Коли міняти гальмівні колодки і диски?

30.11.2020
Автомобільні гальма - одне з головних питань безпечного водіння, адже здатність швидко зупинятися так само важлива, як і здатність прискорюватися. Ось чому так важливо мати справну гальмівну систему автомобіля. У міру того як зношуються колодки і диски автомобіля - знижується і ефективність гальмування. Знос гальмівних дисків ще більша проблема- адже тоді втрачається здатність поглинати і розсіювати тепло, збільшуючи ризик розтріскування, поломки або повного виходу гальм з ладу. Щоб уникнути вищезгаданих проблем з гальмами автомобіля, в цій статті ми розповімо про те, коли потрібно проводити заміну гальмівних колодок і дисків?

Коли міняти гальмівні колодки?


Найпоширеніший спосіб ремонту гальм - заміна гальмівних колодок. Зазвичай, чим новіше машина, тим у кращому стані диски, чого не можна сказати про гальмівні колодки. Їх необхідно регулярно перевіряти і замінювати, як тільки вони починають проявляти ознаки несправності, наприклад вереск, тремтіння і т. д. З точки зору пробігу, гальмівні колодки вимагають заміни кожні 80 000 км до 100 000 кілометрів, або близько того.

Колодки дискових гальм зазвичай, мають нитки металу, званий індикатором зносу. Коли зношується достатню кількість фрикційного матеріалу, індикатор зносу стикаючись з диском видає скрипучий звук. Очевидно, що якщо при огляді гальмівної системи якісь з компонентів вже не можна врятувати, то їх необхідно замінити.

Фактори надмірного зносу колодок


Скрегіт або вереск: зазвичай це результат зносу регулювальної шайби. Іноді через вогкість на подушках може утворюватися шар пилу, який також може викликати дряпаючий звук. Якщо звук пропадає після перших декількох натискань на гальма, колодки міняти не потрібно, але якщо він не зникне, їх обов'язково потрібно перевірити.

Тонкі гальмівні колодки: рекомендується час від часу перевіряти свої гальмівні колодки. Якщо ви помітили, що колодки для дисків стали набагато тонше (менше 5 мм), ніж були при покупці кромки, пора замінити.

Різке гальмування: ви завжди повинні мати можливість легко натискати на педаль гальма, а гальмування повинно бути плавним (якщо ви не гальмуйте різко з міркувань безпеки). Якщо ви відчуваєте труднощі з натисканням педалі гальма, зверніться до автомеханіка для перевірки вашого автомобіля.

Світло та оповіщення: деякі автомобілі оснащені комп'ютерними системами, які можуть попередити вас, коли з автомобілем щось не так. Деякі світлові індикатори повідомлять вам, коли прийшов час замінити колодки.

Обслуговування та заміна гальмівних дисків


Гальмівні диски і супорти- вимагають регулярного догляду та обслуговування дискових гальм. У міру того як зношується диск, він втрачає масу і здатність поглинати і розсіювати тепло, що збільшує ризик розтріскування, поломки або повного виходу системи з ладу. Деякі водії не думають про свої гальмівні диски, поки ті не відмовляться нормально працювати. Гарна ідея- періодично перевіряти стан дисків і міняти колодки!

Визначаємо ступінь зносу


Гальмівні диски повинні мати гладку поверхню без деформації. Якщо ви бачите концентричні канавки, що утворюються на поверхні, це зазвичай означає, що ваші гальмівні колодки повільно роз'їдають поверхню диска. У більшості випадків, покриття гальмівних дисків піддається відновленню. Диски знімаються і шліфуються шліфувальним апаратом. Якщо пошкодження занадто велике, щоб його можна було виправити шляхом шліфування, то швидше за все, гальмівні диски потрібно замінити.

Встановлюйте нові колодки після заміни диска. Це необхідно для того, щоб канавки, залишені зношеної гальмівний колодкою, чи не з'явилися на оновленій поверхні диска. Гальмівна система вашого автомобіля залежить від правильної роботи гальм, а також від правильної роботи колодок. Щоб все працювало (а точніше, гальмувало) плавно, обидві колодки необхідно замінювати одночасно з однієї простої причини- щоб вони обидві гальмували рівномірно.

