Основні види та класифікація моторних масел

10.02.2022
Моторна олива у двигуні автомобіля виконує вкрай важливу роль. Основним завданням технічної рідини є змащення всіх рухомих елементів у двигуні транспортного засобу. Низький рівень масла, заливка неякісної чи невідповідної рідини значно погіршує продуктивність і може призвести до виходу з експлуатації двигуна вашого автомобіля. У цій статті ми розповімо про основні види та особливості моторних масел, а також про їх класифікацію. Ви дізнаєтеся на що варто звертати увагу і як вибрати правильну моторну оливу.

Основні види моторних масел


Мінеральна олива
Моторна олива, що виготовляється на мінеральній основі та відрізняється більш високим рівнем в'язкості. Чудово підходить для двигунів, пробіг яких понад 100 тисяч кілометрів. Використання мінеральної оливи не рекомендовано при значних перепадах температур, оскільки воно може застигнути у двигуні авто. Інтервал заміни таких моторних масел менший, у порівнянні з напівсинтетичними або синтетичними рідинами.

Мінеральні оливи мають досить низьку ціну та простоту виробництва, що є основною їх перевагою.

Напівсинтетична моторна олива
Моторні оливи напівсинтетичного типу виготовляються на мінеральній основі (50-70% у складі) із додаванням синтетичних пакетів присадок (30-50%). Масла напівсинтетичного типу набагато краще ніж мінеральні масла, причому значно дешевше синтетичних. Напівсинтетичні моторні оливи користуються особливим попитом серед водіїв.

Синтетична моторна олива
Повністю синтетичні моторні масла мають відмінну плинність і можуть бути використані в широкому діапазоні температур. У процесі експлуатації олива тривалий час зберігає свій первісний склад, що збільшує інтервал їх заміни.

При виборі масла для автомобіля важливо враховувати температурний режим експлуатації. Всі масла мають певну в'язкість, що впливає на легкість пуску в холодну пору року та захист двигуна за високих температур.

Літня олива може бути різного типу, як синтетична, так і мінеральна. Підвищена в'язкість такого масла забезпечує захист за високих температур. Експлуатація авто з таким маслом у двигуні не рекомендована за температури нижче 0.

Зимова моторна олива найчастіше зустрічається на синтетичній основі. Знижена в'язкість та покращена плинність гарантує легкий пуск за низьких температур.

Класифікація моторних масел


Існує кілька класифікацій для моторних масел:
  • SAE - визначає в'язкість та температурні властивості моторних масел.
  • API - спеціальний стандарт для поділу моторних масел за якістю та застосуванням до транспортних засобів.
  • ACEA - зведення жорстких вимог до моторних масел з урахуванням вимог певних автовиробників.

  • SAE


    Класифікація SAE є найпоширенішою, оскільки вона визначає в'язкість моторних масел. В'язкість мастила - це основний параметр моторної рідини, який визначає відповідність мастила двигуну авто. Класифікація за допомогою SAE є найпоширенішим способом визначення в'язкості моторної оливи. Цей параметр моторної рідини відіграє дуже важливу роль, оскільки моторне масло змащує всі рухомі елементи та гарантує легкий запуск двигуна. Зимові або літні оливи зустрічаються дуже рідко. Особливою популярністю користуються саме всесезонні моторні масла, тому розглянемо їх класифікацію. Перший показник у класифікації перед літерою W (winter) позначає низькотемпературний індекс в'язкості моторної оливи:
  • 0W призначений для використання при температурі до -35-30 C;
  • 5W до -30 -25 C;
  • 10W до -25 -20 C;
  • 15W до -20 -15 C;
  • 20W до -15 -10 C.

  • Друге значення, що знаходиться після тире, є високотемпературним показником, що визначає в'язкість за робочої температури двигуна (100 С). Чим вище показник, тим надійніший захист двигуна в умовах високих температур.

    API


    Цей стандарт, встановлений Американським інститутом нафти, класифікує продукт за декількома критеріями: диспергуюча та миюча здатність, а також захист від зносу, окиснення та корозії.

    Стандарт складається з двох літер: S для бензинових моторів або C для дизельних. Друга буква вказує на характеристики оливи. Чим далі за алфавітом буква, тим вище якість моторного масла. Наприклад, масло SH матиме нижчі експлуатаційні характеристики, ніж масло SN.

    ACEA


    Це стандарт Європейської асоціації автовиробників. Це показник якості, який визначається літерою та цифрою (наприклад, A1). Літера позначає тип двигуна:
  • А – масло для використання в бензинових двигунах.
  • B – використовується в дизельних двигунів легкових авто.
  • C – для легких двигунів, обладнаних каталітичними нейтралізаторами або фільтрами сажі.
  • E – для комерційних та вантажних транспортних засобів.

  • Число вказує на конкретні характеристики, що має забезпечувати масло. Чим вище число, тим краще її продуктивність.

    Рекомендації ACEA визначають:
  • Комбінації трьох категорій для бензинових та дизельних двигунів: A3/B3, A3/B4, A5/B5.
  • П'ять категорій для транспортних засобів з очисним пристроєм: C1, C2, C3, C4, C5.
  • Чотири категорії для комерційних автомобілів та вантажівок E4, E6, E7, E9, з яких дві для автомобілів з пристроєм контролю забруднення: E6 та E9.

  • На сайті інтернет-магазину Авторадості представлений широкий асортимент мінеральних, напівсинтетичних та повністю синтетичних технічних рідин для двигунів легкового та вантажного транспорту. Переходьте в каталог моторних олив, де ви зможете скористатися спеціальним підбором, вибравши необхідну в'язкість, літраж, тип або необхідні допуски. Тільки оригінальна та якісна продукція для вашого авто від відомих виробників!


    Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено