Мастило для авто: які види бувають?

24.04.2023
Мастило - просто незамінна річ для автомобіля. Її використання покликане запобігти зносу деталей та машини від пошкоджень, а також захистити водія та інших учасників дорожнього руху від дорожньо-транспортної пригоди. У цій статті ми розглянемо різновиди мастил та особливості їх застосування.

Навіщо потрібні автомобільні мастила? Це найважливіше питання, яке потребує уваги. Мастила бувають різні - вони допомагають «піклуватися» як про нутрощі транспортного засобу, так і про зовнішні елементи. Для того щоб усі елементи функціонували справно, слід змащувати пластикові деталі та деталі з металу.

Мастило може використовуватися в таких випадках:
  • для змащування підшипників. Від того, наскільки добре вони працюватимуть, залежить часом життя пасажирів транспортного засобу;
  • для змащування підвіски;
  • Для того щоб відкрити автомобіль якщо замки або ручки замерзли. Пари бризків і 2-3 хвилини очікування у разі здатні створити диво;
  • для забезпечення збереження гуми під час її зберігання при перевзуванні. Якщо змастити внутрішні стінки шин мастилом, то навесні чи восени (залежно від сезону «перевзуття») Вас не чекатиме гума з тріщинами.

  • Які мастила для машин бувають?


    На ринку сьогодні є безліч видів автомобільних мастил. Вони відрізняються за складом та сферою використання. За консистенцією вони також бувають різні - є мастила у вигляді пасти, гелю, спрею чи рідини. Діапазон температури, при якому мастило «справляється» зі своїм завданням, варіюється від -40 до +130 С. Деякі мастила мають поріг до 1000 С.

    Силіконове мастило

    Таке мастило використовується для замків, ущільнювачів та полімерних деталей машини. Після їх обробки силіконовим мастилом ущільнювач стає еластичнішим, а замок відкривається без будь-яких проблем. Доступні такі мастила у вигляді пасти, рідин тощо.

    Кальцієве мастило

    Найбільш відомий цей вид як солідол. Це відносно дешеве мастило, яке використовується для обробки металу. Вона покликана мінімізувати тертя та зношування деталей, також використовується для консервації. Якщо Ви плануєте використовувати її при дуже низьких або високих температурах, варто звернути увагу на комплексне кальцієве мастило. Вона відрізняється термічною стабільністю і в будь-яких умовах буде "відмінно" справлятися з поставленим перед нею завданням.

    Літійове мастило

    Це мастило може використовуватися в температурному діапазоні +130°C. За допомогою літолу можна консервувати деталі, а також виконувати обробку акумуляторних клем. Якщо додати цинковий порошок та інші присадки, то вийде цинкове мастило - воно може використовуватися для обробки підшипників та підвіски у легкових авто. Також до неї можна додати дисульфат молібдену - це дозволить отримати молібденове мастило, яке використовується для захисту підшипників, підвіски і т.д. (У вантажних авто).

    Графітне мастило

    Воно дуже добре зарекомендувала себе на практиці і може застосовуватись при температурі від -20 до +60 °C. Такий мастильний матеріал відмінно захищає деталі від тертя – це можливо завдяки великій в'язкості та наявності сухого компонента у складі. Це мастило використовується переважно для "захисту" підшипників та підвіски.

    Мідне мастило

    Таке мастило продається у вигляді спрею та пасти, і дуже добре переносить високу температуру (до 1000°C). Вона використовується при обробці гайок, болтів, маточок та гальмівних колодок. Йдеться про ті місця, де тертя виникає найбільше і де часто має місце перегрів.

    Застосування мастил


    Якоїсь чіткої періодичності застосування мастил немає. Рекомендується змащувати деталі кожного з вищезгаданих мастил раз на рік-два. Також зменшити інтервал слід у разі появи скрипу в якомусь із вузлів авто.

    При покупці мастила не варто економити - купувати неперевірені бренди або оформляти замовлення в магазинах із сумнівною репутацією. Найкраще замовити мастила та консерванти у нашому магазині “Авторадості”. У нашому каталозі Ви можете знайти продукцію від AutoDoctor, AXXIS, BIZOL, Blitz Line, BMW, Brembo, Brunox, CarBI і т.д. У нас є:

  • Мідне мастило CarBI, 400мл
  • Мастило направляючих гальмівного супорта Toyota Rubber Grease 100 мл.
  • Мастика для внутрішніх та прихованих порожнин Chamaleon 500 мл
  • Надводостійка мастило DOMO в тубі 20 мл
  • Мідне мастило Mannol 9880 Copper spray 500 мл
  • Силіконове мастило DOMO в тубі 20 мл
  • Мідне мастило Mannol 9887 Copper spray 250 мл
  • Перетворювач іржі Mannol Rostloeser Ultra Molibden (Rust Dissolver), 0,45 л
  • Очищувач контактів (аерозоль) Mannol Contact Cleaner, 0,45 л і не тільки.

  • Замовити будь-яку позицію з каталогу Ви можете з доставкою до будь-якої точки України. Також ми пропонуємо різні варіанти оплати замовленого мастила для зручності клієнтів.


    Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено