Вибір мультиметра – що врахувати під час його підбору

16.08.2023
Вибір мультиметра
Ремонт та заміна проводки, а також встановлення електроустаткування не обходяться без попереднього вимірювання параметрів мережі. Для вимірювання сили струму та його вольтажу використовується безліч різних пристроїв, одним з них є мультиметр. Цей пристрій є багатофункціональним приладом, який перш за все використовується для вимірювання напруги в проводці, перевірки працездатності АКБ і батарейок, пошуку обриву дроту в стіні або прихованих комунікаціях. Це зручний та безпечний прилад, який використовується не лише фахівцями, а й власниками житла. Маючи такий прилад в будинку можна буде будь-якої миті виміряти напругу в домашній мережі та запобігти виходу з ладу домашнього обладнання.

Мультиметри бувають стрілочні та цифрові. Який з них краще і в чому полягають особливості кожного, розглянемо докладніше в цій статті.

Навіщо потрібний мультиметр?


Найчастіше за допомогою мультиметра вимірюється мережева напруга (змінний струм) та постійний струм під час перевірки працездатності АКБ, схем електричних пристроїв та батарейок. Також мультиметр може стати в нагоді тоді, коли необхідно виміряти опір ізоляції, який відповідає за безпеку експлуатації електроустаткування.

Також нерідко сьогодні трапляються ситуації обриву дроту. Виявити, де саме він стався, також можна за допомогою мультиметра.

Різновиди мультиметрів залежно від способу вимірювання


Залежно від способу вимірювання та обробки результатів, пристрої бувають:

Вибір мультиметра Аналоговими (стрілочними). До цієї групи входять прилади, які відрізняються доступною ціною та простотою в експлуатації. При цьому вони вважаються дещо застарілою технологією. Пристрій стрілочних мультиметрів простий - обладнання складається з перетворювача, шунтів та резисторів. Сила струму вимірюється щупами, які вставляють у розетку. Коли струм через щупи, шунти і резистори дійде до перетворювача, він змінить його магнітне поле і призведе до руху стрілки. Серед переваг такого обладнання можна відзначити те, що для перевірки струму не треба підключати обладнання до мережі та його робота забезпечується впливом магнітного поля.

Цифровими. У таких пристроях встановлені перетворювачі, які відповідають за перетворення аналогових сигналів на цифрові значення. На таких пристроях є дисплеї, на які виводяться цифрові показники (вказується сила струму, напруга і не тільки). Такі прилади є сучаснішими, зручнішими і можуть застосовуватися навіть новачками, адже тут не треба буде розшифровувати показники – усі дані виведені на екран.

Вибір мультиметра Цифрові мультиметри поміж іншого можуть похвалитися також наступними перевагами:
  • стійкістю до механічних пошкоджень – звичайно все залежить від виробника та якості виготовлення приладу, але зазвичай падіння з висоти 1,5 метра не впливає на справність роботи мультиметра. На ринку також є моделі із захистом, які ще більш стійкі до падіння та ударів;
  • багатофункціональністю. Сучасні прилади використовуються для вимірювання індуктивності, температури та потужності електричного приладу;
  • можливістю встановлення режиму вимірювань та налаштування автоматичної роботи.

  • На що звернути увагу під час вибору мультиметра?


    Вибір мультиметра Клас мультиметра. Насамперед слід подбати про безпеку використання обладнання (на кожній моделі вказані вимоги до експлуатації). Величезне значення мають щупи, які безпосередньо контактують із приладами під час проведення вимірювань. Перш ніж приступити до вимірювань, важливо визначити клас приладу (діапазон можливостей його застосування). Так, до 1-го класу відносяться прилади, які призначені для використання на мережах з низькою напругою (САТ I), до 2-го – вимірювальні пристрої, призначені для роботи з локальними мережами (САТ II), до 3-го класу – пристрої , які розташовані всередині будівлі (САТ III), до 4-го - пристрої, призначені для вимірювання параметрів струму на мережах розподільчих, які розташовані не в будівлі.

    Тип пристрою – аналоговий або цифровий.

    Додаткові функції та параметри обладнання.

    Виробник, від якого залежить надійність і термін служби пристрою.

    Також важливим параметром є ціна мультиметра. Вона залежить від усіх вищеперелічених характеристик, а також від цілей для яких придбавається даний пристрій - побутових (виконання простих завдань) або для надання послуг в галузі електрообслуговування. Однак, не варто думати, що дешеві мультиметри – це щось погане. Вони точно вимірюють силу струму, тільки мають менший функціонал.

    Які додаткові настройки можуть бути доступні на мультиметри?


    Коли йдеться про професійний мультиметр, він має більш розширений функціонал. За рахунок додаткових функцій обладнання стає більш універсальним та комфортним для роботи. Серед таких функцій можна виділити:
    Вибір мультиметра
  • фіксацію результату на екрані. Ця функція передбачає можливість зупинення даних та утримання їх протягом певного часу на екрані (HOLD);
  • вимір щодо опорного значення (нуля). Ця функція дозволяє виміряти невеликий опір і ємність (REL) з максимальною точністю;
  • опція безконтактної індикації напруги. Ця опція дозволяє визначити, коли пристрій дуже близько знаходиться до джерела високої напруги (кабель, проводка). У разі виявлення такого джерела пристрій видасть звуковий сигнал (NCV).

  • Також у деяких моделях мультиметра є звукова індексація, яка "корисна" під час перевірки цілісності кабелю.
    Ще однією корисною опцією, якою оснащені деякі моделі мультиметрів, є підсвічування дисплея. Дана опція дозволяє працювати в нічний час або в приміщенні, яке погано освітлюється.
    Вибір мультиметра
    У нашому магазині є великий асортимент мультиметрів різного типу та з різним функціоналом. У нас є:
  • Автомобільний цифровий тестер 6-24 V, LA 515603 (Lavita)
  • Тестер електроліту AMiO TEST-01, 01249
  • Тестер напруги акумуляторів Lavita LA 192100
  • Мультиметр цифровий MD-0001
  • Тестер автомобільного акумулятора 28111-IS (Bottari)
  • Мультиметр портативний із функцією вимірювання ємності та частоти Protester PM320 і не тільки.

  • Якщо в процесі підбору у Вас виникнуть складності, Ви завжди можете звернутися до менеджерів нашого інтернет-магазину - вони із задоволенням проконсультують і допоможуть підібрати оптимальний варіант для Ваших цілей і в рамках Вашого бюджету.


    Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено