Рекомендації по заміні масла в автоматичних коробках передач

23.01.2020
Для будь-якого власника автомобіля, немає нічого більш напруженого, ніж таємничий шум з-під капота його автомобіля. З урахуванням вартості ремонту автоматичних трансмісій і коробок передач, питання, як продовжити термін служби АКПП стає все більш нагальним. У цій статті ми розберемося в питаннях обслуговування автоматичної трансмісії і розповімо, як часто здійснювати заміну масла або трансмісійної рідини для АКПП?

Правильна заміна масла АКПП починається з вибору трансмісійної рідини


На відміну від механічних коробок передач, для автоматичних трансмісій або ATF вкрай важливо використовувати рекомендовані виробником авто рідини. Автоматичні коробки передач використовують спеціальний вид трансмісійної рідини з подвійною метою: змащувати рухомі частини, як моторне масло, і уникати перегріву коробки передач, як охолоджуюча рідина. Потрібно бути уважним при виборі витратних матеріалів, так як використовувати рідину для механічної трансмісії в автоматичній коробці передач практично неможливо.

Існує безліч різних типів і специфікацій ATF для обслуговування автоматичних коробок передач. Важливо використовувати правильну рідина! При використанні невідповідною системі змащення, рано чи пізно, коробка може почати пустувати, працюючи в ускладнених для себе умовах. Канали забиваються згорілими і загустілого частинками смол, а важливі компоненти можуть бути пошкоджені металевим сміттям. Зверніться до керівництва від виробника, щоб дізнатися тип рідини, яка потрібна для вашої трансмісії.

Причини техобслуговування і ознаки заміни масла в АКПП?


Рідини для автоматичних трансмісій використовуються для змащення й очищення коробки передач вашого автомобіля. Як і моторне масло, присадки до трансмісійного масла з часом розкладаються і більше не змащують належним чином компоненти трансмісії або рівномірно відводять тепло від автомобіля. Як і у випадку з рідиною для механічної трансмісії, металевий сміття з частин двигуна може забруднити рідину і нанести потенційну шкоду вашій коробці передач і двигуну.

Якщо ви з тих водіїв, які забувають перевіряти рівень і стан рідин в своєму автомобілі, в вашій трансмісії може виявитися занадто низький рівень обслуговуючої рідини. Як наслідок, при перемиканні передач можна почути булькаючий шум, це може означати, що рівень вашої рідини досить низький і прийшов час перевірити вашу трансмісію. Шуми від трансмісії автомобіля майже завжди вказують на серйозну проблему, яка заслуговує негайної уваги з боку досвідченого механіка.

Рідини для автоматичних трансмісій більш схильні до нагрівання і забруднень, ніж рідини для механічних трансмісій. Змінюючи рідина з рекомендованим інтервалом, ви гарантуєте, що ваша трансмісія буде змазана належним чином. Регулярно перевіряйте якість рідини за допомогою вимірювального щупа коробки передач. Помітивши будь-який шум, що виходять від вашої трансмісії, протікання або проблеми при перемиканні швидкостей - поспішіть доставити ваш автомобіль в сервісний центр для обслуговування.

Інтервал заміни трансмісійної рідини


Визначення правильного інтервалу для заміни трансмісійної рідини в вашій машині залежить від безлічі факторів: від типу трансмісії, року випуску і манери водіння. Щоб визначити, як часто слід міняти трансмісійну рідина, почніть з консультації досвідчених механіків і дотримуйтесь рекомендацій виробника для марки і моделі вашого автомобіля.

  • Для більшості автомобілів на дорозі інтервал заміни може варіюватися від 25 000 до 160 000 км і більше.
  • У середньому, автоматичних коробок передач потрібна заміна масла кожні 95 000 - 160 000 км.
  • Механічні коробки передач вимагають заміни рідини кожні 50 000 - 95 000 км.

  • Вважається, що міські умови експлуатації вкрай важкі, і варто зменшити інтервал заміни, за аналогією з заміною масла в двигуні строго кожні 7,5 тисячі км. Регулярна заміна трансмісійної рідини забезпечує краще змазування, зниження нагріву і захищає рухомі частини від зносу протягом усього терміну служби вашого автомобіля.

    Повна або часткова заміна масла в АКПП


    Головною метою, яку переслідують заміною масла в трансмісії - це продовження терміну служби і забезпечення безвідмовної роботи автоматичної коробки передач. Оновлюючи трансмісійну рідина в рекомендованому інтервалі для АКПП, ви уникнете передчасних поломок і дорогого ремонту вашої трансмісії в майбутньому. Для деяких моделей авто в керівництві по експлуатації описується тільки часткова заміна масла, і конструктивно передбачений злив тільки половини масла.

    При необхідності повної заміни трансмісійної рідини для автоматичної коробки передач процедуру краще всього довірити знає фахівця, укомплектованому апаратом промивання коробки передач. Повна апаратна заміна масла - процес досить простий і зрозумілий, але автовласникові до нього варто підготуватися. Попередньо, крім запису в сервісний центр, необхідно закупити оригінальне трансмісійне масло в необхідній кількості.

    Для повної промивки автоматичної коробки необхідно в 1,5-2 рази більше масла від загального обсягу рідини в КПП. Сорт, в'язкість, специфікацію, а також інформацію про те, скільки літрів масла в акпп вашого автомобіля - дивіться в тех.документацию до автомобіля. Шланги-патрубки від'єднують від радіатора охолодження АКПП і приєднують на їх місце ті, які йдуть з апарату, після, коробку починають промивати новим маслом.

    Після таких процедур, кардинальних змін в поведінку автомобіля помітити буде складно, хіба що може здатися, що перемикання стали м'якшими. Однак, це не настільки важливо, тому що заміною масла переслідується мета - убезпечити АКПП і продовжити термін експлуатації автомобіля, а не усунути будь-які нарікання в його роботі.



    Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено