Як розпізнати несправності системи охолодження?

27.03.2023
Щоб не зіштовхнутися з тим, що двигун в авто "полетів" і треба шукати гроші на його ремонт, необхідно бути дуже уважним до всіх його складових та відстежувати справність всіх елементів системи.

На стабільність роботи двигуна авто впливає безліч різних чинників, серед яких якість палива, відсутність перегріву під час експлуатації, те, наскільки правильно експлуатується транспортний засіб (умови, періодичність проведення ТО) тощо. Зупинимося на перегріві двигуна довше. За те, щоб цього не трапилося, а також щоб не довелося дізнатися, що таке передчасні поломки мотора, відповідає система охолодження. Якщо з нею щось гаразд, машина Вам обов'язково підкаже. Сама ж система також досить складна, адже в неї входять: відцентровий насос (відповідає за циркуляцію рідини, що охолоджує, в системі), радіатор, вентилятор, термостат (регулює подачу “охолоджуйки” в контури радіатора) і т.д.

Ознаками несправності системи охолодження є:


1. Витік охолоджуючої рідини

У разі виявлення необхідно передусім виявити причину. Найчастіше це може бути спричинено:
  • неправильною експлуатацією автомобіля. Йдеться про ситуацію, коли, наприклад, машина використовується влітку, а тосол у двигун заливається з тією ж періодичністю, що восени чи навесні. Хоча двигун авто нагрівається інтенсивніше і кількість тосолу в ньому зменшується швидше;
  • пошкодження елементів системи. Тут знов-таки може мати місце ситуація, коли машина використовується "не зовсім правильно" (у деталях є тріщини, але власник вирішив відкласти їх заміну до кращих часів), або ж авто використовується в екстремальних погодних умовах;
  • несправністю радіатора.

  • 2. Перегрів двигуна (закипання двигуна)

    Якщо в процесі руху температура двигуна досягає вищої позначки, ніж це передбачено допустимою нормою, то і весь механізм, і окремі його елементи можуть вийти з ладу. Тут немає нічого дивного, адже під час розробки кожного вузла закладається норма його «роботи». Причина цього може полягати в закипанні рідини, що охолоджує, що знаходиться в радіаторі. Вона може бути викликана:

  • засміченням усередині радіатора. Якщо таке сталося, то звичайно це неминуче впливатиме на його температурний режим і створювати перешкоди для нормального протікання тосолу по трубках;
  • відсутністю достатньої кількості антифризу у системі;
  • обривом ременя водяного насоса у процесі експлуатації авто. На перший погляд здається, що такий елемент, як ремінь, є незначним у роботі механізму, проте насправді це не так. Його стан надзвичайно важливий. Тут важливий як стан ременя, так і достатність його натягу;
  • порушенням герметичності кришки (вона відповідає за підтримку тиску в системі та зливі зайвого при необхідності в розширювальний бачок);
  • заклинювання термостата у закритому положенні;
  • проблемами у роботі термостата.

  • Варто відзначити, що закипання може бути результатом не тільки проблеми із системою охолодження, воно також може мати місце у випадку, якщо машина під час експлуатації піддається високим навантаженням. Наприклад, це може мати місце у разі повільного пересування поганою дорогою тривалий проміжок часу. Саме тому, якщо Ви потрапили на таку ділянку дороги та варіантів немає, необхідно періодично глушити мотор та давати авто відпочити.

    3. Переохолодження двигуна

    Воно може бути спровоковано затяжкою кріпильних хомутів, що ослабнула, виникненням корозійних процесів у металевих трубках і радіаторі, розривом гумових патрубків, несправністю датчика температури і т.д.
    Причин насправді може бути багато. Щоб сказати з точністю, що спровокувало переохолодження двигуна, слід записатися на СТО. Не маючи відповідної кваліфікації не варто лізти у "нутрощі" авто. Грамотний підхід дозволить заощадити гроші та час на ремонт авто.

    4. Двигун повільно прогрівається за невисоких температур

    Мотор машини не нагрівається до потрібної температури – проблема, яка є актуальною для багатьох власників авто. При цьому з нею можуть зіткнутися як власники дизельних, так і власники бензинових транспортних засобів. У теплу пору року (особливо спекотним літом) не побачити цю проблему досить легко, адже в цей період року власників більше хвилює мотор не закипів, про те, що прогрів може бути недостатнім ніхто навіть не замислюється.
    Однак слід розуміти, що проблема призводить до того, що ця деталь зношується передчасно. Однак, недостатнє прогрівання може призвести також до токсичності вихлопу, збільшення витрати палива і т.д.

    5. Поява їдкого запаху у салоні

    Якщо Ви відчуваєте нудотний або солодкуватий запах у салоні, то не варто сподіватися, що система охолодження в порядку. Адже запах свідчить про те, що стався витік антифризу.
    Нехтувати цим не варто в жодному разі, адже з одного боку, етиленгліколь токсичний, а з іншого - їздити в машині без охолодної рідини не можна (двигун без достатньої кількості рідини пропрацює недовго і ремонт влетить "у копійчину").

    Якщо Ви в процесі експлуатації автомобіля зіткнулися з несправностями, які можуть свідчити про проблеми з системою охолодження двигуна (про них ми писали вище), не варто відкладати візит на СТО. Те саме стосується випадків, коли на приладовій панелі загоряється сигнальна лампа. Зазвичай вирішити питання можуть допомогти обслуговування системи, ремонт самої системи чи її окремих елементів, і навіть заміна деталей. Реагувати на проблеми важливо, адже від цього залежить не просто комфорт пересування, а й безпека водія, пасажирів та інших учасників дорожнього руху. Однак тут пам'ятати, що звертатися за ремонтом слід тільки до перевірених фахівців. Також є ще один момент - що комплектуючі, що охолоджуюча рідина в системі мають бути хорошої якості. Тому купувати треба лише у хороших магазинах, які постачають оригінальну продукцію.

    У нашому магазині “Авторадості” Ви можете придбати радіатор двигуна, масла, інтеркулер для Cadillac, Chevrolet, Chrysler, Citroen, Dacia, Daewoo, Dodge, DS, Fiat, Ford, Geely, Honda, Hyundai, Infiniti, IVECO та не тільки. На полицях нашого магазину є:

  • Радіатор охолодження двигуна для FORD/MAZDA (AVA) FD2325
  • Радіатор охолодження двигуна для MITSUBISHI (KOYORAD) FP 48 A569-X
  • Радіатор охолодження двигуна для OPEL (FPS) FP 52 A282-P
  • Інтеркулер турбіни NRF 30412
  • Радіатор охолодження двигуна NRF 53902
  • Радіатор охолодження двигуна для NISSAN (KOYORAD) FP 50 A605-X
  • Радіатор охолодження двигуна для VW (FPS) FP 74 A752
  • Радіатор охолодження двигуна для MITSUBISHI (KOYORAD) FP 48 A1039-X
  • Радіатор охолодження двигуна AVA CR2033
  • Радіатор охолодження двигуна AVA OLA2473 і т.д.

  • Оформити замовлення на радіатори і не лише можна по телефону або через сайт компанії. Варто також зазначити, що в "Авторадості" можна оформити доставку замовленої позиції будь-яким зручним способом для клієнта: Новою поштою на відділення, Новою поштою на адресу клієнта в Одесу, Київ, Вінницю, Дніпропетровськ, Львів та інші міста України, самовивіз тощо.

    Ми робимо все, щоб охопити всі сфери продукції та задовольнити потреби різних категорій клієнтів, зібравши в магазині все, що може знадобитися для комфортної експлуатації машини, а також ремонту транспортних засобів різних марок і моделей. Ми постійно працюємо над розширенням свого асортименту. Сьогодні Ви можете замовити у нас також дитячі автокрісла, герметики, олії, різні дефлектори, килимки в салон автомобіля, автомобільні бокси для перевезення спортивного інвентарю та речей під час подорожей та відряджень, фари передні, кондиціонери металу, перетворювачі напруги тощо.


    Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено