Поради по догляду та зберіганню зимової гуми

19.04.2021
Після зими у багатьох автовласників виникає питання про те, як правильно і де зберігати зимову гуму, адже в середньому колеса знаходяться в такому стані приблизно 6-7 місяців. Вважається допустимим їх зберігання як з диском, так і без нього. Але існує ряд умов, яких потрібно дотримуватися при зберіганні, що б наступні зими ваші покришки були придатні до використання.

Дуже легко зіпсувати навіть нову гуму неправильним способом зберігання. У даній статті ми допоможемо вам розібратися з основними правилами та розповімо про корисні поради, що допоможуть продовжити термін експлуатації ваших покришок.

Підготовка до зберігання

Перед тим, як знімати зимові колеса обов'язково позначте їх положення (переднє / заднє / праве / ліве). Для того, щоб після літа поміняти їх місцями для рівномірного зносу.

Основна умова в процесі підготовки зимових шин до зберігання - це їх чистота. Тому необхідно їх ретельно вимити, висушити й бажано обробити спеціальним засобом для шин. У зимовий період на колеса вашого автомобіля з дороги потрапляє велика кількість реагентів. Якщо попередньо не очистити гуму, то за час зберігання в такому стані реагенти будуть негативно впливати на неї, що зможе привести до незворотних наслідків.

Так само потрібно ретельно оглянути протектор шин. Оскільки зимова гума набагато м'якше літньої, то до деформації протектора може привести наявність сторонніх предметів в ньому. Тому вкрай важливо оглянути на наявність каменів, шипів, іншого сміття з дороги та видалити їх.

Умови зберігання зимової гуми

  • У місці, де ви вирішили зберігати зимову гуму повинні бути відсутні сторонні хімічні речовини, а саме приміщення має бути затемнене з відсутністю потрапляння прямих сонячних променів і мати хорошу вентиляцію.
  • Температура, при якій бажано зберігати колеса не повинна бути нижче -30 і вище +30, а різкі перепади температур потрібно виключити. Вологість повітря не повинна перевищувати 50-60%.
  • Якщо поруч є опалювальний пристрій, то відстань до нього має бути не менше 1 метра.
  • Зберігання зимової гуми без дисків передбачається тільки у вертикальному положенні і на рівній поверхні, щоб уникнути деформації. Кожні 3 місяці перевертайте їх, змінюючи положення й точку опори.
  • У свою чергу, зберігання безкамерних шин вимагає більш дбайливого ставлення і особливу увагу до їх бортів та бічних стінок.
  • При зберіганні коліс так само можна скористатися спеціальними чохлами, призначеними для цього.
  • Не рекомендуємо на постійній основі зберігати колеса на відкритому повітрі, але тимчасове зберігання допускається, не більше ніж місяць, при дотриманні температурних норм.


  • Особливості зберігання зимової гуми на дисках

    Зберігання зимової гуми на дисках майже не відрізняється від зберігання гуми без них. Вимоги до приміщення і температурних показників ідентичні. Відмінність лише в підготовці самих коліс до зберігання. Перед тим, як залишити їх на тривалий час, необхідно трохи приспустити, щоб дати їм можливість спокійно реагувати на температурні зміни. Оптимальним тиском вважається від 1 до 1,4 атмосфери.

    Розміщувати їх рекомендовано лежачи в горизонтальному положенні. Допускається укладання шин одну на одну, але в кількості не більше 4-х шин. Кожні 3 місяці перевертайте, змінюючи їх положення і точку опори.

    Де зберігати?

    В основному власники автомобілів для зберігання коліс вибирають гаражі, підвали, балкони, будиночки на садових ділянках і різні прибудови до будинку. У подібних місцях не завжди успішно вдається дотримуватися всіх рекомендацій для правильного зберігання коліс, що було перелічено раніше. Але якщо вам вдасться забезпечити всі умови, то зберігання в цих місцях допустимо.

    Також існують спеціальні організації, в які можна здати колеса на зберігання, але за певну плату, де забезпечать належні умови та догляд.


    Поради для продовження терміну експлуатації коліс

    Бували випадки, коли автовласники приїжджали з покришками на шиномонтаж для їх заміни, а вони більше не були придатними для подальшої експлуатації. Подібні ситуації можуть виникнути навіть у тих випадках, коли ви придбали шини тільки в минулому сезоні і їх протектор в повному порядку. Через неправильне зберігання і недотримання умов гума може легко покритися тріщинками та постаріти. Тому потрібно вкрай серйозно підходити до питання про зберігання.

    Основні рекомендації, щоб продовжити термін експлуатації гуми:

  • Обмежити потрапляння на шини сонячних променів, перебування при високій, або занадто низькій температурі.
  • Шини, ні в якому разі, не повинні контактувати з мідними предметами. Так само потрібно уникнути впливу мінеральних олив, кислот, лугів, органічних і неорганічних розчинників.
  • При зберіганні необхідно уникати тривалого навантаження на одну зі сторін. Тому не можна складати шини одну поверх іншої. Слід вибрати рівну поверхню, щоб уникнути заломів і деформацій в гумі.




  • У нашому інтернет-магазині Авторадості ви зможете знайти все необхідне для зберігання і догляду за шинами. Переходьте в каталоги чохлів для коліс и автохімії по догляду за колесами. Приятных покупок!


    Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено