Паливний фільтр: призначення і приводи для його заміни

10.06.2019
Бездоганна робота двигуна безпосередньо залежить від якості пального в паливній системі. Яким би видом палива ви не заправляли свій автомобіль, небажані домішки все ж будуть потрапляти в бак. Функцію головного захисника паливної апаратури виконує саме фільтр. Найкраща продуктивність двигуна забезпечується тоді, коли паливо проходить очистку від твердих частинок, води та інших домішок. Цю роль виконує паливний фільтр, а в деяких випадках, навіть не один, тому про влаштування цієї невеликої, але важливої ​​деталі піде мова в цій статті.

Сучасні автомобілі чутливі до якості палива

Спалювання очищеного пального дає більше вироблення потужності. Чим краще паливний фільтр видаляє зайве з пального, тим довше автомобільний двигун прослужить без натяків на неполадки. У будь-якому автомобілі подача палива на увазі обов'язкову участь фільтрує. Без нього чутливі деталі двигуна приходили б в непридатність моментально, через кілька кілометрів пробігу. Для фільтрів в ланцюзі паливної магістралі, в різних марках автомобілів розташування місця для установки залежить від інженерних особливостей конструкції. Фільтри встановлюють або в насосі при бензобаку (заглибні фільтри), або розташовуються десь на шляху від бака до силового агрегату (магістральні фільтри).

Коли заправляєте автомобіль тільки якісним бензином на перевірених АЗС, можна дотримуватися рекомендацій автовиробника і міняти фільтр приблизно кожні 10-15 тис.км. Але це не абсолютне правило, адже не тільки від якості палива залежить, як довго фільтр буде ефективно виконувати очистку. Від надійності матеріалів, з яких роблять фільтри, також залежить довговічність і очисна здатність. Дешевий паливний фільтр прослужить навіть не половину від заявленого терміну. Особливо скорочує термін - заправка низькопробним паливом. Тому, щоб захистити паливну систему, для заміни краще купити паливний фільтр хорошої якості.

Відмінності паливних фільтрів в залежності від типу системи

За принципом своєї роботи розрізняють карбюраторні, інжекторні і дизельні паливні системи. Відповідно до завдань, які повинен вирішувати фільтр в тій чи іншій конструкції, існують і відмінності між різними видами фільтрів. Для кожного з них, механіка очищення має на увазі установку відповідного елемента фільтрації.

1. Для систем з карбюратором - фільтри виглядають як пластикова колба, часто прозора, всередині якої видніється фільтруюча система. З такими фільтрами контролювати ступінь забруднення найпростіше.
2. Надчутлива інжекторна структура механізмів передбачає наявність неразборного фільтра. В металевому корпусі або колбі з міцного пластику проводитиметься очищення палива, здатного відсівати частки в 5-10 мікрон. Пристрій такого типу працює в режимі підвищеного тиску, приблизно 3-4 бар.
3. Чутлива апаратура дизельної системи потребує не тільки в очищенні від зайвої води, але і від парафінів дизельного палива, саме з цього фільтруючий пристрій передбачає наявність підігріває елемента.

Незалежно від типу очищає пристрою, при забрудненні фільтра, шкідливі частинки переміщаються по системі, порушуючи її нормальну роботу, тому піклуватися про своєчасну заміну паливних фільтрів обов'язково.

Фільтр очищення горючої рідини: симптоми забруднень

Першим сигналом для того, щоб перевірити стан паливного фільтра, стають зміни в поведінці автомобіля. Коли фільтр перестає якісно виконувати свою роботу це призводить до таких наслідків:
  • втрата потужності двигуна;
  • важкий набір оборотів;
  • двигун глухне при зниженні оборотів;
  • при прискоренні відчуваються ривки;
  • витрата палива збільшується;
  • утворюються засмічення паливопроводів;
  • з'являються проблеми з запуском двигуна;
  • знос системи упорскування (насос паливної системи);
  • порушення коректної роботи циліндрів двигуна;

  • Візуально не завжди є можливість оцінити ступінь забруднення паливного фільтра. Не у всіх моделей автомобілів є вільний доступ до фільтрів паливної системи. Щоб не зіткнутися з великими неприємностями, своєчасно здійснюйте заміну паливного фільтра. Очищення фільтра можлива тільки для розбірних типів фільтрів. Більшість існуючих фільтрів палива розтину картриджа не підлягають, передбачена тільки заміна на новий.

    Купівля і заміна паливного фільтра

    Ціна паливних фільтрів відрізняється від типу до типу і залежить від якості. Серед усіх елементів очищення в автомобілі, паливний фільтр може бути в 3 рази дорожче інших. Хоча в порівнянні з вартістю деталей, які можуть постраждати від запізнілою заміни фільтра, вони все ж залишаються відносно недорогим елементом. Точне положення фільтра паливної системи можна дізнатися в технічній документації до транспортного засобу, там же вказані схема і спосіб заміни.

    У випадках заміни паливного фільтра, наприклад для карбюраторних систем, перевстановлення не вимагає особливих знань і навичок. Все що потрібно для того, щоб здійснити заміну - це нормативний документ до вашого автомобіля і відповідний новенький паливний фільтр. Але для інших сучасних паливних систем процес заміни старого паливного елемента досить складний. Для установки нового фільтру буде потрібно попередньо підготуватися.

    Для самостійної заміни фільтра необхідно забезпечити вільний доступ під кузов автомобіля, часто це зручно робити на гаражної ямі. Важливо знати, як перед зняттям забрудненого фільтра потрібно правильно прокачати паливо в системі. Крім цього, будуть потрібні спеціальні ключі-знімачі, щоб установка новенького елементу пройшла успішно. Для демонтажу і установки паливних фільтрів більшості іномарок передбачені спеціальні пристосування і інструменти. Якщо автовласник переживає, що самостійно з завданням перевстановлення фільтра не впоратися, слід довірити процедуру фахівцям при плановому технічному обслуговуванні автомобіля. Найперше, з чого почнеться підготовка в заміні паливного фільтра - це покупка нового. Щоб підібрати паливний фільтр для конкретної моделі автомобіля скористайтеся спеціальною формою підбору:

    Точний підбір паливного фільтра за моделлю автомобіля!

    Виберіть свій автомобіль:


    Марка авто:
    Модель авто:


    Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено