Як замінити автомобільний акумулятор: повне керівництво

03.08.2020
Ви не будете здивовані, почувши, що всі автомобілі використовую акумулятори. Акумуляторні батареї в авто потрібні для потреб і роботи всієї електроніки автомобіля, включаючи освітлення, стереосистему і опалення. Як дизельні, так і бензинові автомобілі - всі вони отримують живлення від свинцево-кислотних акумуляторів, термін служби яких становить кілька років, або працюють на літій-іонних аналогах, які вважаються більш енергоємними. Який би тип акумулятора не мав Ваш автомобіль, якщо виявляється, що електрична система має проблеми - частою причиною збоїв є саме "млява" батарея. У цій статті ми розповімо про порядок заміни автомобільного акумулятора, а також дамо важливі поради щодо безпечної установки нових АКБ.

Заміна автомобільного акумулятора: крок за кроком


Інструменти, необхідні для заміни автомобільного акумулятора.


Для вилучення автомобільного акумулятора потрібні певні інструменти, і ви повинні тримати їх під рукою перед початком процесу. Знадобиться пара хороших рукавичок, щоб захищати ваші руки. Кабелі акумулятора утримуються на місці гайками і болтами. Це означає, що вам знадобиться розвідний ключ, лещата, торцевої ключ і півмісяць. Важливим інструментом для вилучення автомобільних акумуляторів є 10-міліметрове гніздо або гайковий ключ, так як більшість акумуляторів мають кабельні гайки такого розміру. Інша пара регульованих плоскогубців потрібно для утримання головки болта.

Іноді потрібен молоток середнього розміру, так як він може знадобитися для від'єднання клемних кабелів від акумулятора. Додаткові інструменти можуть також включати і очищувач клем акумулятора. Це недорогі і зручні засоби для видалення корозії і відкладень сірки з клемних колодок і кінців кабелів. Очищувач також захищає клеми нової батареї, забезпечуючи краще з'єднання. Купуючи очисники контактів, обирайте засоби з антикорозійними властивостями, що запобігає накопичення сульфату в майбутньому. Вузька металева дротяна щітка також може допомогти в чищенні клем.

Кроки по заміні автомобільного акумулятора


Як замінити автомобільний акумулятор?


Послідовність кроків, як зняти АКБ:

1. Знайдіть акумулятор


У більшості автомобілів акумуляторний блок розташований в кутку моторного відсіку. Деякі старі пристрої мають батареї з пластиковою кришкою. Крім того, деякі виробники, такі як BMW, встановлюють свої батареї в багажнику або під заднім сидінням, щоб заощадити місце. Прочитайте керівництво користувача про те, де знаходиться акумулятор. Перш ніж від'єднувати акумулятор, переконайтеся, що ви знаєте стерео код автомобіля. Деякі автомобільні стерео-системи вимагають коду для запуску під час наступного з'єднання акумулятора.

2. Від'єднайте акумулятор


Позитивні і негативні клеми акумулятора з'єднані з електричною системою автомобіля через металеві клеми. Більшість батарей мають швидко клемні затискачі для легкого вилучення. Спершу звільніть клему негативного полюса, після - клему позитивного полюса. Можливо, вам доведеться послабити кінці за допомогою гайкового ключа. Розмір болта 10 мм або 13 мм. Деякі автомобілі використовують 7-міліметрові болти або зовсім інший розмір.

3. Зніміть притиск батареї


Відключивши клеми, ви все одно не зможете витягнути батарею з місця. Швидше за все, пристрій утримується затиском, який зазвичай являє собою металевий ремінь. Використовуйте відповідний торцевої гайковий ключ і подовжувальні планку, яка досить довга, щоб дістати до болтів кріплення акумулятора.

4. Вийміть акумулятор і огляньте клеми


Автомобільний акумулятор важкий і може важити до 10 кілограм, залежно від розміру транспортного засобу, який від нього живиться. Огляньте кінці клем перед установкою нової автомобільної батареї. Перевірте наявність зеленуватого або білуватого порошку, який потрібно видалити наждачним папером, щоб підтримувати систему зарядки в належному стані. Шліфувальний папір із зернистістю 100 прекрасно працює, щоб внутрішні частини терміналу були блискучими. Акумуляторна кислота їдка. Тому надягайте рукавички, оглядаючи клеми.

5. Встановіть новий акумулятор


Вийнявши розряджену батарею, поставте новий акумулятор на місце і не забудьте затягнути кріплення. Зверніться до каталогу Авторадості, якщо потрібно купити автомобільний акумулятор. Майже всі нові акумулятори оснащені антикорозійними ковпачками, що захищають клеми від жиру і бруду. Спочатку підключіть клеми, починаючи з позитивного заряду, наступним - підключіть клеми негативного полюса. Переконайтеся, що ніщо стороннє не стикається з металевими частинами батареї в уникненні короткого замикання або іскроутворення. Кабелі повинні бути надійно закріплені, в той же час, переконайтеся, що ви не притягує їх.


6. Утилізуйте стару батарею належним чином


Хоча заміна автомобільного акумулятора - досить простий процес, від нього потрібно відповідально позбавлятися. Свинцево-кислотні акумулятори є їдкими і містять токсичні компоненти. В Україні існують пункти переробки, де за утилізацію використаного акумулятора потрібно заплатити номінальну суму. Але більшість виробників батарей замінюють старі батареї новими і самі займаються утилізацією і переробкою. У магазині Авторадості при покупці нового акумулятора Ви теж можете обміняти свій старий акумулятор і отримати знижку на новий АКБ! Як би не було, ніколи не викидайте використану батарею в сміття.

Поради при заміні автомобільного акумулятора


Ось кілька важливих застережень, які слід враховувати при заміні автомобільного акумулятора:

Уникайте полум'я, спеки, іскор


Будь-яке джерело займання може спричинити пожежу або навіть призвести до вибуху, якщо воно стикнеться з легкозаймистими деталями автомобіля або акумулятором. Незалежно від того, запускаєте ви або замінюєте батарейний блок, тримайте всі джерела вогню подалі. Погасіть сигарету і приберіть всі іскристі предмети.

Не вступайте в контакт з кислотою


Кислота автомобільного акумулятора є отрутою. При роботі з акумулятором вдягніть відповідний одяг, включаючи рукавички і закрите взуття. Якщо є місце контакту зі шкірою і рідиною батареї, ретельно промийте ділянку чистою водою і зверніться до лікаря.

Підсумки та висновки


Якщо паливо є джерелом життєвого циклу двигуна автомобіля, батарея є його імпульсом. Немає нічого гіршого, коли після включення запалення чується тільки клацання, що супроводжується тишею. Пуско-зарядні пристрої звичайно можуть тимчасово допомогти при відновленні заряду, але заміна акумулятора в автомобілі буде кращим рішенням в довгостроковій перспективі.



Читати інші новини...

У вашому кошику
Корзина пуста
Інформація
Потрібна інформація не знайдено