Джамп стартер: пристрій, принцип роботи та особливості використання

21.12.2023
джамп стартери
Розряджений акумулятор – те, з чим може зіткнутися кожен водій. Ситуації бувають різні, і насправді від такої ситуації ніхто не застрахований. Причин з яких може знадобитися підзарядка АКБ існує безліч, саме тому винайшли джамп стартери. Ці пристрої для екстрених ситуацій дедалі частіше виявляються у гаражах та багажниках автомобілістів, тому ми вирішили присвятити їм статтю.

Отже, почнемо з того, що ж являє собою джамп стартер. Джамп стартер є портативним, автономним пуско-зарядним пристроєм, який має невеликі габарити, їх ще називають бустерами і який покликаний забезпечити запуск автомобільного двигуна в екстрених умовах, якщо раптово акумулятор перестає виконувати свої функції через розряд. Такі прилади не потребують підключення до електричної мережі та допомагають завести машину, не заряджаючи батарею. Особливістю пристроїв є те, що вони обладнані своїми вбудованими АКБ.

Основним джерелом енергії у таких пристроях є літій-полімерні АКБ. Порівняно з літій-іонними вони більш продуктивні. Такі властивості АКБ дають можливість досягти високих показників пускових струмів, які є достатніми для пуску двигуна при малих габаритах самого пристрою. Моделі, які виробники пропонують власникам авто, можуть видавати струм силою від 200 до 600 А. Такий показник є досить високим і тому обладнання здатне впоратися із запуском будь-якого двигуна.

Як використовувати автономні пуско-зарядні пристрої для пуску двигуна?


джамп стартери Щоб підключити бустер до АКБ необхідно використовувати спеціальні дроти з контактами типу "крокодили", такі дроти поставляються в комплекті. При використанні даних пристроїв необхідно використовувати ті ж таки техніки та правила безпеки, що і під час роботи з класичними зарядними та пуско-зарядними пристроями.

Щодо алгоритму запуску двигуна можна відзначити таке:
  • Для початку необхідно здійснити приєднання джамп стартера до бортової мережі машини з розрядженим АКБ, при цьому важливо не забувати про необхідність дотримання полярності. Крокодили приєднуються строго "плюс" до "плюсу", "мінус" до "мінуса".
  • Після підключення пристрою паралельно автомобільному акумулятору необхідно увімкнути пристрій.
  • Після цього необхідно виконувати запуск двигуна.
  • Як тільки процес заряджання буде успішно завершено, необхідно вимкнути пуско-зарядний пристрій та акуратно від'єднати затискачі від контактних клем.
  • Під час використання ПЗУ необхідно бути максимально обережними, адже у процесі доведеться мати справу зі струмами великої сили. Так, при старті дуже замерзлого двигуна, або при спробі завести потужний двигун, на який пристрій не розрахований, джамп стартер може спалахнути, оплавитися або навіть вибухнути. Тому слід обов'язково уважно читати інструкцію та дотримуватися норм, встановлених виробником.

А які ще пристрої можна заряджати?


джамп стартери Особливість джамп стартерів полягає в тому, що крім роботи з АКБ та запуску мотора, вони можуть застосовуватися для живлення величезної кількості інших електронних приладів. Така функціональність визначає затребуваність пристроїв над ринком.

Бустери практично в кожному випадку оснащені додатково проводами та спеціальними перехідниками. Завдяки їм бустери можуть у будь-який момент забезпечити безперебійну роботу та відновити ємність батарей практично будь-яких гаджетів та різноманітного інструменту. Так, бустери можуть використовуватися для заряджання ноутбуків, дрилів, навігаторів і т.д.

Чим відрізняється бустер від powerbank?


Джамп стартери за своїми технічними характеристиками та зовнішніми параметрами дуже нагадують павербанки. Однак якщо проаналізувати дані пристрою глибше, можна виділити ряд відмінностей:
  • Найважливіша відмінність – тип джерела живлення. Павербанки оснащені, як правило, літій-іонною батареєю (така батарея вбудована у більшість сучасних гаджетів), а ось у джамп-стартерах використовуються літій-полімерні джерела енергії;
  • powerbank не може використовуватись для запуску автомобільного двигуна. Це пов'язано з тим, що вони мають низький показник пікової сили струму, що виробляється. Більшість моделей павербанків що неспроможні відтворити струм силою понад 200 А. Для успішного запуску двигуна цього мало. А ось джамп стартер може з легкістю замінити собою powerbank, тому що даний прилад зазвичай має у своїй конструкції підвищуючі та знижують перетворювачі напруги. Завдяки даним характеристикам пристрій може працювати з різною напругою – за його допомогою можна заряджати і смартфони, і ноутбуки.

Коли може стати в нагоді автомобільний бустер?


джамп стартери АКБ, що сів, - те, з чим може зіткнутися кожен власник авто. Найчастіше зустрічаються такі ситуації:
  • водій залишив машину на відкритій стоянці довго. За ніч АКБ звичайно не сяде, але через тиждень таких парковок Ви обов'язково зіткнетеся з таким явищем, як саморозряд та перебоями при спробі запуску двигуна;
  • раптово гримнув мороз, а АКБ вже був у частково розрядженому стані. При низькій температурі акумулятори втрачають ємність у максимально короткий час, і вранці, швидше за все, замерзлий мотор вже не заведеться без додаткової допомоги. Тут то і стане в нагоді джамп стартер;
  • під час паркування на ніч водій забув вимкнути габаритні вогні. Цілком логічно, що при заглушеному двигуні фари повністю витратить запас ємності акумулятора, і йому не вистачить енергії, щоб виконати пуск двигуна;
  • якщо в авто встановлено велику кількість споживачів, які не передбачені заводською комплектацією транспортного засобу. Наприклад, у машині встановлені автомобільна сигналізація, відеореєстратор, підігрів сидінь тощо. Ці пристрої "забирають" частину енергії від АКБ - це може призводити до того, що акумулятор швидко сідає і не вистачає енергії на те, щоб запускати двигун у штатному режимі.

джамп стартери Але це лише невелика частка ситуацій, коли може знадобитись джамп стартер. Тому придбати такий пристрій однозначно слід кожному водієві. А зробити це найкраще у нашому інтернет-магазині. У нас доступні для замовлення такі позиції: Допомогти визначитися з оптимальним варіантом для Ваших цілей з радістю допоможуть наші менеджери. Вони проконсультують по кожній позиції і розкажуть про її переваги та недоліки.


Читати інші новини...

У вашому кошику
Корзина пуста
Інформація
Потрібна інформація не знайдено