Чим відрізняється ксенон від біксенона?

05.05.2014

Автомобілісти знають, що для забезпечення повної безпеки під час руху потрібне хороше освітлення. Раніше для поліпшення світла встановлювали додаткові фари, а зараз є більш технологічні способи збільшити яскравість. Виробники використовують газорозрядні лампи з відмінними показниками світності, всередині яких знаходяться інертні гази (в основному ксенон). Ксенонові лампи відразу завоювали популярність, а пізніше з'явилися дещо відрізняються від них біксенонових.

У ксенонових і біксенонових лампах світло формується за однаковим принципом. У комплект входять газорозрядні лампи високої потужності, в яких немає нитки розжарювання - світіння здійснюється внаслідок електричної дуги (на зразок тієї, яка виникає під час зварювання). Щоб створити таку дугу, потрібно згенерувати високовольтні імпульси напруги. Для цього в комплекті присутні блоки розпалювання. Звичайний ксенон - альтернатива галогеновим з однією ниткою розжарювання. Найчастіше ксенон встановлюють одночасно з галогеновими лампами - ксенон на ближнє світло, і галогени на дальній. Таке рішення обумовлене економією - адже найчастіше ми їздимо по місту, і витрачати чималі гроші на дальнє світло з ксеноном, який потрібен тільки за містом, немає сенсу. Крім того, ксенон включається з паузою в 1-2 секунди, через що моргнути їм при необхідності досить проблематично. Але все ж установка ксенонових ламп і на дальній, і на ближнє світло можлива, в цьому випадку в кожну фару ставлять по 2 газорозрядні лампи.

Біксенон же - повна альтернатива галогеновим лампам як ближнього, так і дальнього освітлення, оскільки поєднує в собі обидва варіанти. Є автомобілі, в яких тільки одне місце для лампи - саме тоді ставлять біксенон. Конструкційною особливістю є те, що це одна газорозрядна лампа, яка буде світити як при включенні ближнього, так і при включенні дальнього світла. Управління здійснюється двома способами - або шляхом зміщення екрану лампи, або при переміщенні колби всередині лампи. Вартість установки ксенону і біксенона на автомобіль однакова, але ціна самого біксенона, як правило, набагато вищі.



Читати інші новини...

У вашому кошику
Корзина пуста
Інформація
Потрібна інформація не знайдено