Техніка економічного водіння автомобіля: 7 способів зменшити витрати

23.07.2020
Економічна техніка водіння може заощадити водієві кілька тисяч гривень на рік і підвищити безпеку дорожнього руху, запобігаючи знос автомобіля. Існує кілька способів, які дозволяють контролювати і заощаджувати споживання палива. У цій статті ми поговоримо про методи економічного водіння, а також розповімо про всілякі способи зменшити витрату палива в автомобілі.

1. Прискорюватися плавно


Чим сильніше ви прискорюєтеся, тим більше пального ви використовуєте. З обережним і плавним рухом, розгін набирається м'яко, і так, Ви реально зможе використовувати менше палива. Щоб максимально економити, витратьте 5 секунд, щоб розігнати автомобіль до 20 кілометрів і поступово збільшуйте передачу. Вихід на швидкість руху близько 70 км/год повинен досягатися приблизно за 20-30 секунд. Лайфхак економічного режиму водіння: уявіть собі відкриту чашку кави на приладовій панелі і навчіться їздити так, щоб ніколи не проливати свій уявний напій.

2. Уникати непотрібного холостого ходу


Швидкість, при якій більшість легкових автомобілів мають найоптимальніший і мінімальний режим витрата - це приблизно від 50 до 80 км на годину. Вище цієї швидкісної межі автомобілі витрачають більше палива і відбувається це швидше. При швидкості вище 120 км на годину споживання палива досягає збільшення на 20 відсотків. Варто звертати увагу і на показники тахометра, щоб при переході на високі обороти від півтори тисячі, бажано уникати ситуацій, коли двигун працює «вхолосту», дарма споживаючи паливо.

3. Підтримувати постійну швидкість


Різке скидання швидкості в поєднанні з різким прискоренням може збільшити витрату палива на трасі до 30 відсотків. Ось чому швидка зупинка може знизити ефективність використання палива. Якщо ви не в міських умовах водіння, намагайтеся уникати швидких запусків і зупинок. Розгляньте можливість використання круїз-контролю для водіння по шосе, де дозволяють умови. Це економить паливо і допомагає підтримувати ваш автомобіль в робочому стані.

4. Передбачати трафік і дотримуватися дистанції


Прогнозуйте рух інших автомобілів і тримайтеся на безпечній відстані до того, хто перед вами. Зберігайте дистанцію і швидкість, заздалегідь плануючи свої маневри. Для різних умов водіння існує різний гальмівний шлях. Якщо ви не впевнені в тому, яку відстань вважати безпечною, скористайтеся «правилом 2 секунд». Обмежуйте швидкість автомобіля, щоб Ви могли зробити повну зупинку за лічені секунди.

Цей нехитрий підрахунок і збереження оптимальної швидкості може допомогти вам дотримуватися безпечного водіння і зменшити витрату палива. Більше пощастило тим, чиї автомобілі оснащені динамічним радіолокаційним круїз-контролем - з ним весь цей процес відбувається автоматично. Ця активна система безпеки призначена для розпізнавання автомобіля перед вами, роблячи автоматичне регулювання швидкості, щоб допомогти вам зберегти безпечну дистанцію.

5. Використовувати уповільнення замість гальмування


Кожен раз, коли ви використовуєте свої гальма, ви втрачаєте імпульс і енергію з якою рухався автомобіль. Заглядаючи в майбутнє, стежте за тим, як веде себе потік машин і які обмежувальні знаки попереду. Ви повинні заздалегідь передбачити, коли прийшов час сповільнитися. Ви будете економити паливо і економити гроші, вчасно знімаючи ногу з педалі газу і скидаючи швидкість природним чином, замість того, щоб гвалтувати машину не динамічним набором швидкості і різким частим гальмуванням. Це не тільки ефективна і економна звичка водіння, але і хороший спосіб управління машиною, який знижує знос шин і гальм. В цілому навіть допоможе вам заощадити на обслуговуванні та ремонті.

6. Регулярно перевіряти тиск в шинах


На додаток до цих економічних способів водіння, переконайтеся, що ваші шини мають правильний тиск. Регулярно перевіряйте тиск в шині та підтримуйте його в нормі. Якщо ви не впевнені, скільки повітря потрібно вашим шинам, перевірте цю інформацію на бічній частині дверей водія. На багатьох нових автомобілях є наклейка, в якій вказана правильна PSI для вашого автомобіля. Важливо відзначити, що ви ніколи не повинні перевищувати цей показник і на те є кілька причин. Найважливіша причина в тому, що тиск в шинах збільшується під час руху.

Якщо ви сильно накачаєте шини - вона закруглюється, що змусить середній протектор швидше зношуватися. Недостатній тиск навпаки - зносить бічні частини. В середньому надлишок або недолік тиску може скоротити термін служби шин в два рази. Ще одна важлива причина пов'язана з тим, що чим більше ви накачуєте колеса, тим більша ймовірність втрати контакту з дорогою. Коли дороги будуть мокрими або слизькими це може привести до входження у занос. До всього, ви будете відчувати кожну купину і удар під час водіння, що не найсприятливішим чином впливає на підвіску.

6. Не возити непотрібну вагу і зайвий обвіс


Наявність додаткового вантажу знижує ефективність використання палива. Якщо вам не потрібне це додаткове навантаження, краще залишити його поза машиною. Приберіть з автомобіля предмети, які не є обов'язковими для вашої безпеки на дорозі і комфорту в поїздці. Багажники на дах, автомобільні бокси і велосипедні стійки впливають на аеродинамічний опір. Будь-який обвіс збільшує витрату палива на шосе до 20%. Тому возити просто так на даху хоч порожній, хоч навантажений бокс - вкрай не ощадливо. Оптимізуйте свій автомобіль, знімаючи стійки, коли ви ними не користуєтеся.

7. Використовувати кондиціонер економно


Передбачається, що обігрівачі та кондиціонери допомагають підтримувати комфорт в автомобілі. Однак, використання цих систем може збільшити витрату палива автомобіля на 10%. Найбільш очевидний спосіб - вимкнути всі і використовувати систему зовнішньої вентиляції з опущеними вікнами. Але, все ж таки, якщо кондиціонер дуже потрібен, а заощадити все таки хочеться, можна включати його на деякий час, поки салон не буде охолоджений, а після використовувати опцію рециркуляції повітря.

Що ще можна робити для зниження витрат палива?


Насправді, автовласники часто стикаються з проблемами, через які автомобіль з часом починає споживати більше бензину або газу. Причиною може бути сукупність проблем, за якими двигун починає витрачати більше палива, не даючи при цьому більше потужності. Своєчасне технічне обслуговування автомобіля є головним способом уникнути цього. Тому важливо вчасно обслуговуватися: міняти масло, фільтри, перевіряти рівні рідин і робити все, щоб автомобіль був завжди на ходу. Ось список витратних компонентів, які необхідно регулярно міняти при ТО:

  • Свічки запалювання
  • Датчик кисню
  • Повітряні фільтри
  • Системи вприскування палива
  • Шини

  • Засмічені повітряні фільтри можуть збільшити споживання до 20%, а погані шини дати зниження паливного витрати на 3-5%. Вчасно міняйте витратні матеріали, стежте за рівнем масел і намагайтеся не пропускати сезонне ТО згідно з графіком, який рекомендований для вашого автомобіля. Сподіваємося надана нами інформація допоможе Вам стежити за нормальною роботою власного автомобіля і уникнути зайвих витрат!


    Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено