Як уникнути примерзання гальмівних колодок, що робити і як відігріти?

24.12.2020
У той час, як водій проводить приємний відпочинок в своєму теплому будинку, його автомобіль без захисту знаходиться у владі холоду. Серед розчарувань, з якими можна зіткнутися після морозної стоянки - примерзання колодок ручного гальма. Щоб запобігти проблемі - краще знати, як діяти? Тому, в цій статті ми розповімо про те, якого догляду потребує гальмівна система взимку, як не допускати замикання колодок "ручника" в мороз і що робити, якщо вони вже примерзли?

Що робити, щоб колодки ручника НЕ ​​примерзали?


Замерзлі гальмівні колодки становлять небезпеку і перешкоду для водіння взимку. Кращий спосіб вирішити проблему притиснення гальмівних колодок до барабана - не допустити цього взагалі. Давайте ж розберемося, чому це відбувається і які дії потрібно зробити, щоб "ручник» не примерз?

Під час тривалих стоянок в морозні дні більшість водіїв ігнорують гальмо стоянки, так як не хочуть провокувати примерзанню гальмівних колодок. Багато говорити про це ми не станемо, тому що всі водії і без цього знають, що при сильному мінусі коробку "автомат" можна залишити на "паркінг", а "механіку" - поставити на передачу. Ну, а якщо авто потрібно однозначно зупиняти стоянковим гальмом, то колодки перед цим варто "висушити" декількома різкими гальмуваннями перед паркуванням.

Кілька порад, як уникнути обмерзання гальмівних колодок і дисків:


  • Регулярно використовуйте гальмо.
  • Позбувайтеся сльоти і вологи перед стоянкою.
  • Коли готуєте машину до стоянки, не вмикайте ручне гальмо відразу після поїздок.
  • Встановіть упори і дайте гальмам охолонути протягом 30 хвилин або більше. Таким чином, волога, що залишилася на гальмівній колодці, замерзне, не контактуючи з барабаном.
  • Фіксуйте машину на парковці стоянковим гальмом, коли гальма досить охолонуть і будуть сухими.
  • Якщо ваш автомобіль пройшов через автомийку, після цього варто відразу декілька раз загальмувати, щоб просушити їх.

Що робити, якщо гальмівні колодки вже примерзли?


Обмерзання може відбутися, коли автомобіль припаркований або навіть коли він все ще працює, особливо якщо гальма часто не використовуються. Це відбувається, коли в колісній арці занадто багато льоду, снігу або сльоти. Якщо гальма замкнулися при вологості і після цього гарно промерзли, не треба дивуватися, що колодки з диском виявляться замкнені в крижаному полоні. Гальмівна колодка, прилипла до гальмівного диску або барабану, може викликати розчарування в холодний зимовий день. Тому краще знати про потенційну проблему і по можливості запобігати їй.

В першу чергу, як би це не було очевидним, перевірте, що машина не рушає саме через заблоковані гальмом коліс. Трапляється, що іноді автомобілісти беруть за обмерзання колодок ручного гальма принципово інші проблеми.

Якщо ваші гальмівні колодки вже замерзли, у вас є кілька способів виправити ситуацію:


  • Якщо вони лише злегка замерзли, спробуйте кілька разів відпустити і задіяти гальмо стоянки або похитати авто вперед і назад.
  • При всіх зовнішніх маніпуляціях зі звільнення колодок з під льоду, перш за все, правильно встановіть упори, щоб запобігти випадковий рух. Потім відпустіть гальмо стоянки.
  • Використовуйте обігрів: тепловий пістолет, побутовий фен або портативний газовий пальник, в крайньому випадку окріп, щоб нагріти гальмівні колодки.
  • Будьте обережні, щоб не наближатися занадто близько до гальмівним клапанів, так як зайве тепло може пошкодити внутрішні компоненти клапанів.

Врахуйте, що мокрі гальма схильні до ризику повторного замерзання при охолодженні води. Для тих, кому спосіб використання окропу, щоб розтопити лід на гальмівних колодках не подобається, можемо порадити наступне:
  • Обережно постукайте по гальмовому барабану, використовуючи як інструмент дерев'яний брус невеликого розміру. Ударяйте тільки по барабану, а не по гальмівний колодці, оскільки вони можуть легко зламатися від ударів в дуже холодних умовах, і ... привіт, дорогоцінний автомеханік і нові гальмівні колодки .

  • Крім усього перерахованого вище, можна застосувати спеціальні рідини, призначені для розморожування замків , яких в нашому магазині Авторадості предостатньо. Нюанс - в деяких випадках дістатися до гальмівних колодок без зняття коліс буває нелегко.

З усіма нашими рекомендаціями і порадами переконайтеся, що ви дотримуєтеся відповідних заходів безпеки. Не рекомендуємо вдаватися до відкритого вогню, наприклад використовуючи саморобні смолоскипи і паяльні лампи. Також пам'ятайте, що нерозумно довбати ногами або молотком по колесах, як радять деякі "експерти". Користі від довбання набагато менше, ніж шкоди, тому не варто витрачати на це час.

Щасливого зимового водіння!


Читати інші новини...

У вашому кошику
Корзина пуста
Інформація
Потрібна інформація не знайдено