Як вибрати буксирувальний трос для автомобіля?

07.02.2022
Зіткнутися з поломкою автомобіля може кожен, тому важливо мати при собі буксирувальний трос. Особливо це стосується тих, хто часто їздить бездоріжжям за межами міста, проводить багато часу у відрядженнях або ж подорожує автомобілем. Цей маленький предмет коштує недорого, займає мало місце в багажнику, але може врятувати в багатьох неприємних ситуаціях. Правда, трос може стати в нагоді не тільки у разі поломки авто, цей виріб також знадобиться у випадку:
  • попадання у грязьовий полон;
  • з'їзду у кювет;
  • для старту двигуна у випадках, коли в машині сів акумулятор.

  • До вибору троса слід підійти максимально відповідально, адже цей аксесуар для авто представлений на ринку у різних варіаціях. На жаль, багато тросів не стоять і доброго слова і можуть порватися навіть від мінімального навантаження на них. При виборі буксирувального троса слід звернути увагу на:
  • матеріал;
  • довжину (він має бути в діапазоні від 4 до 6 метрів, в іншому випадку тягнути транспорт, що зламався або застряг, буде незручно і важко). Водії зі стажем, а також ті, хто у своєму житті потрапляв у неприємну ситуацію, радять перед покупкою виміряти трос та не вірити написам на етикетці;
  • колір;
  • допустиме навантаження (краще вибирати із запасом, адже автомобіль може бути завантажений);
  • кріплення. Найкраще купувати варіант з металевими гачками на обох кінцях, вони практично показали себе набагато краще, ніж тканинні аналоги. Вони зручні в експлуатації та прослужать довше.

  • Матеріал буксирувального троса


    Сталевий трос. Даний варіант практично не представлений на сучасному ринку автотоварів і використовується власниками авто дедалі рідше. Такий трос без проблем витримає будь-яку вагу і тому чудово підходить для буксирування вантажних автомобілів, для легкових авто - це далеко не найкращий варіант, тому що він:

  • займає багато місця у багажнику. Його не можна зігнути так, як зручно буде власнику авто;
  • схильний до корозії. Саме тому, купуючи такий трос, слід розуміти, що його треба буде всіма силами оберігати від іржі, інакше він підведе в найнесподіваніший момент. Незважаючи на високу якість виконання, яке, до речі, гарантують не всі виробники, трос може лопнути і пошкодити автомобілі, і завдати шкоди людям.

  • Істотним недоліком цього троса є відсутність амортизації за його використанні. Відповідно, навантаження на зчіпні пристрої обох машин суттєво зростає. Цей трос категорично заборонено для виконання будь-яких видів ривкових робіт.

    Капроновий буксирувальний трос. Цей трос відмінно справляється з поставленими перед ним завданнями, він легко витримує перепади температури, високі навантаження і при цьому відрізняється компактністю. Однак, він може використовуватися виключно для буксирування транспортного засобу трасою, для витягування з бруду (коли треба тягнути ривками) він зовсім не годиться.

    Поліпропіленовий трос. Цей варіант відмінно пружинить, він відрізняється надійністю та високою міцністю. З такими помічниками будь-яка біда ні за чим. Він добре справляється з буксируванням будь-якого автомобіля, що застряг, вагою до 5 тонн. На ринку є варіанти плетені, а також в розбіжність (міцніші). Перевагою поліпропілену є його висока плавучість, за рахунок неї не накопичує вологу. Цей матеріал стійкий до кислот або різних агресивних хімічних речовин, тому якщо на нього випадково розіллється якась автохімія у багажнику, можна не переживати. Інша справа – вплив ультрафіолету. Зберігати такий трос на сонці не варто.

    Тканинний трос. Найпопулярніший варіант для власників легкових автомобілів. Він підходить для буксирування машин вагою до 3 тонн. Такий канат займає мало місце та його зручно зберігати у багажному відділенні транспортного засобу. У разі розриву він не завдає пошкоджень і буксирувальнику, і тягнучому автомобілю.

    Буксирувальний трос із корабельного каната. Він не боїться вологи, заморозків та перепадів температури, проте у разі тривалого використання може деформуватися та показувати показники експлуатації не на такому високому рівні. Йдеться про те, що канат розтягується та втрачає свою здатність справлятися зі своїми функціями.

    Довжина буксирувального троса


    Як уже було зазначено вище, довжина троса має бути в діапазоні від 4 до 6 метрів. Це дозволить забезпечити можливість його використання для того, щоб витягнути машину з кювету, болота і т.д. Така довжина буксирувального троса є найбільш оптимальною і дозволяє йому справлятися зі своїм завданням, не наражаючи на небезпеку життя пасажирів і цілісність самих авто. Якщо довжина виробу буде менше 4 метрів, це створюватиме перешкоди для здійснення потрібних маневрів і підвищує ризик втрати контролю над машиною, яку буксирують. Якщо довжина буксирувального троса більше 6 метрів, то трос у процесі використання може зав'язатися до вузлів. Це перешкоджатиме нормальному використанню троса, та й щоб розв'язати вузли згодом знадобиться багато часу.

    Спосіб кріплення


    Кожен автомобіль оснащений спеціальними вушами для кріплення троса та буксирування. До вуха трос кріпиться гаками, які йдуть у комплекті. Найкраще підійде кований варіант (не тканинний). Щоправда, багато власників транспортних засобів роблять вибір зовсім у бік петель. Такий тип кріплення надійніший, адже ризик того, що трос злетить з авто зведений до мінімуму.

    Якщо Ви втратили кріплення або вже купили трос без нього, його можна зав'язати вузлом. В даному випадку йдеться не про простий вузл, а про булини (альтанковий вузл).

    Колір троса


    При виборі троса слід керуватися одним простим правилом: що яскравіше - то краще. Для осінньо-зимового періоду підійдуть просто яскраві кольори, наприклад, зелений, червоний або бузковий. Для літа краще придбати ті, які мають світловідбивні елементи. Такі троси буксирувальні відмінний варіант і для буксирування ночами. Можна використовувати додаткові прапорці або стрічки для позначення троса. У деяких комплектах такі аксесуари додаються. При виборі буксирувального троса слід не тільки враховувати параметри виробів на ринку, зіставляючи їх з вагою машини, особливостями кріплення та передбачуваним маршрутам проходження, а й бренд постачальника. Краще робити вибір на користь відомих виробників, які практично виправдали очікування власників авто.

    Вибір буксирувального троса - далеко не таке складне завдання, як може здатися на перший погляд. Хоча, при необхідності, менеджери магазинів із задоволенням проконсультують з особливостей експлуатації того чи іншого виробу і допоможуть підібрати найбільш вдалий варіант.

    На сайті нашого інтернет-магазину Авторадості ви можете перейти в каталог буксирувальних тросів для більш детального ознайомлення з представленим асортиментом. Скористайтеся спеціальним підбором, де ви можете обрати необхідний тоннаж та довжину для більш комфортного та швидкого пошуку троса.


    Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено