Повітряний фільтр, його основні функції, догляд і приводи для його заміни!

18.03.2019
Повітряний фільтр в системі автомобіля виступає в один і той же час бар'єром і легкими машини. За сотню кілометрів пробігу двигун здатний використовувати 15 кубічних метрів атмосферного повітря, і важливо, щоб цей повітря був очищений від пилу і надходив у двигун з мінімальним опором. Додатково фільтр виконує функцію глушника шуму і засоби для регулювання температури горючої суміші в моторах бензинового типу.

Як пил знищує двигун?
Для процесу горіння двигунів потрібна достатня кількість чистого повітря, щоб випалити паливо подане в камери згоряння. Якби у двигунах не було передбачено повітряного фільтра, то разом з потоком повітря туди потрапляв би пил, бувши дрібним абразивом він подібно наждачному паперу стер металеві стінки функціональних елементів, що привело б до швидкого виходу двигуна з ладу. Але навіть з використанням фільтрів завжди є ризик затягнути з його заміною та опинитися в незручній ситуації.

Коли пил починає проникати в газорозподільний механізм, там починається незворотний і швидкий знос клапанної системи. Переможе сідла і клапана виявляються укладені тверді частинки, які при будь-якому такті двигуна ушкоджують площині металевих деталей. При такій тривалій дії середовища на систему клапанів, пристрій починає пропускати зайве повітря і різні суміші життєдіяльності моторної системи. Компресійне стиснення мотора втрачає свою ефективність і паливо перегорає значно гірше. В результаті ми можемо спостерігати нестабільну роботу двигуна, більша витрата палива з неефективною тягою і швидку псування впускних клапанів, що так чи інакше призводить до того, що газорозподільний механізм зажадає ремонту.

Коли пил доходить вже до самої камери горіння, разом з мастилом вона починає налипає на стінки та складові частини двигуна. Помалу з будь-яким наступним переміщенням поршня, пилу в картері мотора стає все більше і більше, що призводить до забруднення моторної оливи. Внаслідок циклічності силового агрегату, моторна олива поширює весь накопичений бруд по движку, а фільтр для мастила не здатний утримати ці мікропіщинки та продовжує ганяти їх по системі, все більше дряпаючи поверхні постійно рухаються елементів рухової системи.

Всі ті елементи двигуна, які працювали в циклі за участю забрудненої олії схильні до передчасного зносу. Обов'язково слід звернути увагу на вкладки, колінчастий вал, кільця, поршневі пальці, масляний насос та інші елементи механізму, які використовують мастило. Забруднена олива має дуже погану здатність вільно циркулювати, якщо канали засмічуються через що потрапила туди бруду, що і призводить до повільного, але вірного висновку двигуна з ладу.

Як часто і навіщо потрібна заміна повітряного фільтра?
Двигун автомобіля і його деталі вимагають захисту від зовнішніх впливів пилу, оскільки абразивне середовище здатне прискорити зношування пар двигуна і при забитому фільтрі утруднити роботу двигуна. У разі якщо фільтр для повітряного очищення замінити на новий перш ніж попередній витратить свій ресурс, двигун стане знову надійно захищений від впливів агресивного середовища і з'явитися відчуття невеликого сплеску потужності тяги. Визначити, що фільтр засмітився легко за кількома симптомів. Найпростіше це можна перевірити при дослідженні стану самого фільтра.

Щоб провести візуальний огляд, необхідно дістати елемент, що фільтрує. Кожен водій без зусиль зможе відрізнити чистий він чи засмічений і потребує оновлення. Розмоклий масляний фільтр просто розпізнати по темній сажі на шарах, які під впливом пилових потоків і вологи набралися бруду і візуально втратили форму. Забруднений фільтр слід замінити або хоча б прочистити стисненим повітрям.

Багато фахівців рекомендують виконувати заміну фільтрів зі зміною оливи, яка проводиться зокрема через 10-15 тисяч кілометрів. При більш суворих умовах або при частій їзді по ґрунтових дорогах слід здійснювати чистку або заміну частіше.

Як підібрати повітряний фільтр?
В ході процедури заміни повітряного фільтра необхідно добре очистити корпус повітрозабірника, і поставити фільтр точно під розмір. Якщо встановити елемент фільтрації не щільно, то при роботі з повітрям можна допустити потрапляння частинок бруду в мотор. Щоб уникнути таких ситуацій, до підбору фільтра слід підійти з важливістю. Економія тут не до речі, оскільки вартість фільтра не йде в порівняння з сумами, які водії змушені викладати за ремонт засміченого двигуна.

Важливо підібрати повітряний фільтр хорошої якості! На ринку представлено безліч різновидів повітрозабірних фільтрів, вони мають різний ступінь якості та відрізняються габаритними розмірами. Для допомоги в підборі такого важливого елемента, пропонуємо Вам ознайомитися з асортиментом повітряних фільтрів.

Систематичний підхід в турботі про транспортний засіб і своєчасна заміна важливих елементів в обов'язковому порядку дасть позитивні плоди та Ви будете задоволені, як здатна зрости продуктивність двигуна доглянутого автомобіля.


Читати інші новини...

У вашому кошику
Корзина пуста
Інформація
Потрібна інформація не знайдено