмінною вже багато років, незважаючи на те, що сьогодні популярні також і літій-іонні, і літій-полімерні батареї. Щоправда, в екстремальних погодних умовах останні показують себе не так добре, як звичні для всіх свинцеві акумулятори. Звичайно, сучасні моделі вдосконалюються, проте навряд чи в найближчі пару років вони отримають занадто велике поширення в автомобільній промисловості.

Стандартний пристрій є шісткою 2-вольтових елементів, які часто називають банками. На виході ми отримуємо акумулятор 12 Вольт. Усередині банок міститься електроліт, звичайний склад включає дистильовану воду і сірчану кислоту.

Варто також відзначити, що поширення набуває технологія AGM. Вона передбачає абсорбацію електроліту у скловолокні. Також Ви можете зустріти акумулятори, виготовлені за технологією GEL. Електрострум виробляється всередині елементів за рахунок хімічних реакцій - його цілком вистачає для живлення електричних пристроїв і для того, щоб компенсувати надмірні навантаження на генератор, і для того, щоб запустити двигун в авто.

"Слабкості" АКБ


Всі акумулятори не переносять екстремально високі температури, однак оскільки вони розташовуються в моторному відсіку, позбутися впливу температури не вдасться і рано чи пізно доведеться пожинати плоди. У деяких транспортних засобах марок BMW, Jaguar, Rolls-Royce та Audi, пристрій розташований не в моторному відсіку. Однак, таке розташування стало причиною необхідності виводу проводів в інше місце і тому, що проводка залишається далекою від ідеальної, забираючи частину енергії. У нових автомобілях бренду Peugeot проводку модернізували, а сам акумулятор вкрили подвійним корпусом та забезпечили системою додаткового повітряного охолодження. Однак, в інших марках та моделях ця частина системи все ще займає місце в підкапотному просторі машини і страждає від перегрівів.

"Не люблять" акумулятори експлуатацію при повній зупинці машини. Вентилятори, фари та ін. вимагають певної енергії до роботи, повністю компенсувати цю витрату генератор неспроможна і тому “у справу” вступає АКБ. За хвилин 40-45 роботи в такому режимі батарея буде виснажена і двигун вже навряд чи запуститься.

Які несправності можуть виникнути у роботі АКБ


Вийти з ладу АКБ може з низки причин. Спровокувати поломку може:
  • неповна зарядка пристрою;
  • нестабільна температура;
  • вібрації під час руху авто.
Та й як інші системи авто АКБ має власний ресурс, який після закінчення певного часу розходиться.

Про те, що непогано було б замінити пристрій, свідчить таке:
  • погіршення характеристик активної речовини, що веде до підвищеного саморозряду;
  • багаторазове збільшення потужності холодного пуску, що стає добре помітним при спробах запустити двигун у холодну пору року;
  • зменшення ємності акумулятора, внаслідок чого електроприлади перестають працювати, коли двигун не є активним;
  • зниження здатності приймати заряд;
  • утворення здуття на корпусі та протікання електроліту. Тут без звернення на СТО вже точно не обійтись.
Перш ніж замовляти новий пристрій, спочатку зарядіть акумулятор повністю і подивіться як і що буде далі. Якщо це не допомогло, то без витрат не обійтись і доведеться замовляти новий АКБ.

На що звернути увагу під час вибору АКБ?


Щоб вибрати акумулятор, необхідно уважно вивчити інструкцію, яка надається виробником авто.
У ній точно викладена вся важлива інформація, яка потрібна для купівлі АКБ (виняток може бути лише в тому випадку, коли електросистема авто була доопрацьована за бажанням власника).

При виборі акумулятора слід дотримуватись наступного алгоритму:
  • визначте ємність АКБ та пусковий струм. Вони не повинні бути меншими від тих, які вказані заводом, адже разом з АКБ працюватимуть і інші частини системи, у тому числі й генератор (саме він розрахований на пікові величини зазначених параметрів). Місткість залежить від об'єму двигуна. У більшості легковиків стоїть АКБ із ємністю в діапазоні від 55 до 70 Ач. відхилятися від цього показника можна максимум на 10 Ач;
  • дізнайтесь габарити АКБ та його вагу. Варто враховувати той факт, що свинцево-кислотні акумулятори досить важкі і тому легкий виріб навряд чи буде довговічним і міцним - швидше за все, виробник просто заощадив на компонентах. З габаритами все дуже просто - необхідно перевірити висоту, довжину і ширину АКБ з урахуванням клем (він повинен легко поміщатися у відведений йому простір);
  • оцініть розташування плюсової клеми. Воно має бути суворо таким самим;
  • визначте потрібний тип кріплення (воно може бути днище або верхнє);
  • вивчіть уважно конструкцію та визначте наявність додаткових елементів. До них відносяться: вбудований індикатор заряду, клема, що закривається, рукоятка для перенесення і т.д.;
  • дізнайтесь дату виготовлення.
Всі АКБ також можна поділити на кілька видів:
  • АКБ, які мало обслуговуються. У них пробки призначені виключно для доливання електроліту. Такі батареї вимагають себе уваги - їх потрібно розряджати повністю щорічно;
  • обслуговуються АКБ. Такі акумулятори є найпоширенішими на ринку. Такі акумулятори передбачають обслуговування у вигляді доливання води, доливання електроліту та зміни блоку у разі короткого замикання. Такі акумулятори відрізняються скороченим терміном служби і протягом перших 2 років втрачають близько половини свого ресурсу;
  • свинцево-кальцієві АКБ, що не обслуговуються. Такі пристрої повністю готові до експлуатації. Їх не треба обслуговувати якимось чином, просто ставиш і все - в акумулятор не треба заглядати доти, доки він сам не дасть про себе знати. Такий акумулятор потрібно лише заряджати вчасно.
На перший погляд здається, що підібрати потрібний АКБ нескладно, необхідно лише знайти варіант, який повністю збігається з тим, що був. Однак, на жаль, все не так просто.

Якщо Вам потрібен АКБ для авто, звертайтесь до нас - наші фахівці допоможуть підібрати потрібний варіант для конкретної марки авто. Крім параметрів, важливе значення також мають умови, в яких машина буде експлуатуватися. У машинах, які експлуатуватимуться по пересіченій місцевості, встановлюються допрацьовані пристрої (у них однополярні пластини загортаються у спеціальний сепаратор-конвертор).

Дата виробництва АКБ


Якогось стандарту подання дати виробництва АКБ відсутній. Варіанти маркувань можуть бути такі:
  • є виробники, які вказують на пристрої 6-ти значний код (2 перші цифри вказують на місяць виробництва, 2 наступні – на рік);
  • Topla та TAB - акумулятори, які мають на корпусі 14-значний код. 2 пари цифр вказує на рік виробництва, третя – на тиждень року і т.д.
У принципі з цим особливих складнощів немає – на просторах інтернету можна легко знайти посібники з визначення дат виробництва різних моделей.

Що робити зі старим АКБ?


Сірчана кислота, солі, свинець та інші хімічні елементи, що знаходяться усередині батарей, повинні бути правильно утилізовані. Навіть проста батарея, викинута в лісі, сильно шкодить екосистемі, що вже говорити про великий акумулятор для авто. Правильним рішенням буде здати АКБ до спеціального пункту прийому. Це стосується й літій-іонних АКБ.

Виробники АКБ


Підібрати АКБ можна легко та просто знаючи VIN-код автомобіля. На ринку можна знайти пропозиції від: Bosch (акумулятори цієї фірми представлені у величезному асортименті, вони відрізняються високою якістю виконання. Однак, дешевими їх не назвеш), Varta, Tenax, Berga (Німеччина), Panasonic (Японія), Topla (Словенія), Stayer, Bi-Power і не лише. У нашому магазині Ви можете придбати: Ми пропонуємо лише оригінальну продукцію бездоганної якості. Однак у цій статті також зупинимося на вивченні питання визначення підробки серед АКБ.

Як розпізнати підробку при купівлі АКБ


Продукцію низької якості завозять до нас не тільки з Китаю (як багато хто думає), а й з Польщі, Туреччини та інших країн. Тому при купівлі акумулятора слід орієнтуватися не так на країну виробництва, скільки на бренд і його репутацію над ринком. При покупці слід звернути увагу на:
  • зовнішній дизайн корпусу (коли йдеться про підробку, тут має місце спроба копіювання оригінального дизайну, торгових символів і т.д.);
  • виконання корпусу. Важливо, щоб АКБ був без задир, тріщин, мав правильну геометрію;
  • дотримання полярності;
  • ціну. Якщо вартість пристрою занадто низька, то це має насторожити - швидше за все, пропонується підробка.
Купівля нового акумулятора для "залізної конячки" - те, з чим неминуче стикався кожен власник авто. Не можна сказати, що підбір АКБ - це занадто складно, але нюансів все ж таки багато і жодною деталлю в жодному разі не можна нехтувати. Також купувати пристрої слід тільки у перевірених продавців, адже тільки так можна бути впевненими у бездоганній якості продукції.

Оформити замовлення на акумулятор можна телефоном або через сайт компанії. Варто також зазначити, що в “Авторадості” можна оформити доставку замовленого АКБ будь-яким зручним способом для клієнта: Новою поштою на відділення, Новою поштою на адресу клієнта в будь-яку точку країни, самовивіз тощо.

Ми робимо все, щоб охопити всі сфери та задовольнити потреби різних категорій клієнтів, зібравши в магазині все, що може знадобитися для комфортної експлуатації транспортного засобу, ремонту авто різних марок і моделей. Ми постійно працюємо над розширенням свого асортименту. Сьогодні Ви можете замовити не тільки акумулятори для різних машин, але й різні види герметиків, накидок на сидіння, килимки автомобільні і не тільки.


Читати інші новини...

У вашому кошику
Корзина пуста
Інформація
Потрібна інформація не знайдено