Ремінь ГРМ: ознаки несправності та особливості заміни

03.04.2023
В авто, де встановлено двигуни внутрішнього згоряння, колінчастий вал працює у зв’язці з розподільним. Така система забезпечує своєчасне відкриття клапанів (впускних та випускних) з одночасним впорскуванням порції паливної суміші в камери згоряння, викиду відпрацьованих газів у випускний колектор. Розподільний та колінчастий вал з’єднані один з одним за допомогою ланцюга, або ременя. Елементи цієї системи з плином часу зношуються через механічні навантаження та сили тертя. Для того, щоб визначити, коли ремінь ГРМ варто замінити, необхідно періодично оглядати його. Зазвичай достатньо робити це під час планових ТО. однак, якщо ви експлуатуєте авто тривалий час, то можна робити це частіше. Превентивні заходи дозволять вчасно побачити проблему і вирішити її з мінімумом затрат.

Ознаки несправності ременя ГРМ


В процесі експлуатації транспортного засобу ремінь піддається впливу величезної кількості чинників. Кожен з них так чи інакше впливає на строк служби виробу. Так, перепади температури, які мають місце, як в правило, в зимовий період негативно впливають на гумові елементи. Якої б високої якості гума не була, вона все ж таки може потріскатися. Механічні дії, які в процесі пересування впливають на ремінь, що постійно перебуває в натягнутому стані, також з часом призводять до того, що на ньому з'являються тріщини та його еластичність погіршується. Масла, антифриз та інші рідини, які можуть потрапляти на гумові деталі також можуть руйнувати їх.

В середньому ремінь ГРМ служить близько 5-6 років. Термін службі залежить від багатьох факторів: марки двигуна, потужності двигуна, інтенсивності експлуатації транспортного засобу. Його замінюють кожні 50-100 тис. км. Під час визначення необхідності заміни ременя варто орієнтуватися не тільки на рекомендації виробника. а й на реальний стан деталі.

Про те, що ремінь варто замінити свідчать:
  • тріщини та від'єднані волокна на поверхні ременя;
  • жорстка гума на дотик.

  • Щоб оцінити стан ременя треба зняти захисний кожух. Зробити це краще за все на станції технічного обслуговування. Фахівці оцінять не тільки стан ременя, а й за необхідності встановлять втулки, ролики тощо.
    Якщо порівнювати ремені та ланцюги газорозподільного механізму, то тут варто відзначити, що вони служать менше, однак при цьому вони дешевші в обслуговуванні.

    До чого може призвести обрив ременя


    Якщо не прослідкувати за станом ременя і все ж таки станеться його обрив, то це може призвести до:
  • того, що мотор заглохне. При наступній спробі завести авто стартер буде крутитися, звичний металевий стукіт буде чутно, однак компресії в циліндрах не буде;
  • того, що клапани зігнуться. Це може статися внаслідок того, що робота розподільного та колінчастого валів стане асинхронною. Як результат - виникнення необхідності у зняття головки блоку циліндрів та її ремонту;
  • того, що поршні будуть зруйновані. Якщо поршень вдариться об клапан, то на ньому можуть з'явитися тріщини. В такому випадку обійтися без капітального ремонту двигуна не вийде. Якщо ситуація буде критичною, то взагалі знадобиться заміна блоку циліндрів.

  • Більш уважними слід бути до дизельних агрегатів - вони більш чутливі до поломок й у них можуть зламатися ще й розподільний вал, шатуни тощо.

    Як підібрати ремінь ГРМ?


    Аби підібрати ремінь ГРМ необхідно звернутися до фахівців нашого інтернет-магазину “Авторадості”. Вони допоможуть підібрати деталь:
  • За VIN-номером;
  • За артикулом. Як правило, він зазначений на бічній стороні деталі;
  • За моделлю двигуна (подивитися її можна в документації до авто).

  • У нас можна придбати:
  • Ремінь ГРМ DAYCO 94195;
  • Комплект ГРМ з водяним насосом (помпой) AIRTEX WPK1580R01;
  • Комплект ременя ГРМ INA 530 0334 10;
  • Ремінь ГРМ Continental CT559 CONTINENTAL CTAM;
  • Ремінь ГРМ BOSCH 1987949586;
  • Комплект ременя ГРМ DAYCO KTB713 тощо.

  • Оформити замовлення на ремінь ГРМ можна по телефону або через сайт компанії. У нас можна замовити будь-яку позицію з доставкою будь-яким зручним способом для клієнта: Новою поштою на відділення, Новою поштою на адресу клієнта в Одесу, івано-Франківськ, Київ, Вінницю, Дніпропетровськ, Львів та інші міста України, самовивіз тощо.

    Особливості установки ременя


    Зняття і монтаж комплектуючих варто довіряти лише сертифікованим автосервісам, самостійно проводити всі маніпуляції не варто. Адже якщо технологія не буде дотримана, мотор просто не запуститься. При складанні деталі необхідно враховувати розташування мітки ГРМ - мова йде про символи, які нанесені на шківи валів. Вони набиваються під час виготовлення двигуна.

    Коли необхідно зняти конструкцію майстри виставляють перший циліндр у верхню мертву точку - після цього здійснюють фіксацію в такому положенні. Після цього можна робити з ременем чи ланцюгом будь що.

    При монтажі також варто перевіряти стан роликів, втулок, підшипників тощо. За необхідності можна замінити їх також. Якщо ремінь відповідає й за рух помпи, то і її варто оглянути. У разі зносу чи поломки помпи може статися охолодження двигуна та його заклинювання.

    Заміна ременя на Ford
    Мотори американського походження є надійними, однак їх варто своєчасно обслуговувати. Під час технічного огляду проводиться монтаж ременя кондиціонера, установка ремкомплекта ГРМ тощо. Аби виконати весь спектр потрібних робіт знадобляться знімач, гайкові ключі й не тільки.

    Заміна ременя на Audi
    Аби виконати заміну комплектуючих ГРМ на авто німецького виробника дуже часто доводиться вдаватися до часткового розбирання передніх елементів кузова. Часто доводиться знімати захисні кожухи, радіатор гідропідсилювача й не тільки.

    Заміна ременя на Рено
    При заміні ременів на французських авто необхідно орієнтуватися на інформацію, яка визначена у сервісній книжці. Якщо станеться обрив ременя, то мотор необхідно буде ремонтувати.

    Порвався ремінь ГРМ: що робити?


    Якщо терміни проведення ТО будуть порушені, буде встановлено ремінь поганої якості, то комплектуючі можуть вийти з ладу раніше встановленого строку. Якщо ремінь обірвався, то необхідно викликати евакуатор та доставити авто на СТО.


    Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено