Складний ніж: 5 головних секретів вибору

16.10.2023
Як вибрати складаний ніж
З моменту свого винаходу ніж залишається універсальним інструментом і вірним помічником в повсякденному житті й під час активного відпочинку. З часом його конструкція дещо видозмінювалась й тому сьогодні на ринку є безліч варіантів, які відрізняються зовнішнім виглядом, наявністю замків та їх типом, наявністю пружин, фіксувальних пристроїв тощо. Знаковим періодом для складних клинків стало XIX століття, саме в цей час з'явилися швейцарські ножі, які були оснащені додатковими пристосуваннями й набули ще ширшого розповсюдження. Вже у 1900-х роках складні ножі були в всіх. Їх мали міські жителі, військові, мисливці й не тільки, також ці знаряддя стали предметом колекціонування. Сучасним людям пощастило ще більше, адже їм доступний неймовірний ряд справжньої, функціональної, практичною і навіть креативної продукції багатоцільового призначення. Однак є невеличка проблема - велика кількість варіантів ускладнює процес вибору, адже треба розібратись в доступних матеріалах, брендах тощо. Щоб визначитись із складним ножем читайте нашу статтю.

На що звернути увагу під час вибору складного ножа


Як вибрати складаний ніж Обираючи “хороший ніж” треба звертати увагу на безліч нюансів. Адже поняття “хороший” застосовується щодо конкретних поставлених завдань, для виконання яких він необхідний:

  • так при ударних навантаженнях потрібна висока твердість клинка та міцність;
  • для міського жителя ніж потрібний для розкриття картонних коробок, лагодження олівців або розрізання яблук тощо;
  • для самооборони нераціонально використовувати автоматичні складні ножі, тому що ця конструкція має недостатньо високий ступінь надійності і до того ж дуже вразлива до забруднення.

  • Вибрати універсальний або туристичний складаний ніж насправді доволі непросто, адже варіантів безліч. Всіляких вигнуті леза, зубці, кровотік… кому і навіщо потрібні ці функції одразу зовсім не зрозуміло. Чим більше функцій - тим більше розмір, а чи зручно буде брати його з собою? Про все й по порядку.
      Призначення клинка
    Цей критерій є визначальним при виборі цього предмету. Оскільки саме від нього «залежить» форма, розміри леза, а також конструктивні особливості ножа. Найбільш популярними варіантами є ножі для:
    Як вибрати складаний ніж
  • господарсько-побутових потреб. Якщо ви шукаєте ніж для такої цілі, то вам варто звернути увагу на невеликі, легкі, прості та максимально зручні в експлуатації моделі без зайвих функцій;
  • туристичних походів та активного відпочинку. Тут вже доречними будут інструменти середніх, або великих габаритів, які мають більший функціонал та оснащені додатковими інструментами. Як правило, в таких ножах передбачено більше товсте та надійне лезо. Адже воно має бути готовим до використання його в екстремальних умовах (треба обирати надійний механізм складання та надати перевагу жорсткій фіксаціі клинка);
  • риболовлі та полювання. В даному випадку складні ножі варто підбирати, виходячи з показників міцності, стійкості матеріалу до корозії, зручності використання, ергономічності, гостроти заточки тощо.
    • Механізм фіксації леза
    Цей параметр є дуже важливим й тому варто звертати увагу перш за все на на модні тенденції, а на надійність, безпечність використання та зручність. Адже неправильно обраний механізм може стати причиною травмування. Взагалі існують такі види механізмів:

  • механічний - розкладний. Такий ніж відкривається обома руками - це не завжди зручно, однак надійно, адже в такій конструкції ламатися практично немає чому;
  • напівавтоматичний (викидушка). В такому ножі при початковому русі клинка лезо просто викидається, зворотний процес в такій конструкції механічний;
  • автоматичний. Відкривається та закривається ніж простим натисканням на кнопку. З одного боку це зручно, з іншого - не зовсім надійно. Якщо ж надавати перевагу ножам відомих брендів, які можуть похизуватися гарною якістю та кращими експлуатаційними характеристиками, то треба бути готовими до того, що ціна буде доволі висока.

  • Обираючи механізм фіксації з-поміж доступних варіантів треба також оцінювати стійкість системи до забруднень та ступінь міцності замку.
      Сорт сталі
    Як вибрати складаний ніж Матеріал клинка і твердість сталі за шкалою Роквелла прямо впливають на експлуатаційні характеристики. Твердість складного ножа має варіюватись в діапазоні від 55 до 60 одиниць. Якщо цей показник буде меншим, то можна буде говорити про м'якість сталі й відносну незручність використання - необхідно буде часто заточували виріб. Якщо показник буде більшим, то це свідчить про крихкість виробу під навантаженням.
      Комфорт в експлуатації
    Цей показник не менш важливий за інші. Тільки якщо ніж має зручну рукоять, його можна буде використати за призначенням із докладанням найменших зусиль. До того ж це нівелює ризик вислизання ножа чи натирання мозолів під час його використання. Так, для риболовлі краще вибрати складаний клинок з ручкою з протиковзким ефектом з пластику чи текстоліту. Для мисливців та туристів підійдуть ножі з текстурованою шорсткою поверхнею. Така поверхня забезпечує гарне зчеплення під час використання і зручний хват. Найбільш популярними є ножі на яких анатомічні рукояті з виїмками під пальці.

    Вищезгадані параметри є найважливішими, однак на них все не завершується. Варто також орієнтуватися на такі показники, як: заводська заточка, механізм фіксації, зовнішній вигляд виробу, габаритні розміри ножа і вага ножа. Також на ножі має бути кліпса для зручності транспортування виробу (опціонально).

    Розмір і вага складного ножа: як обрати?


    Як вибрати складаний ніж Обираючи складаний ніж краще надавати перевагу тому варіанту, який можна взяти собою будь-куди й у гарних експлуатаційних характеристиках якого не виникає сумнівів. Великий красивий ніж з відомої колекції - це чудово. Однак крім подиву запрошених гостей від нього не буде жодної користі. З мініатюрними моделями також особливо нічого не зробиш. Щоб допомогти вам із вибором ми підготували ряд порад:

  • ножі з довжиною леза до 6 см - точно не кращий вибір. Такий ніж не стане у нагоді навіть при нарізанні хліба;
  • великі леза можуть допомогти з виконанням багатьох робіт, однак брати їх з собою не завжди зручно;
  • для туристичних походів та повсякденного використання добре підійдуть вироби в яких довжина клинка варіюється в діапазоні від 8 до 10 см.

  • Стосовно ваги - тут все індивідуально. Хтось під час використання любить відчувати масу складного ножа, а комусь це зовсім не зручно й велика вага є перешкодою. Оптимальним варіантом є ножі, які важать близько 130-150 грам (їх зручно носити на поясі).

    Який механізм замка складного ножа краще вибрати?


    Як вибрати складаний ніж На ринку є величезний вибір складних ножів з різними системами фіксації клинка Liner Lock - така система відрізняється надійністю. Класичний запірний механізм вже перевірений часом й до того ж має велику кількість доступних модифікацій. П'ятка клинка фіксується в робочому положенні пружиною. Щоб закрити ніж, пластину-лайнер треба віджати. Все максимально просто і функціонально. Проте, варто пам?ятати, що лівою рукою не завжди зручно це все робити, тому підходить механізм тільки для правші.

    Axis Lock - система фіксації, однаково актуальна для правшів і лівшів. Також перевагою конструкції є нівелювання ризику довільного складання ножа. Функцію фіксатора леза в розкладеному положенні виконує штифт, який слід відсувати для того, щоб відкрити чи закрити ніж.

    Back Lock. Конструкція такого ножа є більш складною. Фіксація леза здійснюється за рахунок взаємодії двох елементів - прорізу на п'яті клинка та важеля. Якщо Вам подобається саме такий механізм, то слід обирати ножі лише відомих брендів. Тільки вони можуть гарантувати бездоганну якість підгонки деталей та присутність спеціального виступу над обухом. Без нього ніж може самовільно складатися.

    Compression Lock - механізм відносно новий, хоча і схожий за принципом дії на Liner lock. Його перевагами є більш високий рівень надійності та зручності для розкладання обома руками.

    Тут найголовніше, щоб ніж можна було легко відкривати однією рукою, а під час його закривання всі пальці залишилися цілими.

    Величезний вибір на будь-який гаманець та з різними конструктивними особливостями пропонує наш магазин. У нас є:

  • Ніж складаний з битами YATO YT-76031;
  • Ніж загального призначення Fiskars;
  • Будівельний ніж з точилом в чохлі Fiskars;
  • Теслярський ніж із точилкою Fiskars та багато іншого.

  • Будь-яка позиція з каталогу доступна до замовлення в будь-яку точку країни. Відправки відбуваються в максимально стислі терміни й тому у разі наявності предмету на складі потрапляють в руки замовника вже на 2-3й день після оформлення замовлення.


    Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено