Що потрібно знати про чищення автомобільного кондиціонера

06.04.2023
Клімат-контроль чи кондиціонер - те, без чого сьогодні не обходиться жоден автомобіль. Ця опція покликана забезпечити комфорт пересування власнику авто та його пасажирам. Сьогодні без неї не обходяться навіть бюджетні транспортні засоби, хоча кілька років тому вона не була доступна повсюдно навіть у всіх нових авто. Однак, далеко не всі власники авто знають про те, що кондиціонер потребує періодичного обслуговування. Обслуговування передбачає перевірку тиску холодоагенту у системі, заміну фільтра кондиціонера, проведення оцінки стану приводу компресора тощо. Щоправда, є ще нюанс, що стосується чищення. Багато хто вважає, що якщо кондиціонер працює, то чистити його не треба, а от якщо на практиці виникнуть проблеми, тоді вже час "бити на сполох". Насправді, це не так. Кондиціонер треба чистити періодично в будь-якому випадку, адже це дозволяє запобігти появі неприємного запаху в салоні.

Навіщо потрібно чистити та дезінфікувати кондиціонер у машині?


Випарник кондиціонера в процесі експлуатації накопичує мікроби та бруд, адже він обов'язково зволожується. Також у процесі використання відбувається закупорка дренажів – вода з випарника має стікати повністю. У таких умовах грибок, що бактерії будуть розмножуватися дуже швидко. Кондиціонер - ідеальне місце для розмноження різних мікроорганізмів, адже в ньому багато тепла, немає світла і є волога.

Якщо не чистити вчасно кондиціонер, то мікроорганізми будуть розвиватися прогресивно і запах в салоні буде неприємним. Мало того, що створює дискомфорт для пасажирів, так ще й може стати причиною появи проблем зі здоров'ям.

Дуже часто заміна фільтра кондиціонера в такому разі вже не допоможе – чищення потрібне обов'язково.
Розпізнати проблему з кондиціонером не завжди можна на ранніх етапах, тому краще вкотре перестрахуватися і почистити вкотре.

Чищення кондиціонера дозволяє:
  • позбутися їдкого запаху в салоні авто;
  • підвищити продуктивність системи;
  • збільшити термін служби цієї деталі;
  • підвищити безпеку пересування - скло потітиме менше і це означає, що видимість буде гарною.

  • Щоб, напевно, бути впевненими в тому, що все в порядку, кондиціонер слід чистити кожен 6 місяців - робити це слід восени і на початку весни. Чищення передбачає паралельну заміну фільтра салону.

    Варто зазначити, що чищення кондиціонера - далеко не найскладніший захід і тому з ним можна впоратися самостійно. при цьому звернувшись до фахівців, можна гарантувати собі високу якість надання послуг. Майстри зроблять на високому рівні промивку дренажів, видалять бруд та пил із повітроводів тощо.

    Як виконати чищення кондиціонер у машині самостійно?


    Промивання кондиціонера буває:
  • профілактичним. Зазвичай його виконують за допомогою очисника кондиціонерів;
  • комплексним. Для проведення такої очистки виконується розбирання системи та використовуються спеціальні засоби. Вона потрібна зазвичай тоді, коли авто вже не нове, а чищення раніше виконувалося дуже давно.

  • Однак, якщо в салоні відчувається неприємний запах, а заміна фільтра салону не допомогла позбутися цієї проблеми, то буде потрібно глибоке механічне чищення. Щоб його виконати, треба спочатку розібратися з тим, як зняти випарник кондиціонера з тієї чи іншої моделі авто.

    Найчастіше власники авто цікавляться саме профілактичним чищенням. Коли потрібне глибоке чищення, вони зазвичай відразу звертаються до фахівців на СТО.

    Щоб виконати заміну необхідно:

    1. Купити очищувач кондиціонера. Зробити це можна у нашому магазині “Авторадості”. У нас є величезний асортимент товарів цієї групи. В тому числі:
  • Очисник салону та систем вентиляції автомобіля XADO Verylube "3в1" (балон 100 мл)
  • Очищувач кондиціонера антибактеріальний 300мол. (Runway)
  • Очисник кондиціонера Presto (400мол)
  • Пінний очисник автокондиціонера 510 г
  • Дезінфектор кондиціонера Air-Con Fresh Disinfector 0,2л.
  • Очищувач кондиціонера Fusion F149 AIRCONDITIONER DESINFECTOR 150 мл
  • Очищувач системи кондиціювання Motip Airco яблуко 150 мл
  • Очищувач кондиціонера Atas Plak Nawiew Океан 500 мл
  • Очисник кондиціонера Presto Апельсин 150 мл та інші.

  • 2. Зняти фільтр салону
    3. Закрити вікна в автомобілі
    4. Вимкнути кондиціонер
    5. Включити вентиляцію (перебувати в авто в цей час не можна)

    На замітку
    Щоб висушити випарно слід ненадовго включити піч.

    6. Впорснути всередину засіб через повітропровід
    7. Трохи зачекати
    8. Включити вентиляцію на максимум (вікна при цьому мають бути зачинені)
    9. Встановити фільтр салону

    Використання засобів на кшталт хлоргексидина не допомагає вирішити проблему так ефективно, як це виходить з допомогою спеціальних очищувачів.

    Система кондиціювання в авто потребує особливого догляду та обслуговування. Якщо нехтувати ними, це доставить дискомфорт всім. При цьому не варто чекати, поки ознаки несправності стануть явними - скло почне запітніти, продуктивність буде знижена, в салоні буде неприємний запах і т.д. Найкраще просто періодично чистити систему – бажано робити це раз на півроку. Використовувати очищувачі можна легко і просто самостійно, якщо ситуація запущена, то краще звернутися на СТО. Проведення механічного чищення передбачає наявність спеціальних знань та навичок.


    Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено