Корисні поради по використанню ланцюгів на колеса

17.12.2013

Ланцюги на колеса діляться на два основних типи за своєю конструкцією: ланцюги "драбинки" і "стільники". У першому випадку протиковзні ланцюги/троси з'єднують прямими поперечними шматочками, на манер мотузяних сходів. У «сотах» та «ромбі» їх з'єднують навскоси, отримуючи «павутинний» малюнок. Розглянемо основні відмінності між цими типами ланцюгів:

Ланцюги, зроблені "драбинкою", легкі, недорогі, і конструктивно досить прості. У них відмінне тягове зусилля, а встановлюють "драбинку" найчастіше на некеровані колеса, тому що ці кола не здатні протистояти заметів і бічним зсувам. "Драбинка" відмінно підходить для їзди по бездоріжжю протягом недовгого часу. Що стосується мінусів: автомобіль в таких ланцюгах буде рухатися нерівномірно, з ривками, оскільки ланцюг розподіляється по поверхні колеса нерівномірно. Навантаження на колесо змінюється дуже різко, і це погано відбивається на стані підвіски та трансмісії автомобіля. А ось з ланцюгами конструкції "сота" (інакше звані "ромб") тягове зусилля автомобіля буде менше, але при цьому автомобілю буде куди простіше вибратися з колії, хід буде рівномірним і плавним, а керованість - куди краще.

Будь-які ланцюги проти ковзання будуть псувати ваші шини. Ступінь зносу залежить від декількох факторів. Жорсткі ланцюги зношують гуму швидше, м'які - повільніше; ланцюга з дрібною ланкою діють більш щадячи. Ну і звичайно ж, чим частіше ви використовуєте ланцюга, тим швидше настане переломний момент. Дуже шкідливо їздити в ланцюгах по твердій дорозі, особливо якщо при цьому доведеться різко гальмувати або навпаки - прискорюватися. При їзді з ланцюгами потрібно ретельно дотримуватися інструкції виробника і не перевищувати вказану швидкість, а також надійно закріплювати ланцюга. Якщо ви не знаєте, як правильно надіти ланцюги на колеса, подивіться навчальне відео - в інтернеті їх досить багато. Способи кріплення у ланцюгів схожої конструкції схожі. При перевищенні запропонованої швидкості ланцюг запросто може відірватися від колеса, і як мінімум пошкодити колісну арку, а як максимум, зачепитися за підвіску і стати причиною аварії або зламання. Також дуже важливо перевіряти стан всіх деталей, ланок і особливо замків.

І ще кілька корисних порад з використання зимових ланцюгів:

- обов'язково потренуйтеся заздалегідь в установці ланцюгів, якщо вам раніше не доводилося робити цього: на дорозі ви заощадите чимало часу і нервів.

- ланцюги потрібно зберігати в багажнику, по сусідству з рукавичками та динамометричним ключем.

- на аварійні колеса ланцюги проти ковзання встановлювати не можна!

- якщо на ваших колесах є ковпаки, перед установленням ланцюгів їх потрібно обов'язково зняти;

- використовуйте ланцюга тільки в разі потреби, при подоланні конкретного небезпечної ділянки на трасі, і знімайте їх відразу ж, коли його проїдете. Це дозволить зберегти підвіску цілої, а гума довше збережеться.



Читати інші новини...

У вашому кошику
Корзина пуста
Інформація
Потрібна інформація не знайдено