Замінити гальмівні колодки потрібно для обох гальмівних дисків одній осі одночасно! Навіть незначні відмінності в можуть призвести до нерівномірного гальмування і виникнення небезпечних ситуацій на дорозі. Наприклад, якщо вам потрібно різко загальмувати з міркувань безпеки, вам потрібно, щоб ваша машина залишалася стійкою при зупинці, а не звертала на зустрічну смугу- що може легко статися, якщо одна з ваших гальмівних колодок новіше інший.

Вибір гальмівних колодок і дисків


Хороші гальмівні колодки можуть допомогти вам добитися максимальної ефективності від гальмівної системи вашого автомобіля і дійсно врятувати життя. Хоча може виникнути спокуса купити найдешевший комплект гальмівних колодок, це не найкращий вибір. Вам потрібні колодки відмінної якості, які легко встановити і які прослужать довго. Щоб все працювало (а точніше, гальмувало) плавно, обидві колодки необхідно замінювати одночасно з однієї простої причини- щоб вони обидві гальмували рівномірно.

Особливості гальмівних колодок, які слід враховувати


Щоб отримати ідеальні колодки для дискових гальм, важливо знати, що шукати. Наступні особливості заслуговують вашої уваги.

Тип автомобіля


Це нескладно- перш ніж купити відмінний набір гальмівних колодок, переконайтеся, що вони дійсно підходять вашому автомобілю. Знання моделі і року випуску вашого автомобіля має вирішальне значення, тому що у виробників автомобілів все швидко змінюється. Те, що підходить для моделі 2013 року, не обов'язково відповідає моделі 2014 або 2015 року, тому переконайтеся, що ви знаєте свої цифри.

Матеріал


Існує три основних типи матеріалів для виробництва гальмівних колодок:

  • органічні,
  • керамічні,
  • напівметалеві.

  • Ви повинні вибирати колодки за матеріалом, виходячи з того, де ви плануєте використовувати свій автомобіль. Наприклад, керамічні гальмівні колодки відмінно підходять для міської їзди в нормальних умовах, а напівметалеві краще підходять для важкого гальмування і універсального використання.

    Установка


    Заміна гальмівних колодок не повинна бути серйозною наукою- фактично, кожен повинен вміти це робити; з чіткими інструкціями і відповідним обладнанням. Завжди шукайте комплекти, які містять все необхідне для легкої установки гальмівних колодок, включаючи прокладки, мастильні матеріали для супортів .

    Типи гальмівних дисків для автомобілів


    Оскільки вони є невід'ємною частиною вашого автомобіля, дуже важливо вибрати безпечний і ефективний продукт. Існує три типи гальмівних роторів, кожен з яких має різні переваги.

    Вентильовані


    У просвердленому гальмівному роторі просвердлені отвори. Хоча численні дірки можуть здатися поганою ідеєю, для цього є причина. Отвори призначені для контролю тепла. Тертя гальмівної колодки виділяє багато тепла, і якщо йому нікуди дітися, це може знизити гальмівну здатність гальма. Інша причина появи отворів- зменшення кількості газу, виробленого гальмівними колодками старих моделей. Остання причина в тому, що отвори допомагають направляти потік води, тому гальмівні диски не стають слизькими.

    З внутрішньою вентиляцією


    Диски гальм з прорізами мають отвори, вирізані на їх поверхні. Це допомагає відводити газ, тепло і воду від диска, щоб ваш автомобіль гальмував більш ефективно. Такі диски призначені для швидкісних автомобілів і розроблені з урахуванням високопродуктивних характеристик авто. Вони побудовані з міцніших матеріалів і, як правило, є найбільш міцним типом ротора.

    Повні, гладкі


    Повні диски без отворів або щілин в своїй конструкції можна назвати холостими гальмівними дисками. Часто вони встановлюються на автомобілі прямо з виставкового залу. Як правило, вони дешевші у виробництві і виділяють набагато більше тепла, ніж два інших типи, що може викликати викривлення або вигин металу. Вони створені для звичайних водіїв, які не сильно навантажують свої автомобілі.

