Порівняння пляшкових та підкатних домкратів. Вибір найкращого інструменту для підйому авто.

03.08.2023
Підкатні домкрати для авто
Пошкоджене в дорозі колесо або бажання заощадити на сезонному перевзутті є причинами з яких власники авто поглядають у бік домкратів у магазині. Адже штатні пристрої (якщо вони взагалі передбачені) зазвичай не відрізняються високою якістю виконання. А взагалі ці маленькі аксесуари для автомобіля здатні виручити в таких ситуаціях і бувають вони насправді різні, рейкові, пляшкові і т.д. У цій статті ми розповімо Вам про підкатні домкрати.

Порівняння пляшкового та підкатного домкратів


Найбільшою популярністю користуються сьогодні пляшкові та підкатні домкрати. Їх ми зараз і порівняємо.

Пляшкові домкрати Пляшкові домкрати відрізняються вертикальною конструкцією та за своєю формою нагадують пляшку, за це вони й одержали свою назву. Пляшкові домкрати - одні з найпопулярніших домкратів, адже вони можуть піднімати вантажі вагою кілька десятків тонн (використовуються такі пристрої для підняття газелів, мікроавтобусів і вантажних авто).

Підкатні розташовуються горизонтально, тому їм характерний низький рівень підхвату. Є деякі моделі, які можуть піднімати вантажі з висоти 7,5 см (коли машина майже лежить "пузом" на землі). Як правило, такі домкрати оснащуються довгою ручкою, яка закріплюється вертикально, завдяки чому їм зручно працювати стоячи.

Підкатні домкрати для авто Підкатний домкрат відрізняється великими габаритами порівняно з пляшковим, але з іншого боку, у зібраному вигляді та ще й у пластиковому кейсі такий домкрат займе не більше місця за штатний ромбоподібний домкрат або його аналоги. Однак, підкатний домкрат має деякі переваги - використання домкратів пляшкового типу неминуче супроводжується деяким зміщенням авто по діагоналі та зміною навантаження (вона стає нерівномірною) і тому у разі коли він встановлений на нерівній дорозі є ризик зісковзування та падіння авто, з підкатними домкратами таке виключено. Адже останні "працюють" дещо інакше - при підйомі транспортного засобу домкрат зміщується убік за рахунок роликів і тому на нього навантаження лягає вертикально. Також домкрати такого типу мають ширшу базу і тому відрізняються стійкістю.

Вантажопідйомність домкратів


Пляшкові домкрати Підкатні домкрати бувають різні, зазвичай їхня вантажопідйомність варіюється в діапазоні від 1 до 3,5 тонн, проте існують і варіанти, які можуть підняти до 50 тонн (їх конструкція дещо інша, вона є свого роду гібридом класичного підкатного домкрата і домкрата пляшкового типу). Домкрати з такою вантажопідйомністю потрібні на СТО, адже вони використовуються для підняття великої вантажної техніки. Для звичайного авто, хай і позашляховика домкрата на 2 тонни вистачить з головою, адже під час виконання всіх маніпуляцій домкратом піднімається лише один бік транспортного засобу.

Висота підйому


Вантажні домкрати з вантажопідйомністю близько 2-х тонн мають мінімальний зачіп 130-140 мм і максимальну висоту підйому 330-340мм (такі варіанти є найпоширенішими), проте коли йдеться про підйом яких-небудь спорткарів з низькою посадкою, то тут стане в нагоді спеціальний низькопрофільний. Такі пристрої при мінімальній висоті зачепа 85мм можуть забезпечити підйом авто на 350-360мм, відповідно низькопрофільний домкрат буде більш універсальним. Максимальна висота підйому для гідравлічного домкрата вантажопідйомністю 3-3,5 тонн становить приблизно 50 сантиметрів, а моделі з екстремальною висотою вантажопідйомністю можуть похвалитися висотою в 67 см.

Підкатні домкрати для авто Підйомний механізм підкатного домкрата оснащений таким самим гідравлічним приводом, як і домкрати пляшкового типу. Принцип дії цих підйомних механізмів схожий між собою. Механізм устрою приводиться в дію зворотно-поступальними рухами рукоятки. Габарити підкатного домкрата разом з довжиною рукоятки нівелюють можливість його експлуатації в невеликому просторі - рукоятка буде просто упиратися в стіну. Якщо у Вас невеликий гараж краще віддати перевагу моделям із поворотною ручкою - вона дасть можливість підняти автомобіль навіть у тому випадку, якщо він впритул припаркований до стіни.

Ще однією "фішкою" підкатного домкрата є педаль прискореного підйому, при натисканні на неї "п'ятак" домкрата (його ще називають "чашка"), за найкоротший проміжок часу проходить холостий хід і впирається в днище машини.

Додаткові "плюшки" у вигляді мінімальної висоти зачепа, поворотної ручки, а також прискореного педалі обов'язково впливають на порядок ціноутворення домкрата. Однак, ціна домкрата також залежить від товщини металу з якого він виготовлений, тут все логічно, чим товстіший метал, тим вища ціна і тим довше прослужить пристрій.

Щодо зберігання, то домкрати досить невибагливі у цьому плані. Багато моделей комплектуються пластиковою ручкою для зручного транспортування, а дорогі моделі також комплектується кейсом з пластику для зберігання домкрата і його рукоятки. Щоправда, є варіанти, які продаються в картонній, по суті одноразовій коробці. Тут уже кожен вирішує сам собі чи важливо йому переплачувати за наявність кейсу для зберігання чи ні.

У нашому онлайн-каталозі є різні варіанти від CarLife, Carface, Elegant, Intertool, Lavita, PROSWISSCAR, Sigma, WINSO, YATO, Белавто, Вітол та інших брендів. Є варіанти з вантажопідйомністю в діапазоні від 1 до 4 тонн. Також є варіанти як з кейсами, так і без, серед доступних до замовлення варіантів: У нашому варіанті є варіанти як водіїв, так фахівців СТО, тому підібрати оптимальний варіант вийде однозначно. Якщо у процесі вибору обладнання у Вас виникнуть питання, звертайтесь до наших менеджерів – вони завжди із задоволенням проконсультують та допоможуть оформити замовлення до Києва, Одеси, Львова, Кропивницького, Івано-Франківська.


Читати інші новини...

У вашому кошику
Корзина пуста
Інформація
Потрібна інформація не знайдено