Як слід заряджати автомобільний акумулятор?

15.07.2019
Як правильно заряджати автомобільний акумулятор

Автомобільна акумуляторна кислотна батарея (АКБ) виконує роль додаткового джерела електричного живлення в будь-якому автомобілі. Запуск двигуна і робота електроприладів при не запущеному двигунові здійснюється саме завдяки працездатного акумулятора. Під час роботи двигуна харчування електросистеми проводиться від генератора, в цей же самий час акумулятор заповнює свій заряд. Згодом через зміни погодних умов або важких режимів експлуатації ресурс батарей виснажується. Здатність тримати та заповнювати енергію знижується, простіше кажучи - швидке розрядження акумулятора і важко заряджається. У цій статті ми розберемо основні способи відновлення ефективного заряду автомобільних акумуляторів.

Пристрій автомобільного акумулятора

Пристрій автомобільного акумулятора

Відзначимо, що більшість сучасних автомобілів оснащені свинцево-кислотними акумуляторами з номінальною напругою 12 В. Вони являють собою місткість, в якій укладені пластини з позитивним і негативним зарядами, поміщені в розчин з електролітів сірчаної кислоти та води. Хімічна реакція, спровокована окисленням свинцю на аноді, відтворює енергію і відбувається відновлення діоксиду свинцю на катоді під час розряду. При заряді всередині акумуляторного блоку здійснюється зворотна реакція хімічних процесів - починається електроліз води, при цьому на аноді (позитивному електроді) виділяється кисень, а на катоді - водень.

Перевірка стану АКБ

Термін служби автомобільних акумуляторних батарей безумовно залежить від умов експлуатації та частоти обслуговування АКБ. Щоб життєвий цикл батареї був максимально продовжений, необхідно знати, як стежити за станом акумулятора і виконувати зарядку правильно, в залежності від "самопочуття" батарей. Дізнаватися, в якому стані знаходиться акумулятор не складно. Візуально оціните компенсацію рідин, тобто щільність електроліту і рівень занурення пластин в нього. Якщо є необхідність, недолік можна заповнити добавкою дистильованої води та електроліту. Враховуйте при цьому щільність рідин: середній показник в умовах нормальних температур становить 1,28 г/см3, вимірюється ареометром при кімнатній температурі.

Ступінь заряду акумулятора

Таблиця напруги АКБ при відповідному рівні заряду

Після спостереження за рівнем рідин перевіряється ступінь заряду акумулятора. Для цього буде потрібно скористатися вольтметром і визначити по вихідній напрузі в якій мірі акумулятор заряджений/розряджений. Повністю заряджений акумулятор видає напругу з показником вище 12 Вольтів. Таблиця напруги АКБ при відповідному рівні заряду допоможе Вам визначити ступінь зарядженості акумуляторної батареї.

За допомогою вольтметра також перевіряється здатність генератора заряджати акумуляторну батарею автомобіля. Для цього при заведеному двигуні та відключених електроприладах вимірюють напругу на клемах генератора. Йому належить видавати приблизно 14 Вольтів, при несправності сервісного ременя і генератора, показники видається струму можуть знизиться.

Підготовка АКБ до зарядки та заходи безпеки

Перевіряючи фізичний стан акумуляторної батареї, а важливо звертати увагу на пошкодження і патьоки. При виявленнях тріщин або витоку рідини - агрегат необхідно замінити. Якщо візуально з акумулятором все в порядку, то продовжуємо більш детальний огляд. Загляньте в вентиляційний отвір на кришці батареї. Якщо його забито, то слід прочистити ці відводи. Деякі випаровування в процесі хімічних реакцій головного акумуляторної батареї не повинні затримуватися всередині АКБ. Волога і бруд на поверхні автомобільного акумулятора може стати причиною витоку струму по корпусу. Рекомендується очистити корпус від подібних утворень і добре протріть його сухою серветкою.

Перед тим, як здійснювати зарядку акумулятора автомобіля слід дотримуватися запобіжних заходів:

  1. Гази, що виділяються при активному заряді акумулятора досить активні, тому потрібно завжди викручувати пробки вентиляції.
  2. Заряду акумулятора вистачатиме рекомендують в місцях з поганою вентиляцією або житлових приміщеннях.
  3. Особлива увага приділяється пожежної безпеки. При наповненні банок електрикою виділяються кисень і водень, а це, як відомо, вибухонебезпечні компоненти. Не допускайте іскроутворення поруч пристроєм, що заряджається.
  4. Важливо не переплутати полярність (плюс і мінус) при підключенні зарядного пристрою при посадці крокодилів на клеми. Один промах може вивести з ладу як зарядний пристрій, так і батареї.

Правильна зарядка автомобільного АКБ

Як довго заряджати акумулятор автомобіля

Існує два методи зарядки автомобільного акумулятора, способом подачі енергії від зарядного пристрою при постійній напрузі та при постійній силі струму. Зарядка АКБ постійною напругою гранично простий процес: потрібно поставити та чекати. При цьому напруга подається в стабільному діапазоні 14,4-15,5 вольт і дозволяє зарядити батарею до 80-90% місткості. Зарядити АКБ до 100% її місткості можливо за допомогою зарядних пристроїв зі здатністю працювати при постійній силі струму. При зарядці АКБ з постійним струмом одним з найпопулярніших способів вважається двофазний режим. Перша - заряд здійснюється струмом, рівним 0,1С20, поки напруга на зарядженому акумуляторі не стане 14,4 Вольт. Після сила струму вдвічі зменшується до рівня в 0,05С20. Зарядка проводиться до того моменту, поки не постійна напруга і щільність електроліту не стають постійними.

Як швидко зарядити автомобільний акумулятор?

Коли акумулятор зовсім згас, а часу на нормальну зарядку немає, можна спробувати скористатися швидким спосіб. Зарядити АКБ повноцінно хоч і не вийде, але коли потрібно допомогти двигуну швидко запуститися, такий спосіб може виручити кожного. Для швидкої зарядки вам потрібно вимкнути запалення, від'єднати клеми та під'єднати дроти зарядки до акумулятора. Зручно використовувати пусковий зарядний пристрій, які Ви можете обрати та придбати в нашому інтернет-магазині. Від мережі у 220 Вольтів ЗУ видасть максимальну силу струму. У такому режимі за 20-30 хвилин, можна зарядити АКБ до того рівня, якого буде достатньо для старту двигуна. До такого ж методу відноситься екстрене "прикурювання" від іншого автомобіля, особливо в зимовий період. При використанні такого роду підживлення АКБ, загальний термін експлуатації акумуляторної батареї зменшується, тому рекомендуємо використовувати їх лише в крайніх випадках.

Скільки часу має йти на повну зарядку АКБ?

Якщо Ви вибираєте метод зарядки постійною напругою, термін максимальної наповненості батарей може зайняти від 12 до 24 годин, при тому досягти заряду тільки до 80-90% місткості. При методі зарядки на постійній силі, час буде залежати від сили струму. Чим менше встановлена ​​подача сили струму (як правило виставляють 1/10 від загальної місткості батарей), тим довше Ви будете чекати повного відновлення заряду. Тобто в такому разі може знадобитися близько 10 години заряду. Збільшення сили струму може скоротити час заряду, але в той же негативно позначитися на терміні експлуатації АКБ. Вибирайте зарядні пристрої для АКБ, так би мовити, "з мізками". За допомогою програмного регулювання сили струму такі зарядні пристрої допоможуть здійснювати правильну зарядку, максимально в щадному для батарей режимах.



Читати інші новини...

У вашому кошику
Корзина пуста
Інформація
Потрібна інформація не знайдено