Періодичне обслуговування. Заміна та контроль оптимального рівня оливи

18.11.2021
Моторна олива в двигуні грає важливу роль, тому слід відповідально підходити до вибору змащуючої рідини, коли її необхідно замінити, а також постійно здійснювати контроль її рівня в системі. Моторна олива бере на себе виконання великої кількості різних функцій, серед яких:
  • захист деталей від корозії;
  • охолодження нагрітих поверхонь;
  • відведення продуктів згоряння (нагару, сажі і т.д.) від області тертя, а також забезпечення захисту деталей від сухого тертя. Як наслідок, встановлені деталі захищені від передчасного зносу й необхідність в їх частій заміни відпадає;
  • зниження рівня втрат при терті (сприяє енергозбереженню) та інші.

  • Як перевірити рівень оливи?


    Щоб перевірити рівень моторної оливи Вам знадобиться щуп (довгий тонкий стрижень, розташований під капотом). Перед тим, як опустити щуп слід переконатися в тому, що автомобіль припаркований на рівній поверхні.
    Якщо транспортний засіб знаходиться під нахилом, то результати перевірки будуть спотворені й по суті в ній не буде сенсу. Також перед перевіркою слід звернутися до керівництва по експлуатації транспортного засобу. Виробники вказують коли слід перевіряти рівень оливи: коли двигун теплий або холодний.У першому випадку перевірку слід здійснювати після того, як двигун попрацював пару хвилин або ж коли Ви трохи проїхали на автомобілі, у другому випадку - після того, як машина простояла на стоянці не менше 20-30 хвилин (а краще з самого ранку, в гаражі ).

    Діставши щуп з-під капота, видаліть з нього сліди оливи. Так Ви будете впевнені в тому, що отриманий результат буде достовірний, адже на стрижні не буде слідів від його попередньої експлуатації. Після цього, слід опустити щуп в циліндр з оливою до упору. Якщо рівень оливи знаходиться між відмітками, що вказують на мінімальний й максимальний рівень моторної оливи, - то все в порядку. Бажано перевіряти рівень оливи кожен раз після заправки бензобака.

    Як зрозуміти, що вже пора долити моторну оливу?


    Найбільш очевидною ознакою того, що пора долити моторну оливу є загоряння індикатора на панелі приладів. Також двигун починає працювати шумно, його робота супроводжується сторонніми стуками, а також свистячими звуками в двигунах з турбіною. Ще однією ознакою є поява масляного синього диму з вихлопної труби.

    Брак оливи в системі може стати причиною проблем з ГРМ, в такому випадку першим зазвичай страждає розподільний вал. Також масляне голодування може спровокувати заклинювання коленвала та поршнів в циліндрах двигуна внутрішнього згорання.Заміна таких вузлів коштує дуже дорого, та й процес занадто трудомісткий - вже простіше купити новий двигун.

    Чим небезпечне велика кількість оливи в автомобілі?


    Коли в двигуні занадто багато моторної оливи, йому нікуди подітися. При вібраціях він може наповнитися повітрям та перетворити моторну оливу в піну. Така змазуюча рідина не показує себе також добре в роботі, як олива більш гладкої та текучої консистенції. Це може стати причиною перегріву та серйозно пошкодити ДВС. Також перелив моторної оливи може стати причиною підвищеного тиску в системі змащення й спричинити знос сальників, й навіть їх "видавлювання".

    Тому, якщо моторної оливи залили більше, ніж потрібно, слід негайно усунути це.

    Як видалити надлишки оливи?


    Для того щоб злити надлишки оливи найкраще звернутися на станцію технічного обслуговування, для фахівців дана послуга, що відноситься до регламентного обслуговування автомобіля, точно проста справа. Якщо ж Ви хочете заощадити та маєте вільний час, тоді злив оливи можна виконати самостійно. Ось алгоритм дій, які необхідно виконати:

  • Вимкнути автомобіль, дочекатися поки двигун охолоне й після цього відкрити піддон;
  • Під транспортним засобом розмістити масляний піддон та відкрити зливну пробку;
  • Після того, як моторна олива стече - закрутити зливну пробку;
  • Залити масло (яке вилилося в піддон) в двигун. Головне не захопитися й не залити всю рідину назад. Для зручності краще використовувати лійку;
  • Перевірити рівень оливи в двигуні (для цього використовувати щуп);
  • Оливу, яка залишилася в піддоні можна злити в пляшку й використовувати повторно.

  • Які моторні оливи можна купити в Авторадості?


    На онлайн-полицях магазину можна придбати:
  • синтетичні
  • напівсинтетичні
  • мінеральні масла

  • Магазин пропонує моторні оливи від таких світових брендів, як ABRO, Alpine, Comma, LIQUI MOLY, Fanfaro, Motorcraft, Nanoprotec, Wolver, Лукойл, Aral та інших. Оливи відрізняються по в'язкості (є літні, зимові та універсальні), допуску і т.д. Обсяг тари, яка доступна до продажу варіюється в діапазоні від 0,25 л до 6л. Переходьте в каталог моторних олив та купуйте необхідне саме для вашого автомобіля.


    Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено