Аварійка та поворотники несправні: що робити?

26.02.2024
Аварійні сигнали та сигнали поворотів - те, без чого рух транспортного засобу уявити вкрай складно. Адже вони мають сигналізувати про наміри водія і є однією зі складових, що відповідають за безпеку на дорозі. Порядок користування світловими сигналами визначено у ПДР. Якщо сигнали відмовили в процесі руху, тоді водій повинен позначати свої маневри сигналом руки і якнайшвидше дістатися стоянки або СТО. Несправності цієї групи є критичними.

Чому важливо забезпечити справність аварійки та сигналів поворотників


Виробники транспортних засобів приділяють особливу увагу цим вузлам авто з таких причин:
  • сигнали багато в чому визначають безпеку руху. Тільки уявіть як ви переміщатимете містом без попередження водіїв про те, куди ви маєте намір повернути, коли хочете зупинитися і т.д. Звичайно ж, це просто неможливо;
  • світлові сигнали в процесі експлуатації автомобіля, особливо в умовах міського ритму, використовуються набагато частіше порівняно з іншими системами. Якщо змінити гучність музики в авто ви можете щодня, помити стекла раз на тиждень, то поворотники працюють щодня і часто, тут все логічно;
  • системи в авто повинні бути спроектовані так, щоб водій міг моментально дізнатися про найменші проблеми з ними. Йдеться про те, щоб проблема відразу відображалася на панелі приладів, адже якщо цього не буде, то є ризик потрапити в халепу.

Які несправності можуть виникнути?


Несправності можуть бути такі типи:
  • перегорання ламп повторювачів поворотів та інших ламп у машині;
  • проблеми у світлодіодних лінійках у тому випадку, якщо вони використовуються у системі поворотників;
  • відмова при експлуатації такого елемента як реле поворотів;
  • очевидні проблеми з перемикачем поворотів;
  • явні помилки у роботі індикаторів на панелі приладів, вони починають часто блимати, блимають занадто сповільнено тощо;
  • проблеми у роботі електропроводки.
Світловий та звуковий контроль мають бути забезпечені обов'язково, виробники знають про це, адже система справді є важливою. До ознак несправності даних систем належать:
  • немає блимань індикаторних лампочок на панелі приладів. Ми вже говорили про те, що це дуже важливо, адже тільки так можна дізнатися про проблеми у системі;
  • лампи, які відповідають за повороти на панелі приладів, починають хаотично блимати;
  • звуки в області кермової колонки;
  • не блимають лампи на індикаторі, який відповідає за включення аварійної сигналізації.
Розглянемо найчастіші несправності авто, а також шляхи їх усунення.

Реле поворотів


Це той елемент, який донедавна був основним у системі аварійних сигналів та поворотників в авто. Раніше застосовувалися реле поворотів з біметалевою пластиною, сьогодні вони вже не такі актуальні, правда в деяких вантажних авто застосовується він досі. Поряд із невеликою ціною цього елемента є ще певні переваги, якими може похвалитися цей елемент, а саме його висока надійність та простота конструкції, що забезпечує ремонтопридатність.

Центральною частиною схеми є біметалічна пластина - коли водій включає аварійку або поворот ця пластина перебуває у не нагрітому стані та відповідає за замикання ланцюга сигнальних ламп і вони включаються. Потім біметалічна пластина нагрівається - це відбувається в міру протікання струму по ній, в результаті пластина змінює свою форму (вона починає згинатися).

Пару слів про біметалеву пластину ... Цей елемент складається з 2 пластин, які скріплені між собою. Пластини мають різні коефіцієнти температурного розширення. Нагріваючись пластини будуть ставати ширшими з різною швидкістю - це призводить до деформації. Деформуючись пластина розмикає контакт реле, струм не йде, лампи гаснуть. Потім пластина остигає і все відбувається у зворотному порядку. Якщо перегорить якась лампа, то пластина нагріватиметься повільніше, а період миготіння буде довшим.

Нині у системах застосовуються інші реле. Йдеться про реле із вбудованою схемою. Такі схеми не настільки надійні і виходять із ладу нерідко. У сучасних авто в панелі приладів встановлений додатковий зумер, він відповідає за дублювання індикаторів поворотів. Реле такого плану не ремонтопридатні і у разі їх виходу з експлуатації необхідно виконувати заміну.

Перемикач поворотів


Перемикач поворотів теж другорядним не назвеш. Він відрізняється надійністю, проте виходить із ладу досить часто, адже в умовах міського ритму руху включається дуже часто.

Щоб виконати заміну перемикача повороту, треба зняти для початку кожух з пластмаси, який відповідає за захист рульової колонки. Перемикач може бути встановлений на клямки або гвинти. Демонтаж пристрою не буде складно виконати.

Виконувати ремонт немає сенсу, краще відразу замінити елемент на новий.

Несправності ламелей, ламп та проводки


Виявити місце пошкодження електропроводки дуже складно, адже система відповідає за обслуговування задніх габаритних вогнів. Проводи до цих вогнів йдуть через весь салон авто і часто вони розташовані на дверях багажника. Найчастіше електропроводка ушкоджується у таких місцях:
  • під порогами, переднім пасажирським та водійським;
  • у роз'ємі ламп та фар.
Якщо є проблема з однією з ламп, то для початку треба її продзвонити, якщо виявиться, що вона справна, то треба буде підібгати контакти гнізда, куди вставляється лампочка і ламелі.

Сьогодні в авто часто використовуються світлодіодні випромінювачі. Вони відрізняються надійністю, проте у світлодіодній лінійці часто відбувається їхній вихід з ладу. Якщо таке сталося, то краще одразу звернутися до фахівців для проведення ремонту.

Вимикач аварійної сигналізації


Якщо вимикач вийшов з ладу, включаючи поворот, можна буде спостерігати миготіння всіх ламп. У деяких машинах реле поворотів знаходиться на кнопці аварійної. Кнопка відносно дешева, тож якщо вона вийшла з ладу, то краще просто одразу замінити її.

Несправність у блоці керування кузовом


Блок управління кузовом – вузол авто, який відповідає за роботу поворотників та аварійки. Такий підхід має забезпечити централізований контроль. Однак він ускладнює ремонт системи. Адже в такому разі без комп'ютерної діагностики обійтися не вийде і для вирішення проблеми треба буде залазити до блоку управління кузовом. А це, як ви здогадуєтеся, ще задоволення в плані ціни за роботу. Те, де бере участь "мозок авто", коштувати дешево просто не може.

Перегорання запобіжників


Запобіжники, які забезпечують обслуговування системи аварійної сигналізації та системи поворотників, виходять з ладу вкрай рідко. Якщо вони перегоріли, то треба перевірити чи справна проводка, чи все гаразд із контактними ламелями ламп і т.д.

Причини та найчастіші варіанти несправності


Нижче наведемо вам перелік несправностей та їх причин (проте відразу робити якісь висновки ідея не з найкращих, адже проблеми можуть ховатися і в іншому):
  • поворотники не вмикаються, аварійна сигналізація спрацьовує - швидше за все проблема криється в несправності перемикача поворотів;
  • аварійна сигналізація не спрацьовує, а поворотники працюю – швидше за все проблема в кнопці поворотників;
  • і поворотники, аварійка несправні. Тут причина може бути в поганому контакті з реле поворотів, несправності в ньому, відмові блоку управління кузовом або перегоранні запобіжників;
  • дуже швидко блимають індикаторні лампи - тоді найімовірніше замкнуло проводку або ламелі ламп поворотів;
  • індикаторні лампи блимають рідко - швидше за все відбувся обрив проводки до ламп поворотників, лампи перегоріли і т.д.
Якщо проблема є, то ігнорувати її не можна в жодному разі. Без сигналів пересуватися що містом, що на трасі заборонено та небезпечно. Якщо у вашому випадку ремонт вже не допоможе і необхідно виконати заміну покажчика повороту, переходьте в наш онлайн-каталог. У нас є величезний вибір різних позицій для авто різних марок та моделей, серед них у тому числі: Ми гарантуємо бездоганну якість продукції, що поставляється на ринок. Усі позиції з каталогу є оригінальними, а ціна на них залишається більш ніж доступною для споживачів з України. Ми пропонуємо своїм клієнтам найвигідніші умови співпраці, сюди відносяться також різні способи оплати та доставки замовленої продукції. Окремо слід зазначити, що в нашому магазині є безліч інших корисних речей для вашого “залізного коня”, тому в одному місці можна замовити відразу все, заощадивши таким чином на доставці. У нашому магазині вам доступні також амортизатори кришки багажника, рульові тяги, захисні сітки радіатора і багато іншого. Варто відзначити, що у нас працює висококваліфікований персонал, тому якщо раптом у вас виникнуть складнощі з підбором обладнання для авто – сміливо звертайтесь до менеджера. Вони допоможуть підібрати потрібну позицію та проконсультують з усіх питань.

Підбір покажчиків повороту за моделлю автомобіля!

Оберіть свій автомобіль:


Марка авто:
Модель авто:


Читати інші новини...

У вашому кошику
Корзина пуста
Інформація
Потрібна інформація не знайдено