    Знання того, який з них найкраще підходить для вашого автомобіля, допоможе вам прийняти правильне рішення про покупку.

    Особливості гальмівних дисків, які слід враховувати


    Матеріал


    Гальмівні диски виготовляються з самих різних матеріалів. Хоча більшість з них може бути виготовлено з чавуну, інші типи включають сталь, алюміній і вуглець. Чавун- міцний і потужний матеріал, але він також досить важкий. Сталь може бути легше і допомагає більш ефективно передавати тепло. Алюмінієві гальмівні диски найлегші і можуть бути дешевше. Карбонові ротори добре розсіюють тепло і підвищують ефективність гальмування вашого автомобіля.

    Захисне покриття


    Ваші гальмівні диски будуть постійно піддаватися впливу дорожнього сміття, води, бруду та інших елементів. Тому вони повинні мати надійне антикорозійне покриття. Багато ротори містять захисні хімікати і засоби обробки, призначені для боротьби з утворенням корозії. Це також допоможе подовжити їхнє життя у дорозі.

    Тип


    Як згадувалося вище, ви повинні ретельно підійти до питання вибору і визначити тип гальмівних дисків, який вам потрібен. Якщо ви багато займаєтеся високопродуктивної їздою, наприклад, гонками, бездоріжжям або буксируєте причіп, ви можете подумати про варіанти з металевих вентильованих гальмівних дисків. Просвердлені ротори пропонують переваги для звичайних водіїв, які будуть мати значення на дорозі.

    Вартість


    Звичайно, ви можете купити гальмівні диски оригінального виробника вашого автомобіля, але вони зазвичай дуже дорогі, і в залежності від марки, можуть навіть мати посередню якість. Тому, якщо ви вирішите замінити гальмівні диски, ми рекомендуємо авторитетних виробників, як Brembo, ABE, Bosch, Ferodo, Textar, TRW та інші.

    Обкатка дисків і колодок після заміни


    Завжди проводите обкатку гальмівних дисків або колодок після їх установки. Для цього їдьте куди-небудь подалі від інших транспортних засобів і поступово зупиняйтеся кілька разів на швидкості 50 км на годину. Потім збільште швидкість до 70 км на годину і загальмувати трохи сильніше. Це дозволить позбутися від сміття і пилу з гальмівних дисків і колодок і забезпечити ефективну зупинку вашого автомобіля. Додатково перевірити, наскільки правильно і вдало ви здійснили заміну.

    Підводячи підсумки ...


    Оскільки гальмівні колодки мають першорядне значення, коли мова йде про безпеку дорожнього руху, важливо отримати надійні, міцні колодки відмінної якості. Отже, кажучи відверто, ви не захочете купувати найдешевші гальмівні колодки - бо дуже дешеві колодки, як правило, низької якості. Проте, також важливо відзначити, що ціна не завжди вказує на якість, тому розумно дотримуватися авторитетних виробників.

    Відзначимо, що дискові гальма замінюють тільки в тому випадку, якщо вони занадто зношені або деформовані. При заміні дисків рекомендують замінювати їх одночасно з колодками, при цьому, зробити це для обох сторін осі. На сайті інтернет магазину Авторадості Ви можете вибрати і купити гальмівні диски від різних виробників. В каталозі Ви також зможете знайти і купити комплект гальмівних колодок. Модельний підбір запчастин по марці і моделі авто допоможе з вибором.

    Купувати вентильовані гальмівні диски преміум-класу, наприклад такі як Brembo. Спеціальна технологія вентиляції покращує охолодження, тому вони менш схильні до термічного розтріскування. Крім того, вони мають УФ-покриття без розчинників для додаткового захисту і зручні у використанні при водінні. Детальніше про це читайте в статті: Гальмівні диски з різними типами вентиляції.



    Читати інші новини...

    У вашому кошику
    Корзина пуста
    Інформація
    Потрібна інформація не знайдено