Термін служби та ознаки несправності високовольтних проводів

25.05.2023
Бронепроводи є важливими елементами системи запалювання авто, які використовуються для з'єднання між собою свічок запалювання і котушки. Вони відповідають за передачу великого потоку електроенергії свічкам запалювання від акумулятора, який дає можливість "запалити" паливоповітряну суміш у камері згоряння та виконати запуск двигуна внутрішнього згоряння. Бронепроводи виконують своє завдання, перебуваючи під дуже високим тиском, який може досягати і 40 000 вольт. Якщо комплектуючі транспортного засобу вийдуть з ладу, дуже важливо підібрати якісний аналог і подбати про те, щоб його встановили правильно. Це дозволить забезпечити тривалий термін експлуатації системи запалення.

Якими мають бути дроти на свічки


Свічкові дроти (проводи, які приєднуються до свічок запалювання) покликані забезпечувати ізоляцію струмопровідної жили від рідин, а також забезпечувати максимально можливе скорочення витоків струму при передачі на свічки запалювання. Важливою деталлю цих конструкцій є ковпаки із пластику - вони кріпляться в місцях, де свічки з'єднуються з котушкою. Ці пластикові деталі забезпечують кращу ізоляцію, це, в свою чергу, збільшує експлуатаційний ресурс системи та системи запалення.

Ознаки несправності бронепроводу


Якщо під час експлуатації авто буде порушена ізоляція поверхні дроту або буде пошкоджений ковпачок із пластику рано чи пізно відбудеться витік струму. Це може стати причиною:
  • проблем із запуском ДВЗ, особливо в холодну пору року;
  • нестабільної роботи двигуна на холостому ході;
  • швидкої витрати палива;
  • збільшення кількості диму із вихлопної труби. Також дим у своїй стає темнішим;
  • низької швидкості розгону авто.

  • Якщо водій у процесі експлуатації відзначить хоча б одну з вищезгаданих несправностей і після діагностики будуть підтверджені проблеми з бронепроводом, треба якнайшвидше виконати його заміну. Якщо відтягувати заміну, це може стати причиною поломки інших елементів системи запалювання та електромережі автомобіля.

    Також бронепроводи необхідно міняти планово – приблизно раз на 6-8 років. Термін служби зазвичай вказується у довіднику авто. Зазвичай ресурс свічкових дротів становить 40-60 тис. км, проте це досить умовна цифра – різні виробники та характеристики впливають на неї.

    Як замінити бронепроводи?


    Якщо провід вийшов з ладу, то треба якнайшвидше виконати його заміну. Для початку потрібно вибрати нову деталь. У нашому каталозі представлений величезний вибір високовольтних проводів від Blue Print, Bosch, JP Group, Koreastar, Magneti Marelli і т.д. Тут є:
  • Провід запалювання високовольтні NIPPARTS J5384006 (комплект);
  • Дріт запалювання високовольтні TESLA T710B (комплект);
  • Дріт запалювання високовольтні NGK 6257 (комплект);
  • Провід запалювання високовольтні TESLA T104C (комплект);
  • Провід запалювання високовольтні MAGNETI MARELLI 941319170035 (комплект);
  • Дріт запалювання високовольтні BOSCH 986357253 (комплект);
  • Провід запалювання високовольтні BOSCH 986357247 (комплект) і не тільки.

  • При виборі бронедроту слід орієнтуватися на такі параметри:
  • можливість передачі 40000 вольт;
  • якість ізоляції (що вища якість, тим менше ризики втрати струму протягом тривалого проміжку часу);
  • діапазон робочих температур (оптимальним показник від -30 до +100 градусів);
  • дроти з мідною жилою також важливо перевірити на сумісність їх із транспортним засобом. Щоб не було жодних проблем, слід взяти до уваги тип запалювання авто, модель встановленої свічки запалювання і т.д. Також можна спростити собі життя та просто скористатися VIN-кодом транспортного засобу.

  • Провід на свічки: рейтинг виробників


    Спроби заощадити на бронепроводі - ідея не найкраща. Адже неякісні вироби не зможуть витримати активну експлуатацію авто, а це може вивести з ладу їх та інші елементи системи запалення. Саме тому авто слід встановлювати вироби від перевірених брендів.

    NGK

    Японський бренд має величезний попит на ринку і йому належить близько 30% усієї неоригінальної продукції. Вироби відрізняються високою якістю виконання та забезпечують справну роботу системи запалювання. Серед переваг варто відзначити хорошу фіксацію на контактах свічок та котушки. Однак, є у них і недоліки - вироби треба регулярно змінювати, оскільки термін їхньої служби не "дотягує" до оригінальних виробів.

    Bosch

    Німецький бренд добре зарекомендував себе на ринку. При цьому продукція використовується не лише на вторинному ринку, а й поставляється у заводській комплектації. Серед переваг даного бренду можна відзначити: гарну міцність та високий рівень надійності кріплення свічкового дроту, широкий асортимент, гарний показник вологостійкості, широкий діапазон робочих температур.

    Beru

    Цей бренд пропонує власникам авто вироби з мідної жили та скловолокна. Плюсом продукції цього бренду є тривалий термін роботи. Однак він далеко не єдиний. Серед переваг високовольтних проводів також можна виділити: можливість роботи виробів у різних кліматичних умовах (оскільки температурний діапазон виробів дуже широкий), забезпечення економії витрати палива за рахунок особливої конструкції проводу, чітка відповідність до оригінальних виробів у багатьох моделях. Однак, не позбавлені виробу та певних мінусів. Серед них можна відзначити невеликий шар ізоляційного матеріалу та не завжди високий рівень якості контакту проводів із котушкою та свічками.

    Tesla

    Чеський виробник постачає на ринок вироби з мідною жилою, проте сердечник комплектуючих може також виготовлятися з резистивного та індуктивного матеріалів. Перевагою продукції даного бренду є її демократична вартість та можливість її встановлення на автомобілі радянського виробництва. Перевагою бронепроводу Tesla є підвищений рівень зносостійкості виробів. Щоправда, варто відзначити, що дроти не завжди можуть похвалитися гарним складанням – це проявляється в тому, що наконечники не завжди міцно закріплені і під час експлуатації транспортного засобу можуть просто відвалюватися. Аналогічна ситуація складається з ковпачками із пластику.

    Як вибрати бронепроводи


    Щоб обрана запчастина прослужила максимально довго, водієві слід відповідально підійти до її купівлі та при замовленні врахувати такі фактори:
  • оригінальність продукції. Бронепроводи часто підробляють недобросовісними виробниками. Проте, замовляючи Провід запалювання високовольтні MAGNETI MARELLI 941319170035 (комплект), Провід запалення високовольтні NGK 7044 RC-VW254(комплект), Провід запалювання високовольтні BOSCH 986357 є оригінальними та відрізняються високою якістю виконання;
  • Довжина запчастини. Високовольтні дроти з мідною жилою повинні забезпечити з'єднання котушки та свічки. В іншому випадку від них практично не буде користі;
  • матеріал з якого виготовлені дроти. Тут необхідно врахувати не тільки ізоляційний матеріал, але і сам осердя бронепроводу. Адже від матеріалу переважно залежить тривалість роботи запчастини, стабільність роботи ДВЗ.

  • Якщо під час підбору запчастини у Вас виникнуть проблеми, то Ви завжди можете звернутися до фахівців нашого інтернет-магазину. Вони із задоволенням проконсультують Вас з усіх питань та допоможуть з вибором запчастини до Renault, Saab, Seat, Skoda, Smart, Subaru і не тільки. Також з ними можна залагодити всі питання, що стосуються оплати та доставки замовлення.


    Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено