"Найживучіші" акумуляторні батареї або як продовжити термін служби АКБ?

22.03.2021
Акумуляторна батарея в сучасному автомобілі - це ключовий елемент його працездатності. Навіть без урахування того, що силовий агрегат збудований на базі звичайного ДВС. Говорячи про електромобілі, ми могли б мати на увазі абсолютну залежність машини від якісних батарей. Але і у випадку з класичними автомобілями, залежність ця простежується дуже явно. Чим надійніше і якісніше акумулятор, тим довше він вам прослужить. Умовно, всі акумуляторні батареї можна розділити на 2 категорії. Одні обслуговуються, а інші ні. Питання тільки в тому, що вибрати. Адже кількість позицій, представлених на ринку захоплює дух. Давайте спробуємо розібратися.

Критерії вибору автомобільного акумулятора


У нашому інтернет-магазині ви можете вибрати акумуляторну батарею за наступними критеріями:
Останній критерій важливий для тих автомобілів, які мають спеціальне посадкове гніздо для акумулятора. Зустрічається це переважно на іномарках.

Знову-таки, є непряма кореляція розміру з ємністю. Батареї на 100-200 Ампер / годин з довгим корпусом використовуються переважно на трейлерах і тягачах. Такі характеристики для звичайної малолітражки вітчизняного виробництва підходять не кращим чином.

Полярність - це той критерій вибору, на який варто звертати найпильнішу вплив. Другим за пріоритетністю є бренд.

І ось з брендом не все так просто. Якщо ви хочете надійності, то вибирайте батареї відомих і перевірених виробників. Наприклад, для величезної кількості автомобілів Ford, BMW, Audi і Mercedes підійде акумулятор виробника Bosch.

Приклад конкретної моделі акумулятора


Припустимо, ви власник легкового автомобіля Seat або Renault. В цьому випадку вам підійде модель S5 005 Silver Plus від німецького концерну Bosch. Так, є кілька конкурентних моделей від менш відомих виробників. Але відмовившись від економії, ви отримуєте якість і надійність. А це куди більш важливі критерії, особливо для жителів північних регіонів. Адже нікому не хочеться:
  • Вийти зранку на вулицю.
  • Виявити що АКБ вийшов з ладу.
  • Шукати іншого автовласника, у якого можна "прикурити".
Це не тільки трата власного і чужого часу. Є ряд ситуацій, коли займатися реанімацією акумулятора просто ніколи. А без нього автомобіль просто не поїде. Купуючи вищезгадану модель, ви отримуєте захист від протікання і самозаймання. Акумулятор не обслуговуються, при цьому він прослужить вам не менше, ніж його обслуговується аналог. Підійде для автомобілів з європейськими клемами і системами кріплення корпусу.

Єдиним недоліком необслуговуваних акумуляторів є необхідність підтримки генератора в працездатному стані. З іншого боку, ви отримуєте збільшений термін служби батареї (на 20 відсотків, в порівнянні з аналогічними моделями). Плюс до того, АКБ цієї групи ще й в 2-3 рази швидше заряджаються. А значить, ви можете його відновити набагато швидше, ніж аналогічні моделі в інших виробників.

Як продовжити життя АКБ?


Правила гранично прості. Просто потрібно стежити за станом автомобіля і вчасно обслуговувати акумулятор, якщо його конструкція передбачає наявність цієї можливості. В першу чергу варто приділити увагу:
  • Несправності реле-регулятора.
  • Стан електропроводки автомобіля.
Якщо реле-регулятор несправне, то на клемах створюється підвищена напруга. А це веде до того, що рівень зарядки батареї всього за кілька поїздок може впасти до номінальних значень. Тут важливо використовувати вольтметр або амперметр щоб вчасно помітити проблему. Якщо в бортовій мережі з'явилися проблеми, вони теж вплинуть на термін служби акумулятора. Адже сама батарея безпосередньо залежить від справності бортовий проводки. Особливо приділити увагу варто:
  • Окисленим контактам.
  • Погано зафіксованим з'єднанням.
  • Пошкодженій проводці.
  • Регулятору напруги (те саме реле).
  • Працездатності генератора.
Це ключовий, але далеко не повний список вузлів і місць, які доведеться перевіряти в першу чергу. Але, навіть в таких умовах, гарантії довговічності акумулятора немає. Якщо ви неправильно його експлуатуєте.

Про простоях АКБ і експлуатації зарядних пристроїв


Якщо ви не хочете змінювати акумуляторну батарею вже через 1.5 року, то при тривалому бездіяльності автомобіля, АКБ потрібно демонтувати. До речі, акумулятори схильний до "стеканию" заряду, так що час від часу при консервації їх потрібно заряджати. Процес зарядки теж важливий, не можна допускати зайвої перезарядки батареї. Ні до чого хорошого це точно не приведе. Щоб уникнути подібних ситуацій, підберіть гарне зарядний пристрій для своєї акумуляторної батареї. Якщо ви вже підібрали собі акумуляторну батарею, саме час оформити замовлення. Якщо у вас виникли непередбачені проблеми, зв'яжіться з нами будь-яким зручним для вас способом.



Читати інші новини...

У вашому кошику
Корзина пуста
Інформація
Потрібна інформація не знайдено