Чи можна буксирувати авто з АКПП?

03.01.2022
Практично всі автомобілісти знають, що буксирування автомобіля з автоматичною коробкою перемикання передач відрізняється від традиційного буксирування авто на механіці. При буксируванні АКПП на евакуаторі з платформою немає ризику. Однак, якщо такої можливості немає і потрібно буксирувати авто за допомогою іншого авто, обов'язково варто дотримуватися певних правил. Деякі власники авто на автоматі у надзвичайних ситуаціях не розуміють, як це зробити правильно і чи можна взагалі, при цьому, не зашкодивши транспортному засобу.

У нашій статті ми детально розповімо про відмінність буксирування авто з автоматом від механіки та про нюанси, які обов'язково потрібно врахувати.

Різниця при буксируванні АКПП та МКПП


Буксирування транспортного засобу з механічною коробкою відбувається на нейтральній передачі, в цей момент прокручується лише одна шестірня. У разі буксирування АКПП залишається рухомий весь механізм, навіть у нейтральному положенні селектора. Автомобілі з автоматичною коробкою передач змащують трансмісію тільки при працюючому двигуні. Двигун створює гідравлічний тиск, що нагнітає рідину по всій трансмісії для мастила. Якщо двигун не працює, а колеса обертають карданний вал або провідні осі, трансмісія може бути пошкоджена. При інтенсивному буксируванні або буксируванні з вимкненим двигуном механізм досить швидко перегрівається, що призводить до максимального зношування деталей та поломки трансмісії автомобіля.

Автомобіль на механіці легко виступає як у ролі буксира, і буксирного транспорту. У випадку з автоматичною КПП все не так просто і вкрай важливо дотримуватися деяких обмежень, щоб зберегти трансмісію в цілісності.

Загальні правила буксирування авто з АКПП


Залежно від марки та моделі авто рекомендації щодо буксирування можуть значно відрізнятися. Необхідно ретельно вивчити інструкцію від виробника, де можна дізнатися, чи передбачається можливість буксирування, в принципі. Також у мануалі вказано з якою швидкістю та на яку максимально допустиму відстань можна переміщати автомобіль на буксирі. У деяких випадках це взагалі заборонено.

Можливість попередньо вивчити та ознайомитись з правилами від виробника не завжди доступна. Хорошою порадою в цих обставин є дотримуватися оптимальних показників. Швидкість повинна становити не більше 30 км/год при буксируванні, оскільки це може негативно вплинути на трансмісії і значно підвищити знос або призведе до поломки. Відстань також не повинна перевищувати 30 км. При необхідності буксирування на більш тривалу дистанцію радимо скористатися евакуатором. Якщо такої можливості немає, то рухайтеся з перервами, залишаючи авто на деякий час, щоб система охолонула.

Також є загальні правила. Якщо авто в якості транспортного засобу, що буксирується, то коробка передач обов'язково повинна бути в нейтральному положенні, а якщо авто буксирує, то робити не вище третьої передачі. Перед початком рекомендуємо переконатися в достатньому рівні масла в коробці передач, щоб уникнути перегріву системи.

АКПП у ролі буксира


Авто з автоматичною трансмісією може бути в ролі буксира для іншого автомобіля. Однак КПП відчуватиме при цьому підвищене навантаження. Для того, щоб знизити ймовірність поломки та прибряти навантаження на трансмісію, рекомендуємо дотримуватися певних правил:

  • Вага буксируючого авто повинна бути більшою або дорівнює буксирується.
  • Швидкість при буксируванні не більше 30-40 км/год.
  • Слідкувати за температурою масла в КПП, остерігатися перегріву.
  • Двигатися плавно і без різких рухів.
  • Не вичавлювати газ до упору.
  • Робити невеликі перерви під час буксирування.

  • Корисні поради


    При необхідності буксирувати авто з варіаторною трансмісією обов'язково вивчіть мануал виробника. Деякі машини повинні буксируватися з увімкненим двигуном, або тільки на нейтральній передачі, а є випадки, де ця процедура взагалі заборонена.

    Буксирування автомобіля з автоматичною коробкою перемикання передач та повним приводом не бажане, рекомендовано переміщувати такі авто на евакуаторі. Якщо немає інших варіантів, то обов'язково буксуйте з піднятим переднім або заднім мостом. У таких випадках буксирування зчіпкою заборонено.

    У холодну пору року використовуйте лише жорстке зчеплення або часткове навантаження авто. Буксирування на гнучкій зчіпці в ожеледицю може створити небезпечну обстановку на дорозі або призвести до неприємних наслідків. Також використовуйте відповідні знаки, які зроблять вас помітнішими, щоб не створювати аварійну обстановку на дорозі.

    Буксирування авто з автоматичною КПП є досить складним завданням, де потрібно враховувати безліч нюансів. Іноді таке буксирування може бути небезпечним для автомобіля. По можливості, рекомендуємо уникати такої необхідності, але у разі безвиході скористатися порадами з цієї статті, а також ретельно вивчити рекомендації щодо буксирування від виробника.

    У кожному автомобілі має бути буксирувальний трос, оскільки в дорозі може статися абсолютно все і потрібно бути готовим до цього. Поломка, закінчення бензину в невідповідний момент або аварійна ситуація. У нашому інтернет-магазині Авторадості представлений широкий асортимент буксирувальних тросів від різних виробників. Ви можете скористатися зручним підбором, де оберете трос необхідної довжини, тоннажу та при необхідності з сумкою в комплекті.


    Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено