Захисна сітка радіатора: чи варто монтувати її на авто?

15.02.2024
Захисна сітка радіатора
Монтаж сітки радіатора відбувається тоді, коли власник авто бажає захистити сам радіатор від потрапляння в нього каменів та інших абразивних частинок, ними можуть виступати комахи, шматочки гілок тощо. Також сітка покликана запобігти утворенню льоду на нижній кромці радіатора. Однак, варто розуміти, що монтаж сітки лише на перший погляд має суцільні переваги, насправді такі маніпуляції також мають і певні недоліки. У цій статті розглянемо їх, а також визначимо доступні види сіток для захисту радіатора на ринку сьогодні.

Переваги сіток радіатора


Радіатор транспортного засобу є доволі крихким, пошкодити його не так вже й складно. Розташований він таким чином, щоб отримати максимальний обдув набігаючими потоками повітря всієї лицьової поверхні, а стільники, як правило, виконані з тонкого металу і т. д. Захисна сітка радіатораПід час руху, особливо коли мова йде про пересування на великій швидкості, навіть невеликий камінь чи шип, вилетівший з-під коліс авто попереду, може завдати серйозної шкоди - зам’яти стільники, пробити радіатор системи охолодження тощо. Звичайно, ми можемо говорити про те, що більшість авто мають штатні решітки з нахилом, однак їх недостатньо для того, аби забезпечити належний захист радіатора. Недосконалість таких елементів пояснюється наступним: у сітці передбачено великі отвори. Адже виробник дбає перш за все про ефективність охолодження, захист радіатора його цікавить значно менше. Це призводить до того, що в результаті пошкодження інтеркулера, радіатора кондиціонера і системи охолодження мотора зустрічаються досить часто.

Не варто забувати й про те, що в процесі експлуатації авто на радіаторі так чи інакше накопичується бруд, тонкі стільники можуть бути покриті липким шаром, що утворився із залишків комах. Забруднення такого типу вкрай важко змити й робити це варто тоді, коли забруднення тільки з'явилися. Якщо ігнорувати необхідність очищення цього елементу авто, радіатор перестає нормально функціонувати, його охолодження не відбувається належним чином і набіги потоків повітря не справляються з поставленими перед ними задачами.

Захисна сітка радіатора Знаючи про ризик виникнення таких проблем, багато автовласників приймають рішення виконати монтаж сітки для захисту радіатора. Захисна сітка для радіатора ставиться в решітку радіатора, також вона може закріплюватись прямо до бампера авто. Сітка дозволяє захистити радіатор від механічних пошкоджень, дозволяє знизити інтенсивність накопичення бруду на поверхні радіатора. Особливо актуальним є використання такого елементу на авто, які часто експлуатуються в умовах траси, переміщуються грунтовими дорогами тощо. В даному випадку ризики пошкодження радіатора набагато більші. Однак варто розуміти, що прагнення захистити радіатор за допомогою сітки в ряді випадків може призвести до збоїв в роботі системи охолодження та перегріва двигуна. Саме тому варто виважено підійти до вирішення питання чи варто встановлювати сітки.

Які сітки для захисту радіатора автомобіля бувають?


Захисна сітка радіатора Захисні сітки радіатора можуть монтуватися як в радіаторну решітку, так і в нижню частину бампера транспортного засобу. Також власники можуть комбінувати такі види кріплення.

Сітки можуть відрізнятися матеріалом виготовлення, а також розмірами осередків. Зазвичай їх виготовляють з алюмінію, однак на ринку можна знайти в тому числі й варіанти зі звичайного металу типу нержавійки або ж з ударостійкого пластику. Що ж до розмірів, то чим менший розмір осередків, тим кращий захист, однак гірший обдув.

У каталозі нашого магазину доступні такі позиції:

Недоліки захисних сіток для радіатора


Захисна сітка радіатора Як ми визначили, така додаткова опція, як захист радіатора не передбачена виробником. Її монтаж є нештатним доопрацюванням, саме тому, якщо ваше авто ще на гарантії можуть виникнути певні суперечки з дилером. Дилер може відмовити вам у виконанні гарантійних зобов’язань. Що ж до перспектив встановлення сітки представниками офіційного дилерського центру, то напевно, що вам відмовлять.

Більшість виробників авто впринципі не дозволяють реалізовувати ці рішення. Це пов'язано з тим, що в результаті таких маніпуляцій може відбутися зміна напрямків потоків повітря й їх буде недостатньо для того, аби радіатор охолоджувався належним чином. Це може спричинити перегрів двигуна та підвищення температури у просторі під капотом. Більш небезпечними ці ситуації є тоді, коли в авто встановлено високофорсований мотор. Як правило, робоча температура таких двигунів доволі висока, що значно підвищує вимоги до надійності та ефективності роботи системи охолодження.

Захисна сітка радіатора Ще один важливий момент - після монтажу сітки на радіатор варто завжди стежити за тим, щоб сітка була чистою і не перешкоджала проходженню повітря. З цієї причини не варто обирати сітки, які мають дрібні осередки. Також рекомендується регулярно очищати сітку від сухого листя, різного дрібного каміння і останків комах, які налипають на ній.


Монтаж сітки змінює зовнішній вигляд машини. В більшості авто сітка кріпиться зовні й це змінює зовнішній вигляд авто. До того ж не варто забувати про те, що вона збирає на собі пил, бруд тощо.

Сітка також впливає на аеродинамічні показники і характеристики автомобіля. Звичайно, занадто на аеродинаміку сітка не вплине, однак все ж таки він буде.

Деякі автолюбителі наголошують на тому, що сітка на бампері може спричинити збої в роботі активних і пасивних систем безпеки. Практичних підтверджень цьому немає, однак, повністю виключити таку можливість все ж таки не можна.

Корисна порада


Щоб не допустити помилку та прийняти правильне рішення важливо:

    Захисна сітка радіатора
  • проаналізувати умови експлуатації авто. Для жителів міст, які експлуатують авто переважно його ж вулицями, купувати сітку немає необхідності. В такому разі від неї буде більше шкоди, ніж користі. Простої в пробках та низька швидкість руху в місті самі по собі є доволі важкими умовами експлуатації. Це означає, що навантаження на систему охолодження сильно зростає. Якщо ж ви додатково ще сітки встановите, то обдув радіатора стане ще гіршим. А ось для тих, хто переміщується грунтовими дорогами чи трасою такий елемент точно зайвим не буде. Адже там на вас чекає велика швидкість, камінці тощо;
  • вибрати правильного виробника. Не варто економити на цій деталі - слід купувати сітки від перевірених і відомих брендів, які гарантують бездоганну якість готового рішення. Кустарні способи захисту радіатора та всілякі саморобні рішення тут точно не кращий вибір. Є ще один важливий момент - варто забезпечити надійне та якісне кріплення елементу. Встановивши сітку на пластикові засувки, хомути, клей ви не можете бути певні в тому, що сітка не спаде на швидкості, чи-то коли в неї потрапить гілка чи камінець;
  • обрати єдине рішення для свого авто. Комбінувати декілька сіток для забезпечення гарного захисту не можна. Такі маніпуляції можуть порушити циркуляцію повітря, спричинити недостатній обдув та стати причиною перегріву мотора. Також між сітками буде збиратися бруд й доглядати за ними буде важко.

Захисна сітка радіатора Якщо на вашому авто встановлено потужний мотор, який є теплонавантаженим, то від монтажу будь-яких сіток радіатора краще відмовитися одразу. Те ж саме стосується авто, які регулярно експлуатуються в спортивному режимі, обороти двигуна часто і подовгу підтримуються в жовтій/червоній зоні, водій крутить мотор до відсічення. Такі двигуни більше за інших потребують гарного охолодження, а найменші збої можуть призвести до перегріву двигуна, трансмісії тощо.

Висновки


Сітка для захисту радіатора- надзвичайна корисна річ, коли ви експлуатуєте авто на трасі чи грунтових дорогах. Вона покликана захистити радіатор від камінців, налипання бруду тощо. В той же час неправильний підбір елемента може стати причиною перегріву двигуна та спричинити серйозні проблеми в роботі авто. Не варто забувати й про те, що виробники авто не “схвалюють” встановлення його й можуть зняти ваше авто з гарантії у разі монтажу сітки. Саме тому, варто спочатку все ретельно обміркувати й вже потім замовляти сітку для радіатора в магазині. У разі позитивного рішення краще робити це у нас, адже ми гарантуємо бездоганну якість запчастин для авто та пропонуємо кращі умови для оплати та доставки замовленого товару.


Читати інші новини...

У вашому кошику
Корзина пуста
Інформація
Потрібна інформація не знайдено