Оптимальний зазор на свічках запалювання: важливість правильного налаштування

29.06.2023
Купили свічки запалювання у перевіреному місці, але двигун все одно функціонує некоректно? Якщо Вам знайома дана ситуація не поспішайте засмучуватись і думати про те, що система запалення несправна і потрібно вкласти багато грошей на діагностику та ремонт у найближчому майбутньому. Дуже часто проблема криється якраз у свічках, проте грішити на продавця теж не варто. Адже йдеться не про те, що свічки браковані чи низької якості, а про те, що в них може бути просто порушений зазор. Помилково вважати, що це брак, адже проблема вирішується дуже швидко і для цього не потрібно вдаватися до допомоги фахівців – найголовніше розібратися з тим, яким має бути цей проміжок.

Що таке правильний зазор на свічках запалювання?


Конструкція свічок передбачає наявність центрального електрода, на який подається високовольтна напруга, щоб спільно з бічним генерувати іскру. Відстань між цими електродами називається зазором. Якщо він не відповідатиме заводським установкам, то машина їхатиме ривками. Також це може спричинити детонацію, яка призведе до потроїння силового агрегату. Здавалося б, такий простий і, на перший погляд, незначний технічний нюанс може негативно вплинути на робочий процеси мотора.

Робота двигуна передбачає стиснення горючої суміші за рахунок того, що поршень піднімається до крайньої верхньої точки. Це є найважливішою умовою, яка “відповідає” за утворення у камері тиску. У цей момент на свічку приходить напруга від високовольтної котушки, і між електродами виникає розряд - його вистачає для того, щоб спалахнути горючу суміш. Це в ідеалі, коли все працює коректно. Але якщо зазори на свічках запалювання відхиляються від заводських, то цього відбуватися не буде. Варто відзначити, що зазори між електродами можуть мати місце навіть у дорогих свічках, тому чекати від недорогих аналогів дотримання всіх вимог не варто.

Який проміжок на свічках запалювання є оптимальним?


Розглянемо варіанти, які можуть виникнути під час встановлення свічок запалювання в принципі.

Великий зазор

Якщо при установці свічки зазор буде великим, то електричний розряд буде слабким або може не виникнути зовсім. Як результат, паливо, що не згоріло, випарується через випускний колектор. Така проблема може виникнути не тільки з новими свічками, при виробництві яких електроди були встановлені на неправильній відстані, але і у випадках, коли свічки вже експлуатувалися якийсь час. З часом поверхня на центральному та бічному електродах вигоряє, а це цілком природно – призводить до збільшення відстані між ними. Вигоряння електричної дуги негативно впливає на роботу двигуна - його потужність знижується, починається троїння та працює він із перебоями.

Для ізолятора, який захищає від пробою нижній контакт, також важливим є зазор свічок запалювання. Якщо відстань збільшено, то іскрі "доводиться" шукати коротший шлях для досягнення іншого електрода, а тому вона може пробити ізоляцію. Взимку збільшена відстань негативно впливає на запуск двигуна, особливо на холодну. Є ризик того, що він взагалі не запуститься. Також знати, який зазор потрібно ставити на свічках, необхідно ще й тому, що з його збільшенням збільшується ймовірність появи нагару на контактних поверхнях, що повністю виключає ймовірність появи іскри. Щоб запобігти раптовій відмові цих деталей, необхідно проводити обслуговування або міняти свічки запалювання після кожних 15-20 тисяч кілометрів. Заміна свічок або регулювання відстані цих виробів повинні бути здійснені у випадку, якщо зазор свічки запалювання двигуна становить понад 1,3 мм.

Малий проміжок

У тому випадку, якщо в конструкції виробу можна легко побачити, що зазор свічки зменшився, варто очікувати сильну іскру, проте її буде мало для того, щоб гаряча суміш спалахнула. Як і у випадку вище перепустки будуть і вони викличуть низку проблем. До того ж, якщо впорскування палива в двигун реалізовано за допомогою карбюратора, можна очікувати регулярної заливки свічок, що рано чи пізно призведе до того, що їхня робота буде паралізована. У процесі роботи відстань може тільки збільшуватися, тому маленький проміжок - проблема виключно нових виробів. Тому при покупці проміжок треба обов'язково заміряти.

Мінімальна відстань не повинна бути меншою за 0,4 мм. Якщо вона менше, варто відмовитися від покупки обраної позиції або збільшувати зазор самостійно, використовуючи спеціальні пристосування.

Який зазор на свічках краще

Відразу сказати, яка цифра є “ідеальною” складно, адже все залежить від того, яким чином реалізовано запалення у транспортному засобі:
  • для карбюратора з трамблером допустимою є відстань в діапазоні від 0,5-0,6 мм;
  • для двигуна з інжектором краще, щоб зазор був на рівні 1-1,3 мм;
  • якщо карбюратор оснащений електронним запалюванням, достатньо 0,7-0,8 мм зазору.

  • Такий розбіг пов'язаний з тим, що карбюраторна система працює від низької напруги, за рахунок цього іскра слабша і, відповідно, потрібна невелика відстань.

    Регулювання зазора свічок запалювання


    Щоб відрегулювати зазор свічок запалювання, не потрібно мати особливі навички або глибокі знання пристрою системи авто. Але, перш ніж приступати до виконання будь-яких робіт, слід зробити виміри і уточнити, а чи точно треба щось регулювати. Треба уважно оглянути свічку на наявність механічних пошкоджень - якщо такі виявляться, то регулювання тут не допоможе, доведеться просто купити новий виріб. Найчастіше трапляються поломки ізолятора в нижній частині виробу, що є причиною появи перепусток.

    Якщо пошкоджень на виробі не потрібно ретельно почистити свічки і вже після - зміряти його за допомогою звичайної лінійки. Щоправда, деякі фахівці такий варіант зняття вимірів не дуже добре сприймають через те, що лінійка дозволяє здійснювати виміри з точністю до 0,5 мм (зазвичай). Тому краще використовувати або спеціальні ключі, або вимірювальні щупи, призначені для подібних завдань, або купити лінійку з меншими поділами. Найкраще звичайно використовувати ключі та щупи, розроблені спеціально для цих цілей. Їхня особливість полягає в тому, що вони мають форму літери "Г", а для їх виготовлення використовують метал. Такі вимірювальні прилади продаються наборами, де товщина кожного ключа відрізняється від попереднього на 0,1 мм. Точність виміру висока. Щоб достеменно дізнатися, скільки становить зазор на свічках запалювання, потрібно по черзі вставляти між електродами ключі. Той, що ідеально підійде за розміром, покаже фактичну відстань між електродами. Враховуючи таку високу точність вимірювання, очищення електродів від нагару є обов'язковим. Нехтування нею буде причиною похибки.

    Далі розглянемо, як правильно виставити зазор свічок, маючи інформацію про фактичну відстань, на якій один від одного знаходяться електроди. Як приклад, розглянемо регулювання свічок запалювання на інжекторному моторі, оскільки сьогодні практично всі машини оснащуються саме таким силовим агрегатом. Це зумовлено більш високою ефективністю впорскування горючої суміші у поєднанні зі стабільністю запалювання. Розуміючи, яка відстань між контактними поверхнями має бути, налаштовуємо відстань не нижче 1,1 та не більше 1,3 мм. Після того, як регулювання буде виконане (виконується воно просто шляхом прикладання фізичної сили на виріб), потрібно знову перевірити зазор на свічках. Якщо все буде правильно, то двигун працюватиме нормально.

    Регулювання свічок досить проста робота, проте не всі зможуть впоратися з нею вперше навіть за умови наявності знань про те, яким має бути зазор свічки. У такому разі краще звернутись на СТО.

    Ну, а щоб бути впевненими в тому, що проблема полягає виключно у регулюванні та самі свічки запалювання є якісними, купувати їх треба лише у перевірених місцях. Наш інтернет-магазин “Авторадості” пропонує Вам величезний асортимент виробів, серед яких:

  • Свічка запалювання нікелева NGK 2397 BKUR6ET-10</li>
  • Свічка запалювання іридієва NGK 1496 LPG1
  • Свічка запалювання Denso Iridium TT IW20TT, 1 шт.
  • Свічка запалювання Bosch Super-4 0242232502 (FR78X), 1 шт.
  • Свічка запалювання нікелева NGK 6263 CR9E
  • Свічка запалювання Bosch Platinum Iridium 0242240653 (fr6ki332s), 1 шт. і не тільки.


  • Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено