Оптимальна моторна олива: критерії вибору

28.03.2024
Підбір правильної моторної оливи є актуальним для всіх власників авто, які дбають про свою залізну конячку самостійно, а не відганяють її регулярно на СТО. Цьому питанню слід приділяти належну увагу, адже якісна та відповідна сезону олива є запорукою того, що двигун працюватиме безперебійно і термін його експлуатації буде максимально можливим. У цій статті ми розповімо вам про те, на що слід орієнтуватися під час вибору мастильного матеріалу.

В'язкісно-температурна характеристика


Цей показник впливає на потужний потенціал, момент, що крутить, споживання палива, а також ресурс силового вузла. Індекс в'язкості моторної оливи показує маркування SAE на упаковці. Дане маркування складається з двох чисел, які розділені літерою W. Подвійне позначення свідчить про те, що продукт може використовуватися як у літній період, так і взимку. Розшифрувати маркування можна так:
  • перша цифра (зимовий) відображає низькотемпературний поріг, при якому прокачування робочої рідини масляними каналами здійснюється безперешкодно і при якому забезпечений коректний проворот коленвала;
  • другий показник є літнім. Він вказує на в'язкість оливи при нагріванні двигуна. Чим вище цей показник, тим густішою буде олива при робочій температурі.
Найбільш підходящий клас в'язкості для конкретно взятого транспортного засобу можна знайти у його сервісній книжці. Якщо автовиробник допускає застосування масла 5W30 або 5W40, то для нового транспортного засобу підійде менш в'язка речовина (це пов'язано з тим, що в авто відсутні фрикційні зазори, які можуть перешкодити нормальній роботі підшипників). У свою чергу для ДВЗ із суттєвим пробігом несучу здатність можна компенсувати зростанням в'язкості.

Специфікації та допуски


На упаковках багатьох моторних масел можна зустріти маркування, які складаються з декількох латинських літер. Це стандарти API (американський) та ACEA (європейський). Розглянемо їх докладніше.

Перша класифікація ділить автомобільну хімію за якісними характеристиками і складається з двох літерних знаків, де:
  • Перший визначає тип двигуна: бензиновий (S) або дизельний (C). Позначення може бути «дробним» – це свідчить про універсальність автомастила. Але тут слід звернути увагу на порядок букв, тому що він вказує на пріоритетність використання рідини. Наприклад, позначення CF/SJ показує те, що масло є універсальним, проте більшою мірою воно орієнтоване на дизелі.
  • Другий (A-N) вказує на рівень експлуатаційних властивостей. Чим далі знаходиться буква від початку алфавіту, тим кращі властивості. Сьогодні найвищим класом визнано оливу з маркуванням SN/СF. Таким маслом можна замінити будь-яке інше.

Що стосується європейських стандартів, то тут градація дещо інша, хоч і схожа на вищезгадані характеристики. Для неї характерна жорсткіша система стандартизації. Тут поділ відбувається на 3 категорії:
  • А/В. Підходить і для бензинових, і для дизельних двигунів легкового автотранспорту та мікроавтобусів, включає в себе 4 класи: A1/B1, A3/B3, A3/B4 та A5/B5, де A1/B1 та A5/B5 – енергозберігаючі;
  • C. Підходить для моторів легкових авто, що функціонують на бензині та дизелі, із системами очищення вихлопних газів. Тут також є 4 класи: енергозберігаючими С1 та С2, а також стандартними С3 та С4;
  • Е – важконавантажені дизелі вантажівок та спецтехніки, складається з 2 класів: Е6 та Е7.
Є ще ILSAC, International Lubricant Standardization and Approval Committee. На сьогоднішній день ця класифікація представлена 7 класами: GF-1, GF-2 та GF-3 (застарілі), GF-4, GF-5 та GF-6A/B. Чим вища цифра, тим сучасніший клас. Всі масла є всесезонними та енергозберігаючими.

Крім цього, існують спеціальні допуски автоконцернів, які розробляються фахівцями цих концернів під конкретну модифікацію мотора. Дані допуски передбачають визначення параметрів рідини, які є оптимальними та рекомендованими виробниками.

При цьому важливо звернути увагу на те, чи є поруч із допуском слово «схвалення». Якщо таке схвалення є, це означає, що виробник мастильного матеріалу отримав офіційне схвалення заводу-виробника автомобіля. Такий варіант є найкращим. Якщо ж на упаковці вказано «відповідність» (англійською це meets, specifically developed for), то це свідчить про те, що при виробництві оливі був використаний пакет присадок, який сертифікований у даного автоконцерну, проте кінцевий продукт не отримував спеціального схвалення.

Супутні обставини


При виборі моторного масла водієві слід також врахувати рік виробництва, обсяг заливки та знос ДВЗ по пробігу (низьким у такому разі вважається відмітка до 75 тис. км, середній показник встановлений приблизно на рівні – до 150 тис. км та підвищеним показником є відмітка понад 200 тис. км.).

Негласне правило говорить, що чим старший двигун, тим вище повинна бути високотемпературна в'язкість масла в межах зазначеного автовиробником діапазону. Також слід враховувати поточний сезон (для холодного періоду часу підійде малов'язка продукція, а для літа - навпаки) та особливості експлуатації авто щодня. Адже одна справа пересування містом, а зовсім інша - переміщення бездоріжжям і т.д.

На закінчення слід зазначити, що при виборі моторного масла для двигуна автовласникам слід перш за все орієнтуватися на рекомендації та допуски заводу-виробника, які містяться в сервісній книжці та технічній документації авто. При цьому не можна не брати до уваги той факт, що змішання різних видів олив від різних брендів неприпустимо. Тому в разі чого просто долити масло не вийде, необхідно злити із системи одне та залити інше. Кожен із цих етапів має свої особливості, якими в жодному разі не можна нехтувати.

Коли настане час купувати моторне масло, то робіть це у нашому магазині. Адже ми пропонуємо не лише величезний асортимент продукції цієї групи, але й пропонуємо найкращі умови співпраці своїм клієнтам. Так, у нас в каталозі представлені: Представлені оливи відрізняються в'язкістю, обсягом, брендом тощо. Якщо в процесі підбору у вас виникнуть складнощі, звертайтеся до наших менеджерів - вони нададуть вичерпну консультацію і допоможуть визначитися з вибором.


Читати інші новини...

У вашому кошику
Корзина пуста
Інформація
Потрібна інформація не знайдено