Що потрібно знати при виборі зимових шин?

23.12.2021
З першими ознаками похолодання автовласників починає турбувати питання про перевзування машини. Нові шини коштують недешево, проте безпека коштує витрачених грошей. Щоб знизити витрати та вибрати якісний варіант, слід враховувати деякі нюанси, не вірити некомпетентній рекламі та рекомендаціям ошуканців-продавців. Щоб правильно вибрати хорошу гуму, достатньо врахувати 5 факторів.

Види зимових шин


Насамперед треба зробити вибір між липучкою та шипованою гумою. Це залежить від кліматичних умов регіону. Деякі відрізняються сильними снігопадами та ожеледицею, а у деяких переважає тепла погода. Існує наступна класифікація шин.

Європейські


Характеризуються відсутністю шипів. Підходять для регіонів, у яких практично не буває мінусової температури. Придатні для їзди по незасніженим дорогах, по мокрому та сухому асфальтовому покриттю. Рекомендовані для використання у великих містах, де практично не буває обмерзання трас. На протекторі є борозенки для відведення снігу, що допомагають самостійно очиститися ламелям та колесам. Матеріалом служить гума, що має високу жорсткість. Висота протектора – 6 мм.

Перевагами є хороше зчеплення з дорожнім покриттям (як мокрим, так і сухим), утримання машини при їзді на високих швидкостях, відсутність сильного шуму. До недоліків відносять недостатньо безпечну їзду по ожеледі та у снігопад.

Скандинавські


Відмінно показали себе при поїздках нерозчищеними дорогами в умовах жорсткого клімату. Підходять для мокрого та сухого асфальтового покриття. На протекторі розташовані невеликі канавки для відведення снігу та безліч ламелей. Використана м'яка гума. Висота протектора – 8 мм.

Такі шини забезпечують надійне керування автомобілем на засніжених та зледенілих дорогах, мокрому та сухому асфальті. Цей варіант близький до універсального та є ідеальним для областей з часто змінюваними погодними умовами. Однак при гальмуванні по льоду їх гальмівний шлях може бути занадто довгим, на швидкості вони не завжди дозволяють точно вписуватися у повороти, є проблеми при необхідності виїхати зі снігових ям. До того ж м'якість гуми призводить до швидкого зносу.

Шиповані


Створені для пересування нерозчищеними дорогами та придатні для використання при мінусовій температурі. На протекторі, крім сніговідвідних борозенок та ламелей, є шипи. Висота протектора – 10 мм. При виготовленні використовується гума середньої жорсткості.

Плюси:
  • стійкість машини у сніг та ожеледь;
  • швидкість розгону та старту на вкритій льодом дорозі;
  • короткий гальмівний шлях на льоду.

  • Мінусами є збільшення гальмівного шляху на асфальті (мокрому та сухому), сильна гучність, можливість втрати шипів під час різкого гальмування та маневрів, зменшена стійкість до зношування.

    Маркування


    На бічній частині покришок виробник наносить спеціальне маркування, яке необхідно враховувати при виборі шин. Водії зазвичай розбираються у типі та розмірі покришки, але у маркуванні також є інформація, яка не завжди зрозуміла. Розберемо докладніше:

  • Дата виробництва – розташована збоку, цифри позначають тиждень та рік випуску.
  • Стійкість до зношування – слово Treadwear, розташоване на боці колеса, та поруч цифра, що позначає величину зносостійкості (стандартний показник – 100 одиниць).
  • Швидкісний індекс – показник максимальної швидкості шини, що має буквене позначення від J (100 км/год) до ZR (понад 240 км/год). Найбільш затребуваними є шини S (180 км/год).
  • Навантаження – найбільша вантажопідйомність автомобіля, що дозволяє зберегти необхідну пляма контакту з поверхнею та інші характеристики. Нормальною вважається завантаженість у 30-35% від маси автомобіля з повним спорядженням.
  • Тип шин – для зимової гуми використовується маркування Winter або М + S (Mud + Snow). Напис All season – ознака всесезонок, які не варто купувати для експлуатації взимку у регіонах з жорстким кліматом.
  • Сертифікація – буває американська (DOT) та європейська (Е). Деякі шини проходять обидві сертифікації, тоді на них стоять два маркування.

  • Дані показники є основними для вибору гуми. Також на шинах вказуються:
  • економічність;
  • ступінь зчеплення при мокрому асфальті;
  • гучність.

  • Малюнок протектора


    Всі типи протекторів мають свій малюнок та служать для певних умов погоди. Тому цей фактор важливо враховувати при виборі зимової гуми.

    По спрямованості малюнок протектора може бути таким:
  • Симетрично направлений. Універсальний варіант. У порівнянні з іншими найменш дорогий, тому користується популярністю. Гідно показав себе на мокрому асфальті, оскільки під час руху добре справляється з відведенням води.
  • Симетрично ненаправлений. Зручний в управлінні та має невисоку гучність. Ефективно відводить воду та самоочищається.
  • Асиметрично ненаправлений. Характерний для шин преміум-класу. Забезпечує надійну поперечну стійкість та зчеплення з поверхнею дороги. Відрізняється зниженою гучністю.

  • Компанії-виробники зимової гуми


    Важливу роль при виборі шин має приналежність їх до того чи іншого бренду. Кожен з виробників зимової гуми має свої особливості. У топ-5 кращих компаній входять:

  • Nokian. Найбільш популярна торгова марка. Найкращі шини бренду випускаються у Фінляндії, але вони рідко з'являються у продажу.
  • Bridgestone. Компанія з Японії, заводи якої розташовані у 150 країнах. Відмінністю є величезний вибір високоякісної продукції.
  • Hankook. Компанія з Китаю входить у десятку кращих. Якість шин цілком гідна, асортимент досить широкий.
  • Michelin. Французький виробник, що випускає вироби високої якості та виділяється використанням інноваційних технологій.
  • Goodyear. Славиться виробництвом виробів усіх модифікацій та розмірів. Її шини подобаються власникам як легковиків, так і кросоверів.

  • Експлуатаційні терміни зимових шин


    Вся зимова гума має термін придатності, який не слід перевищувати. Згідно із законом він становить 2 роки, тому перед покупкою слід поцікавитися датою виготовлення. Прострочена гума стає жорсткою. Дозволяється експлуатація шин до 5 років, однак ряд провідних виробників гарантує роботу своїх виробів до 10 років. Водії повинні пам'ятати, що з часом гума зношується та не може забезпечувати безпеку руху.

    При придбанні нових шин необхідно бути обережним, тому що існує ймовірність обману. Спритні торговці швидко розуміють, розбирається покупець у товарі чи ні. Вони можуть запропонувати шини, що мають дефекти або минулий термін придатності. Тому при покупці необхідно проводити ретельний огляд покришок та перевіряти дату випуску. Якщо ви не впевнені у виборі, краще вдатися до допомоги фахівців та вивчити відгуки досвідчених водіїв.

    На сайті нашого інтернет-магазину Авторадості є великий вибір чохлів для коліс автомобіля, якими ви зможете скористатися для надійного та дбайливого зберігання комплекту літньої гуми. Також у каталозі засобів для догляду за колесами ви можете придбати аварійні герметики шин, очищувачі дисків, шин та інше. За допомогою автохімії та правильного догляду ви зможете значно продовжити експлуатаційний термін автомобільних шин.


    Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено