Навіщо потрібний розширювальний бачок системи охолодження?

08.02.2024
Розширювальний бачок системи охолодження
Розширювальний бачок у машині є невід'ємним елементом її системи рідинного охолодження. Цей елемент виконує роль компенсатора коливань охолоджуючої рідини під впливом різних температурних режимів. Конструкція бачка може бути різною, все залежить від особливостей і складності конструкції самої системи, що охолоджує. Так, бачок виступає і спеціальним резервуаром для зайвої рідини, і спеціальним пристроєм, який є відповідальним за регулювання тиску в системі. У цій статті розглянемо, що таке розширювальний бачок, яка його конструкція та які несправності можуть виникнути у цьому вузлі транспортного засобу.

    Навіщо в машині потрібний розширювальний бачок?

Розширювальний бачок системи охолодження Охолодні рідини, які мають у своєму складі водний розчин пропілен- або етиленгліколю характеризуються вищим коефіцієнтом теплового розширення, порівняно із звичайною дистильованою водою. Якщо такий охолоджувач налити до країв, то при запуску ДВЗ рідина може перелитися внаслідок свого розширення під впливом високих температур. Після цього вона почне виходити назовні через запобіжний клапан і потрапить у розширювальний бачок. Останній виступає ємністю, що використовується для накопичення надлишків антифризу. Після того, як двигун буде заглушений і охолоне об'єм охолоджувача в радіаторі, знову прийде в норму, а в охолоджувальній системі з'явиться розрідження. Потім клапан радіаторної кришки спрацює і тим самим виконає засмоктування повітря. Внаслідок цього є ризик утворення повітряних тромбів. Все це впливає на процес теплообміну і спричиняє перегрів силового агрегату. І ось щоб цього всього не сталося з'явилася необхідність встановлення додаткової ємності для збору надлишків рідини, яка могла б перешкоджати надходженню повітря в радіатор. Такою паличкою-виручалочкою і став розширювальний бачок у транспортному засобі.

Однак слід розуміти, що конструкції змінюються і тому функціонал цієї деталі може дещо варіюватися (проте в сучасних авто від неї все ж таки не відмовляються). Сьогодні в авто використовуються такі системи, в яких клапан встановлений на кришці бачка розширювального і схожий з перепускним клапаном, який встановлений на кришці радіатора. Призначення цієї деталі полягає у випуску зайвої пари, а також перегрітого тосолу. У такому разі розширювальний бачок бере на себе функцію такої собі верхньої частини радіатора, саме тому він вважається важливим елементом системи охолодження.

    Де знаходиться розширювальний бачок?

Розширювальний бачок системи охолодження Він розміщений біля радіатора та закріплюється прямо до кузова авто. Також він приблизно половину свого розміру виступає над радіатором. Це потрібно для того, щоб створити ефект сполучених судин. З'єднані вони між собою за допомогою спеціального шлангу. Таке конструктивне рішення дозволяє забезпечити потрапляння рідини в розширювальний бачок при її нагріванні, а при охолодженні двигуна забезпечити компенсацію її об'єму з вмісту розширювального бачка. До того ж у цьому процесі виключено попадання та скупчення повітря у системі. Конструкція розширювального бачка Конструкція розширювального бачка є максимально простою. Це ємність із пластику, в яку вмонтований спеціальний датчик, покликаний сигналізувати про зміну нормального рівня охолоджуючої рідини. Бачок закритий герметично кришкою із клапаном, клапан є “відповідальним” за регулювання тиску.

    Корпус

Найчастіше ці деталі авто виробляються з напівпрозорого пластику. На бічній стінці є шкала, яка використовується для відстеження рівня рідини у системі. Виходити за межі зазначених позначок не бажано. Так це не пройде безслідно для авто і в багатьох випадках буде навіть критичним для машини.

    Кришка розширювального бачка

Розширювальний бачок системи охолодження Ця деталь обов'язково має 3 елементи, а саме: гумове кріплення, пружинне кільце та верхівку. Верхівка кришки є блоком впускного повітряного і випускного парового клапанів. Тоді, коли ДВС починає нагріватися, тиск охолоджувача починає зростати. По досягненню ним свого максимуму (120 кПа) відбувається відкривання випускного клапана. Якщо тиск падає нижче за позначку 83,4 кПа, відбувається його закриття. Дані превентивні заходи мають важливе значення для всієї системи, адже якщо тиск підніметься занадто високо, це може стати причиною пошкодження шлангів, а то й взагалі вивести з ладу радіатор.

    Можливі несправності

На перший погляд здається, що ламатися тут просто нема чого, адже розширювальний бачок - простий контейнер із кришкою. Ось саме з останньою і можуть виникнути проблеми, адже вона є пропускним клапаном тиску. Саме від того, наскільки добре вона справляється з поставленими перед нею завданнями, залежить нормальне функціонування системи охолодження мотора. Однак, кришка, правду кажучи, є не єдиною “проблемою”. Адже можуть мати місце також розрив розширювального бачка та його протікання. Розглянемо їх детальніше.

    Розрив розширювального бачка

Розширювальний бачок системи охолодження Якщо має місце така проблема, то обсяг охолоджуючої рідини буде нижчим за нормальний показник, який потрібен для справного функціонування всієї системи охолодження. У разі неминучим результатом буде вихід системи з ладу. У разі розриву деталі продовжувати експлуатацію автомобіля категорично заборонено. Бачок розширювальний треба замінити якнайшвидше і налити в нього потрібну кількість рідини. Просто долити охолоджуйку в бачок в надії на те, що витікати вона буде не дуже швидко також не можна. Оскільки маніпуляції такого плану можуть призвести до виходу з експлуатації ГБЦ. У такому разі ремонт влетить у ту ще копієчку.

    Потік розширювального бачка

Протікає розширювальний бачок через порушення цілісності корпусу. Статися це може через механічне пошкодження, наявність дефекту сполучного шланга або зламаною або нещільно прилеглої кришки.

    Проблема із клапанами кришки розширювального бачка

Розширювальний бачок системи охолодження Розгерметизація системи охолодження ДВЗ може статися внаслідок зносу кришки, її пошкодження внаслідок роз'їдання та розпаду клапанів. Внаслідок цього система наповнюється зайвим повітрям, яке у свою чергу є причиною підвищення тиску та веде до виведення з ладу елементів системи. Це не проходить безвісти і є причиною неминучого перегріву силового агрегату. Також зайве повітря в системі веде до «тромбоутворення» системи охолодження та призводить до виходу грубки з ладу. Якщо клапани кришки засмічуються, їх функції також можуть порушуються. Знову ж таки причиною цього буде зайве повітря, яке не залишає систему і веде до її розгерметизації, а також ушкодження патрубків. Якщо ступінь засмічення кришки невисока, проте клапани не встигають своєчасно втягувати повітря і випускати його, це погано позначається на радіаторі, він починає текти. В результаті цього виходять з ладу термостат та помпа.

Якщо вам не пощастило і ви все ж таки зіткнулися з поломкою розширювального бачка, тоді вам необхідно перейти в наш онлайн-каталог. У нашому магазині є величезний вибір даних деталей для автомобілів різних марок і моделей. У нас можна оформити замовлення на такі деталі, як бачок для Toyota Camry V40 '06-11 від FPS. Ця ТМ FPS була створена компанією «Форма партс», яка успішно поєднала під своїм брендом продукцію величезної кількості виробників запчастин для машин. Продукція відрізняється високою якістю виконання та тривалим експлуатаційним ресурсом. Також на полицях магазину є бачок розширювальний Chevrolet Lacetti '03-12 седан/універсал (FPS), бачок омивача Kia Sportage '10-15 (FPS), бачок омивача Skoda Fabia II '10-14 (FPS), бачок омивача для Nissan Tiida '05-, хетчбек, європ. версія (FPS) та інші позиції від вищезгаданого бренду.

У нас встановлені найкращі ціни на всі позиції з каталогу. Якщо самостійно знайти потрібну позицію не виходить, звертайтеся до наших менеджерів. Вони завжди на зв'язку і готові допомогти Вам з вибором потрібної позиції, адже позицій у нас багато і заплутатися в них складно (система фільтрації, звичайно, допомагає заощадити час, але все ж таки). Крім розширювальних клапанів, у нас є також багато інших корисних речей для авто, серед них АКБ, зарядні пристрої, аптечки та багато іншого. На всі позиції діє доставка до всіх куточків України.

Пропонуємо скористатися спеціальним підбором запчастини за моделлю автомобіля!

Оберіть свій автомобіль:


Марка авто:
Модель авто:


Читати інші новини...

У вашому кошику
Корзина пуста
Інформація
Потрібна інформація не знайдено