Тонкості вибору: камера заднього виду

27.11.2023
ТОНКОСТИ ВЫБОРА: КАМЕРА ЗАДНЕГО ВИДА
Камера заднього виду є корисним пристроєм, який застосовується для забезпечення огляду в «мертвих зонах», які не видно водієві безпосередньо по дзеркалах. Цей пристрій кріпиться на задній бампер, кузов та деякі інші місця. Зазвичай камера активується під час увімкнення задньої передачі. Як показує практика, такий пристрій дуже полегшує життя водію - з ним набагато легше паркуватися. Камера заднього виду може бути куплена як окремо, так і разом із парктроником, монітором. Також на ринку доступні системи кругового огляду - вони включають кілька камер і центральний блок управління. Крім камер заднього виду можуть використовуватися і фронтальні камери, вони зазвичай монтуються на передній бампер - ці пристрій включаються зазвичай вручну.

Які камери заднього виду бувають?


Різновидів камер насправді досить багато. Розглянемо найпопулярнішу градацію:
  1. ШТАТНА КАМЕРА ЗАДНЬОГО ВИДУШтатна. Така камера заднього виду поставляється на ринок під конкретну марку і модель транспортного засобу - це означає, що з монтажем точно не виникне жодних складнощів. Установка такого обладнання проводиться без пошкодження автомобіля, а камера непомітна для оточуючих. Варто зазначити, що вибираючи таке обладнання треба бути дуже уважними, адже те, що виробник збігається зовсім не означає те, що камера підійде - тут важливо враховувати ще й модель. Такий варіант має певні недоліки, серед них: висока вартість пристрою, а також відсутність великого вибору.
  2. Універсальна. Така камера монтується на будь-яку машину, проте вона не прихована від оточуючих, а встановлення такого обладнання нерідко супроводжується пошкодженням поверхні авто, адже камера кріпиться зазвичай на шурупи. Альтернативним варіантом кріплення є двосторонній скотч, проте він поступається у надійності. Універсальна камера розміщується на бампері, рамці номерного знака та інших місцях, які підходять для встановлення. Такий вид камер може використовуватись для заднього, фронтального та бічного огляду.
Такі камери поділяються на кілька категорій:
    КАМЕРА ЗАДНЬОГО ВИДУ: типи парктроніків
  • Врізна камера. Виглядає вона досить привабливо, оскільки непомітна для оточуючих, проте для її монтажу необхідно буде вдатися до свердління заднього бампера. Як кріплення застосовуються засувки та стопорні гайки.
  • Накладні камери. Такий пристрій монтується на кузов транспортного засобу або закріплюється кронштейнами. Недолік той самий, що й у врізної моделі.
  • У рамці номерного знаку. Така камера легко і просто встановлюється, проте цей плюс має зворотний бік. Ця модель нерідко стає легкою здобиччю для злодіїв.

А що щодо огляду?


Камери розрізняються не тільки за типом кріплення, а й за своїми "можливостями" зробити життя водія кращим і простим. Так, виходячи з параметра огляду камери поділяються на такі види:
  • Задня. Ця камера відображає картинку у дзеркальному режимі – це дозволяє забезпечити максимальний комфорт водію під час руху та не заплутатися у сторонах.
  • Передня (фронтальна чи передня камера). Така камера показує зображення у прямому режимі.
  • Бічні камери. Вона видає зображення у прямому режимі. Такі пристрої монтуються у бічні дзеркала.
  • Система кругового огляду. Вона виконує свої функції за рахунок роботи кількох камер - заднього та переднього вигляду, та бічного огляду.

Який тип з'єднання буває?


Залежно від типу підключення камери в машинах бувають кілька видів:
  • Провідні. Камера та екран з'єднані кабелем у такому форматі підключення. Цей варіант відрізняється дешевизною, надійністю, стійкістю до радіоперешкод і забезпечує якісне зображення. Серед недоліків можна виділити, що встановити камеру буде непросто.
  • Бездротові. У такому варіанті камера та монітор пов'язані між собою радіохвилями. Це рішення полегшує монтаж пристрою, проте якість зображення погіршується при радіоперешкодах.

Матриця


При аналізі матриці слід брати до уваги тип, розмір та роздільну здатність. Про всі ці моменти поговоримо по черзі:
    КАМЕРА ЗАДНЬОГО ВИДУ: матриця, розширення, розмір
  1. Тип:
    • CMOS. Це бюджетний та компактний варіант, який відрізняється прийнятною швидкістю обробки зображення. За якістю зображення поступається матриці CCD, проте далеко не завжди це так, сьогодні є дуже якісні варіанти з високою світлочутливістю.
    • CCD. Для таких варіантів характерна високоякісна картинка, але ціна їх на порядок вища. Не позбавлені щоправда дані матриці та певних недоліків, у тому числі - низька швидкість обробки зображення.
    • HCCD. Це модернізований вигляд попереднього варіанта. Ця матриця дає більш якісну картинку в умовах слабкого освітлення, але коштує вона дорожче.
  2. Роздільна здатність. Чим вище буде цей показник, тим якіснішим буде зображення, особливо коли йдеться про слабке освітлення.
  3. Розмір. Цей показник вимірюється у дюймах. Що цей параметр, тим менше спотворюється картинка. Такий момент важливий, коли йдеться про роботу в умовах слабкого освітлення.

На що звернути увагу при виборі камери?


Вибираючи камеру заднього виду, також слід звернути увагу на такі параметри, як:
  • роздільна здатність відео. Цей показник визначається по вертикалі (для стандартів NTSC і PAL становить 625 рядків) і горизонталі (показник може змінюватись в діапазоні від 420 до 540ТВЛ (NTSC і PAL). Чим вище показник, тим краще картинка і вище ціна пристрою;
  • стандарт відеосигналу. Найбільш популярними є американська (NTSC) або європейська (PAL). Цей параметр потрібний для правильного вибору монітора до камери: стандарт відеосигналу в обох пристроях має збігатися;
  • режим зображення. Тут є кілька доступних варіантів: пряме відображення; дзеркальне відображення; пряме/дзеркальне відображення;
  • мінімальна освітленість,при якій камера демонструє хороші показники;
  • кут огляду. Від цього параметра залежить якість зображення. Чим вище кут огляду (по горизонталі), тим більше простору захоплює кадр, але при дуже широкому куті зображення спотворюється. Потрібно знайти баланс між цими параметрами;
  • сигнал/шум. Співвідношення даних параметрів впливає якість зображення. Що пропорція сигнал/шум, то краще буде картинка.

Які функції можуть бути корисними?

  1. ІЧ-підсвічування. Цей параметр відповідає за покращення якості зображення під час зйомки вночі. Підсвічування забезпечується світлодіодами, які знаходяться на периметрі об'єктива камери. Корисною ця функція буде тоді, коли штатні фари авто вийшли з ладу.
  2. Підказка паркування. У такому випадку камера накладає на картинку спеціальні лінії для паркування - вони покликані допомогти водієві визначити відстань до предмета. Головне – правильно все встановити.
  3. Автоматичне налаштування експозиції. Ця функція відповідає за встановлення оптимальних параметрів експозиції та змінює їх, виходячи з освітлення.
  4. Пило- та вологозахист відповідає за захист камери. Ця функція необхідна, адже пристрій завжди відчуває вплив бруду, пилу, атмосферних опадів, бризків з-під коліс.
У нашому каталозі є величезний вибір камер на будь-який бюджет та з різними характеристиками. До замовлення доступні:
  • Штатна камера заднього виду PHANTOM CA-AUDI/2 для Audi
  • Штатна камера заднього виду PHANTOM CA-HCI N для Honda
  • Штатна камера заднього виду PHANTOM CA-HDIX35 N для Hyundai
  • Штатна камера заднього виду для автомобілів VW, Skoda, Seat, CC100-5N0 (Gazer) та не тільки.


Читати інші новини...

У вашому кошику
Корзина пуста
Інформація
Потрібна інформація не знайдено