Крізь туман: авто освітлення в умовах недостатньої видимості

11.01.2021
Туман є небезпекою для водіння, і вміння правильно користуватися фарами в таких умовах дуже важливо. Погана видимість в цей момент змушує водіїв включити протитуманні фари, а якщо їх немає, автомобілісти використовують фари ближнього світла, адже саме це автомобільне освітлення допоможе розгледіти дорогу куди краще, ніж дальнє світло фар. У цій статті ми розповімо чому водіння в туман створює проблеми і стає більш небезпечним, а також даємо кілька важливих порад, які допоможуть уберегти себе в умовах поганої видимості на дорозі.

Як безпечно керувати автомобілем в тумані?


Подібно до того, як бувають різні типи снігу, існує кілька видів туману. Ви можете їхати при достатній видимості, а потім раптово пройти через ділянку, де ви ледь можете побачити дорогу. Такий «туман» зазвичай утворюється в низинах і може зменшити видимість на ділянці шосе до півметра. А повсюдний щільний туман може може позбавити вас можливості нормально бачити автомобілі, пішоходів, велосипедистів, тварин або будь-які інші перешкоди на дорозі. Ось чому водіння в туман завжди створює проблеми і стає більш небезпечним.

Поради, які допоможуть вам убезпечити себе під час водіння, коли виникає туман.


  • Зменште швидкість або вимкнете круїз-контроль. Більшість аварій відбувається через те, що водій їде дуже швидко для погодних умов.
  • Рухайтеся з достатньою дистанцією, щоб ви могли зупинитися на такій відстані, яке бачите.
  • Не використовуйте дальнє світло фар. Вони не будуть світити крізь туман, а просто будуть відбивати світло назад вам в очі, що погіршить становище вас і інших водіїв. Використовуйте ближнє світло.
  • У дуже густому тумані використовуйте передні протитуманні фари на додаток до ближнього світла, якщо вони у вас є. НІКОЛИ не використовуйте тільки габаритні вогні або протитуманні фари. Це незаконно і небезпечно. Використовуйте задні протитуманні фари, якщо вони у вас є, включайте їх при видимості менше 100 метрів.
  • При нормальній видимості слід вимикати протитуманні фари. Вони можуть відволікати зустрічних водіїв.
  • Зведіть до мінімуму відволікаючі фактори. Вимкніть музику і не розмовляйте по мобільному телефону, щоб можна було завчасно зреагувати на дорожню обстановку.
  • Тримайте фари в чистоті. Візьміть за звичку витирати їх всякий раз, коли заправляєте бензобак.
  • Тримайте лобове скло чистим і використовуйте антизапрівач , щоб вікна не запітніли.
  • Будьте уважні до тихохідних або зупинився автомобілів. Зменшуйте швидкість, коли бачите попереду стоп-ліхтарі йде попереду транспорту.
  • Не використовуйте аварійні вогні під час руху - інші водії можуть подумати, що ви зупинилися.
  • Використовуйте правий край дороги, білу смугу розмітки або придорожні відбивачі в якості орієнтира, щоб залишатися в смузі руху.
  • Без суєти. Не міняйте смугу руху і не обганяє інші транспортні засоби, якщо в цьому немає необхідності, і НІКОЛИ не намагайтеся об'їжджати кілька авто при руху в тумані.
  • Чи не повзіть занадто повільно; хтось інший може врізатися в вас ззаду. Якщо видимість дуже погана, і ви не зможете дотримуватися швидкість потоку, згорніть з дороги і знайдіть безпечне місце, щоб зупинитися.
  • Якщо вам потрібно зробити зупинку, а поблизу немає з'їзду, з'їжджайте на узбіччя, як можна правіше. Вимкніть фари, включіть аварійне гальмо і зніміть ногу з гальма, щоб переконатися, що ваші задні ліхтарі не горять. Увімкніть аварійку. Зачекайте, поки умови не покращаться.
  • Ніколи не зупиняйтеся на проїжджій частині. Якщо ви не можете зупинитися, рухайтеся повільно і час від часу подавайте звуковий сигнал.

Якість автоламп - найважливіший фактор безпеки


Підвищити безпеку руху на автомобілі в умовах поганої видимості і поліпшити комфорт водіння, допоможуть сучасні високоефективні автомобільні лампи. Високою якістю, довговічністю і чистотою світла відрізняються, наприклад, Автомобільні лампочки Bosch . В асортименті нашого магазину Авторадості представлено кілька лінійок цього бренду і широкий асортимент типів автоламп, що дозволяє вибрати відповідний джерело світла практично для будь-якого автомобіля. Якщо мова йде про водіння в умовах недостатньої видимості, варто згадати одну з топових лінійок Rally for off-road .

Що слід знати про протитуманних фарах?


Передні і задні протитуманні фари можна використовувати тільки в тумані або під дощем, або коли такі умови, як дим і пил, обмежують видимість. Закон вимагає, щоб після поліпшення умов і більш чіткого огляду передні і задні протитуманні фари вимикалися.

Протитуманні фари відрізняються від денних ходових вогнів


Однак важливо відзначити, що світлодіодні денні ходові вогні (ДГЗ) не зважають протитуманними фарами, хоча вони часто випромінюють більш сильне світло, ніж звичайні протитуманні фари. Противотуманки представляють собою додаткову пару ліхтарів, встановлених низько на транспортному засобі. З урахуванням того, що туман не осідає на поверхні дороги, а ширяє приблизно на 30-45 см над землею, ВТФ направляють світло в цей шар чистого повітря.

Протитуманні фари відрізняються від світла фар


Протитуманні фари відрізняються і від звичайних фар ближнього і дальнього світла. Вони призначені для відображення горизонтальної смуги світла через передню частину автомобіля, а спеціальний екран, вбудований в джерело світла, запобігає потраплянню променя вгору. Раніше рекомендували встановлювати протитуманні фари під переднім бампером автомобіля. Це пов'язано з тим, що туман осідає ближче до дороги, тому розміщення протитуманних фар так низько необхідно для того, щоб відображати їх «під» туманом, максимально підвищуючи їх ефективність, по крайней мере, така була ідея.

Тепер протитуманні фари стали звичайним явищем для автомобілів всюди. Ідеальне розташування противотуманок в наші дні - це не тільки естетика і додана вартість, а й ефективність освітлення. Оскільки виробники по всьому світу додають додаткові функції до своїх моделей середнього і вищого класу, установка протитуманних фар стає все більш поширеним явищем.

Головне пам'ятати: що не можна використовувати протитуманні фари так, щоб вони створювали відблиски для інших водіїв. Їх потрібно налаштовувати під правильним кутом і використовувати, щоб вони не заважали видимості іншим водіям. Якщо хочете дізнатися про наявність ВТФ для свого автомобіля в нашому каталозі, переходите до розділу Протитуманні фари. Бажаємо вдалих придбань і безпечних доріг!



Читати інші новини...

У вашому кошику
Корзина пуста
Інформація
Потрібна інформація не знайдено