Визначення рівня охолоджуючої рідини в автомобілі

01.06.2023
З настанням літнього сезону з'являється необхідність регулярної перевірки рівня охолоджуючої рідини в системі автомобіля, оскільки її недостатня кількість може призвести до негативних наслідків для транспортного засобу. В умовах високих температур система охолодження стає одним з головних елементів для справної роботи автомобіля та запобігає перегріву двигуна. Рух у міських умовах, або часте потрапляння в пробки на дорогах у спекотні дні, при недостатній кількості рідини в системі, можуть призвести до перегріву авто, тому кожному автовласнику дуже важливо стежити за її рівнем. Охолоджуюча рідина також важлива для автомобіля, як моторне масло чи паливо.

Для чого необхідна рідина, що охолоджує?


Робоча функція охолоджувальної рідини полягає у підтримці оптимальної температури двигуна, забезпечуючи таким чином оптимальні умови для всіх процесів, при яких моторна рідина та елементи двигуна функціонуватимуть з мінімальним рівнем зносу та стирання.

Антифриз виконує важливу функцію захисту металевих компонентів, включаючи обігрівач та радіатор, від корозії та утворення накипу. Це допомагає зберегти ефективність та надійність роботи даних елементів системи охолодження. У холодну пору року рідина, що охолоджує, направляється в радіатор пічки, надаючи необхідне тепло для обігріву салону автомобіля. Постійний контроль рівня антифризу в системі дуже важливий, оскільки недостатня кількість може призвести до перегріву двигуна, що призведе до ризику засмічення двигуна.

Періодичність перевірки рівня охолоджуючої рідини


Рекомендується регулярно перевіряти рівень рідини, що охолоджує, настільки часто, наскільки це можливо. У сучасних автомобілях зазвичай є попереджувальні лампи на панелі приладів, які сигналізують про низький рівень рідини. Однак, слід враховувати, що ці датчики можуть бути несправними, тому найкращим підходом є візуальна перевірка рівня рідини.

Для перевірки якості та рівня охолоджуючої рідини необхідно:
  • Підняти капот і знайти спеціальний бак для охолоджуючої рідини із прозорого пластику з мірною шкалою.
  • Оптимальна кількість рідини для автомобіля між відмітками MIN та MAX.
  • Охолоджувальна рідина повинна бути чистою, позбавленою будь-яких домішок і слідів олії.
Витікання охолоджуючої рідини із системи є серйозною проблемою, що може призвести до перегріву двигуна та його засмічення. Основними ознаками витоку є:
  • на панелі приладів засвітився індикатор (важливо враховувати, що такі датчики присутні тільки в певних моделях авто);
  • відсутність охолоджуючої рідини в баку;
  • помітні сліди витоку: у нижній частині автомобіля, у верхній частині кришки або в місцях з'єднань трубок;
  • температура охолоджуючої рідини досягає екстремальних значень;
  • поява пари з-під капота авто;
  • робота вентилятора автомобіля на максимальній потужності при роботі автомобіля.
При необхідності постійно доливати рідину, що охолоджує, рекомендується звернутися на СТО для перевірки справності системи охолодження, оскільки низький рівень рідини може призвести до пошкоджень мотора транспортного засобу.

Яку вибрати охолоджувальну рідину?


Регулярна заміна рідини, що охолоджує, є важливою процедурою, яка сприяє продовженню терміну служби двигуна. На сайті нашого інтернет-магазину Авторадості є широкий вибір антифризів гідної якості, що здатні забезпечити ефективне охолодження системи. У нашому каталозі Ви можете знайти продукцію від AXXIS, FEBI, Fusion, Mannol, QT-oil, LIQUI MOLY, Shell та інші. У нас є:

Рекомендації з доливання рідини, що охолоджує


Насамперед, необхідно долити свіжий антифриз у спеціальний бак. Поверніть кришку розширювального бака і акуратно долийте рідину так, щоб її рівень опинився між відмітками MIN та MAX. Потім ретельно закрийте кришку, щоб забезпечити герметичність системи.

Однак можлива ситуація, коли рівень охолоджуючої рідини істотно знижується, і в такому разі її слід долити рідину прямо в радіатор. Важливо, щоб двигун автомобіля був не в робочому стані і дати йому час охолонути. Після цього необхідно послабити кришку радіатора та акуратно додати рідину до повного заповнення системи. Потім долити невелику кількість рідини в розширювальний бак до необхідного рівня. Запустіть двигун і проїдьте кілька кілометрів. Після досягнення робочої температури вимкніть двигун і перевірте рівень охолоджуючої рідини ще раз. Якщо недостатній рівень, то відкрийте кришку бака та додайте трохи рідини.

Важливо пам'ятати, що робота з гарячим двигуном може становити небезпеку опіків. Тому необхідно виявляти обережність та дотримуватись відповідних запобіжних заходів при проведенні даної процедури.

Звичайну воду не рекомендується використовувати у системі охолодження. Однак, у крайньому випадку, можна скористатися, але лише дистильованою водою.


Читати інші новини...

У вашому кошику
Корзина пуста
Інформація
Потрібна інформація не знайдено