Як вибрати автомобільний інвертор?

29.12.2022
Практично всі електроприлади, що використовуються в Україні, працюють від мережі 220 В, а ось бортова мережа легкового авто здатна видавати в середньому 12 В (показник може коливатися залежно від того, наскільки заряджений акумулятор в автомобілі). Однак, якщо виникає необхідність виконати підключення стандартного побутового приладу до бортової мережі машини, зробити це можна легко і просто, підключивши перетворювач напруги. Здавалося б, а навіщо в принципі потрібний автомобільний інвертор? Насправді, цей корисний пристрій просто незамінний у подорожах, під час поїздок за місто або проведення ремонтних робіт. Тільки уявіть, що ви можете будь-якої миті підключити ноутбук, паяльник або електробритву і виконати все, що може знадобитися в дорозі. Звичайно, перетворювач не є невід'ємною деталлю в машині, але все ж таки від нього залежить комфорт водія і тому якщо можливість є, то варто обов'язково продумати цей момент і купити пристрій.

Що потрібно знати, вибираючи перетворювач напруги?


У рамках цієї статті ми зупинимося на детальному вивченні показників, які варто взяти до уваги під час вибору перетворювача напруги. Адже насправді вони бувають різні і далеко не кожен із них взаємозамінний іншим.

Номінальна потужність на виході
Цей параметр є одним із найбільш вагомих. Тому перш ніж купувати обладнання варто подумати, які точно пристрої планується підключати за його допомогою. Кожен прилад має різну споживану потужність (зазвичай її можна знайти на корпусі пристрою). Наприклад, електробритва "бере" близько 25 Вт, ноутбук - у 10 разів більше.

При цьому має бути ще й певний запас потужності. Наприклад, якщо треба підключити пристрій, який має потужність 10 Вт, перетворювач повинен видавати хоча б 15 Вт. Якщо пристрій буде працювати «на максималках», то або він вийде з ладу, або перегорить прилад, що підключається, або ж зовсім прилад «не потягнеться».

Пікова потужність на виході
Цей показник вказується виробником і зазвичай робиться з метою реклами. Високі цифри зазвичай привертають увагу покупців, проте якщо не уважно вивчити інструкцію, тобто ризик витратити гроші даремно і залишитися на додаток без техніки.

Пікова потужність є показником короткочасного навантаження, яке може витримати прилад, не вийшовши з ладу. Однак, тут ключовим є слово "короткочасне" - довго працювати за такого навантаження обладнання не зможе. Це може призвести до того, що інвертор почне нагріватися і врешті-решт перегорить. Пікове навантаження, як правило, виникає у разі підключення пристроїв, які мають індуктивне навантаження. Йдеться про пилососи, фени і т.д. Також це може бути у випадку підключення пристроїв, які мають інверторну схему живлення. До таких пристроїв належать ноутбук, телевізор та інші.

Порада: якщо на коробці вказана лише пікова потужність пристрою або просто є цифри і тип навантаження не вказаний, то номінальною потужністю буде показник в 2 рази менше заявленого.

Стабільна вихідна напруга
Ні для кого не секрет, що напруга в бортовій мережі авто не завжди стабільна і залежить багато в чому від того, наскільки заряджені акумулятор. Напруга мережі падатиме в міру роботи обладнання від АКБ. Якщо перетворювач не буде обладнаний функцією стабілізації напруги на виході, воно буде «стрибати» і може стати причиною виходу обладнання з ладу. Нормальним вважається перепад у діапазоні 10%.

Яка напруга виходить на виході
Цей показник грає таку ж важливу роль, як і інші (правда для звичайного користувача зрозуміти, що це таке непросто). Спробуємо пояснити: стандартна електромережа має напругу 220 В та частоту 50 Гц, синусоїда має майже ідеальну форму. Основа перетворювачів напруги - особлива імпульсна схема. Її форма практично завжди відрізняється від класичної синусоїди. Є прилади, які не надто чутливі до цього, є ті, які відчувають найменші коливання (аудіотехніка, телевізори, ноутбуки і т.д.). Ці пристрої можуть працювати нестабільно, а то й зовсім вийти з ладу. Знаючи про такі особливості техніки при виборі варто віддавати перевагу обладнанню, яке має повну синусоїду на виході. Такі моделі мають вищу ціну, проте гарантують безпеку.

Розсіювана потужність
Цей параметр вказується нечасто. Зазвичай він становить 15% від номінальної потужності. Якщо в планах використовувати потужний перетворювач, то варто заздалегідь продумати, де він буде встановлюватися - краще підготувати для його розміщення термоізолюючу прокладку, класти на килимок або сидіння - ідея не з кращих. Ще один момент – важливо подумати про вентиляцію, вона важлива. Закривати пристрій будь-якими предметами заборонено. Якщо це не передбачити, інвертор може нагріватися, що знизити його експлуатаційні характеристики і скоротить термін служби.

Види інверторів та принцип їх роботи


Автомобільний перетворювач може бути виконаний у вигляді таких конструкцій:
  • Релейна. Така конструкція є застарілим типом перетворювача, який зараз використовується рідко, оскільки він не може похвалитися високою ефективністю і надійністю.
  • Аналогова. Така конструкція є невеликим автогенератором, який має трансформаторне навантаження, перевага якого полягає в тому, що на виході форма сигналу є максимально наближеною до синусоїди. Однак у процесі використання можуть виникнути проблеми зі стабільністю напруги. Тому такі конструкції не можуть бути використані для підключення складної чутливої техніки. Також вони мають низький ККД і сильно гріються в процесі своєї роботи.
  • Імпульсна. Така конструкція є найбільш затребуваною серед водіїв, адже вони побудовані на основі сучасних цифрових мікросхем. Серед переваг таких моделей можна виділити стабільність напруги на виході та гарний ККД. Саме такі пристрої зазвичай і називають інверторами, оскільки їхня схема будується за інверторним типом.

  • Який перетворювач краще вибрати для машини?


    Все залежить від того, для яких цілей планується покупка, адже як ми з'ясували – критеріїв відбору справді багато. У будь-якому випадку купити хороший перетворювач для авто Ви можете у нашому магазині. Ми пропонуємо не тільки якісну продукцію та найкращі ціни на ринку, але й намагаємося створити максимально комфортні умови для онлайн-шопінгу своїм клієнтам, пропонуючи різні варіанти оформлення замовлення, доставки та оплати товару.

    Оформити замовлення на перетворювач можна телефоном або через сайт компанії. Якщо з вибором виникнуть труднощі, то завжди можна звернутися до наших менеджерів – вони із задоволенням проконсультують з усіх питань та допоможуть підібрати найоптимальніший варіант для Вашого авто. У нас можна купити:
  • Перетворювач струму WAECO CoolPower EPS 817 (220V->12V);
  • Інвертор/перетворювач напруги Dometic SinePower DSP 412;
  • Інвертор/перетворювач напруги Lampa 12V > 220V, 300-600Вт;
  • Інвертор/перетворювач напруги Lampa 12V > 220V, 1000-2000Вт;
  • Інвертор/перетворювач напруги Pulso IMU-800, 800Вт;
  • Інвертор/перетворювач напруги 1000Вт 12V-220V ПН-31000 і т.д.


  • Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено