Кроки до ідеального звуку: вибір акустики для вашого авто

22.02.2024
Для тих, хто проводить багато часу за кермом (таксистів, тих, хто любить подорожувати машиною), хоча, і не тільки для них, комфорт під час перебування в авто вкрай важливий. Однією із складових є гарне звучання музики в машині. Саме тому питання вибору якісної акустики для авто є важливим для більшості власників авто – адже відмовляти собі у комфорті не хоче ніхто. До того ж не варто забувати і про те, що якісне звучання в авто це ще й надто престижно. Повнозвучна звукова картина в машині - це свого роду візитна картка власника авто, покликана підкреслити його соціальний статус.

Багато власників помилково вважають, що найважливіше для хорошого звучання правильно підібрати автомагнітолу. Вона має бути класною та дорогою. Безумовно, автомагнітола важлива, адже багато в чому залежать рівень і можливості всієї системи. Однак вона далеко не єдиний елемент, на який важливо звертати увагу. Слід також приділити увагу динамікам авто. Саме вони відповідають за чистоту звучання, його об'ємність, створення музичного фону в салоні авто.

Сьогодні на ринку є безліч елементів для акустики авто, тому вибрати підходящі досить складно. Щоб вам було легше розібратися у всіх нюансах підбору, ми підготували для вас цю статтю. Це свого роду гайд із підбору автомобільної акустики.

Насамперед вам необхідно чітко визначити для себе, а навіщо вам потрібна нова система автомобільної акустики
Якщо щось вийшло з ладу і вам необхідно замінити заводську акустику на таку ж, це набагато простіше. А от якщо ви хочете побудувати в авто якісну аудіосистему, то тут доведеться постаратися трохи більше. Загалом заміна штатних динаміків досить простий процес, що може включати купівлю нової апаратури, вибір інноваційних рішень тощо. Необхідність часто обумовлена тим, що виробника авто приділяють переважно увагу тим вузлам авто, які відповідають за безпеку руху, все інше вони залишають на другому плані. Тому вони не надто приділяють увагу якості звукової апаратури.

Щоправда, обладнання низької якості далеко не єдина проблема, яка може бути зі звуком. Можливо і таке, що динаміки неправильно розташовані в салоні і не можуть забезпечити високі частоти та хороші баси. Вирішити проблему з поганою якістю звучання можна покупкою більш дорогого обладнання та його правильним розташуванням. Також підвищити якість звучання можна за рахунок встановлення додаткових аудіокомпонентів, серед яких сабвуфер, підсилювач, процесор DSP.

Бюджет
Визначитись із бюджетом на початковому етапі дійсно важливо, адже на ринку представлена величезна кількість різних рішень. А так можна буде відразу визначити діапазон, в якому можна буде шукати оптимальний для себе варіант з точки зору співвідношення "ціна-якість".

Визначитись з місцем встановлення обладнання, розміром та типом
Всі авто мають різну конструкцію і тому звичайно те, що зручно для одного, буде зовсім незручно для іншого. Тому про універсальність тут особливо не йдеться. Отже, щодо видів динаміків авто, то вони бувають 2 видів:
  • коаксіальні. До цієї системи входить кілька акустичних головок, всі вони розміщені в одному корпусі. Це означає, що весь діапазон відтворюється в одному корпусі. Перевагою системи є її доступна вартість. Серед недоліків можна виділити: відсутність можливості підбирати додаткові компоненти на свій смак, відносно "скромні" технічні характеристики обладнання. Також варто відзначити, що звук більшою мірою буде присутній у задній частині салону авто.
  • компонентні. Такі системи відрізняються вищим рівнем складності налаштування. У систему входить безліч елементів серед яких у тому числі: мідбаси, вуфери та кросовери тощо. Такий варіант - саме те, що потрібно меломану, який хоче сповна відчути музику. У цій групі також є певна градація. Системи бувають таких видів:
    - двокомпонентна (містить 2 високочастотники та 2 низькочастотники);
    - трикомпонентна (містить 2 ВЧ, 2 НЧ та 2 СЧ динаміка). Якщо монтаж буде виконано правильно, обтікання звуком буде на висоті. Ціна буде високою, проте результат буде розкішним. Компонентні системи дають можливість прослухати навіть гру окремих інструментів та створює так званий ефект 3D звуку. Це вимагає додаткових навичок та знань від установника, адже монтаж компонентних динаміків справді набагато складніший.

    Можна встановити одночасно і коаксіальну, і компонентну акустичну системи.

    Такий підхід забезпечить максимальну результативність – усі пасажири слухатимуть музику на максимум і атмосфера буде просто неймовірною. Але в такому випадку компонентна акустична система буде основною і саме вона створюватиме своєрідну панораму для звучання. Коаксіальна у такому разі буде вторинною.

    Щодо розміру динаміків, то цей момент також є надзвичайно важливим.
    Так, наприклад, динаміки, які мають 10-13 см по діагоналі можуть відтворювати тільки ВЧ. А ось пристрої більшого розміру функціональніші, виробляють звуки краще, чіткіше. Однак тут є ще момент - все залежить від особливостей конструкції машини. Якщо діаметр придбаного обладнання буде більшим, то необхідно буде проводити додаткові маніпуляції для монтажу.

    Також слід зважати на такий момент, як потужність акустичної системи. Бажано, щоб вона була більша ніж вихідна потужність магнітоли.

    Правильно підібране обладнання – це звичайно важливо, але монтаж не менш важливий.
    Від правильності установки залежить атмосфера відтворення в салоні автомобіля. Так, пищалки невеликого розміру слід встановлювати так, щоб вони були спрямовані на слухача, вуфери "потрібні" внизу задніх дверей або задній полиці авто. Якщо монтаж не буде правильним, то навіть мегадорого обладнання не врятує.

    У нашому каталозі є акустика від Alpine, Blaupunkt, Calcell, Helix, Kicx, Mystery та інших брендів. У нас ви можете оформити замовлення на:


  • Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено